KAFFESMAKERE: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon smaker kaffe i en «Coffe Cupping Cermony» hos Nordic Approach Offices under dagens besøk i Etiopia. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Følg kronprinsparets
12-timers arbeidsdag i Etiopia

ETIOPIA (VG) Det er et tett program for kronprinsparet mens de er på besøk i Etiopia. I løpet av dagen skal de innom minst seks forskjellige steder.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

VG er med på det intensive besøket, som varer i tre dager. Onsdag starter de på et sykehus hvor Mette-Marit åpner en helsekonferanse, før de fortsetter til landsbygda for å se klimasmart landbruk. Deretter skal kronprinsparet videre for å møte menneskerettighetsaktivister, norske misjonærer, hjelpearbeidere og kaffeimportører, før de avslutter med mottagelse i ambassaden.

Slik er den 12 timer lange arbeidsdagen:

09.00: Avreise fra hotellet i Addis Abeba

VG FØLGER PROGRAMMET: Kronprinsparet er i Etiopia. Her ankommer de Alert center og Armauer Hansen Research Institute onsdag morgen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

10.15: Helsekonferanse på Armauer Hansen Reseach Institute i Addis Abeba – et forskningssenter oppkalt etter nordmannen som oppdaget leprabasillen i 1873. Ønskes velkommen av toppledelsen.

10.18: Møter pasienter som selger tekstiler de har laget selv.

10.20: Kronprinsessen taler ved åpningen av Etiopisk-norsk konferanse om helse og høyere utdannelse. Arrangører er Armauer Hansen Reseach Institute og Oslo universitetssykehus.

Mette Marit må smile når hun først blir presentert som kronprins, og deretter som kronprinsesse Mette Marie. Men hun holder talen i fin stil og fremhever blant annet det gode helsesamarbeidet mellom Etiopia og Norge.

11.05: Professor Yegeremu Kebede viser kronprinsparet rundt på avdelingen for plastisk kirurgi. Mange av pasientene her har skader etter lepra eller kreft.

Ved det første pasientbesøket er fotografene med inn. På det neste sier kronprinsessen stopp, og ber journalistene vente på gangen. Hun synes det blir ubehagelig å møte pasientene med norsk og etiopisk presse på slep.

BESØKER PASIENTER: Kronprinsparet har et hektisk dagsprogram i Etiopia onsdag. Her på Alert Center, hvor de besøker pasienter. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

11.40: Kortesjen kjører ut på landet, til Oromia, 52 kilometer utenfor Addis Abeba

Landbruk og klima

13.00: Norge har et klimasamarbeid med Etiopia og bærekraftig landbruk er et viktig tiltak.

I Oromia blir kronprinsparet mottatt av statssekretærene i landbruksdepartementet og finansdepartementet og velsignet av tre eldre etiopiere.

13.15: Kronprinsparet vises rundt på området hvor det er gjort tiltak for å forhindre jorderosjon. Begge er interessert i klimaspørsmål, og har mye å spørre lederen for prosjektet om

13.30: Kaffebesøk i en bondes hjem. Familien forteller om sine erfaringer med landbruket, serverer tradisjonell kaffe og overrekker gaver. Kronprinsparet får lokal hårpynt og klær, før kortesjen skal videre.

14.00: Kortesjen med kronprinsparet kjører tilbake til Addis Abeba.

Les også: Mette-Marit møtte klimasmarte bønder

Misjon og norske hjelpeorganisasjoner

17. MAI-STEMNING: Det var rene 17. maistemningen da norske barn i Addis Abeba i Etiopia fikk besøk av kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon besøk i dag. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

15.15: Norske barn som bor i Addis Abeba møter kronprinsparet med flagg og blomster når de ankommer Norsk Luthers Misjonssamband (NMLM).

15.20: Leder for NLM, Lamessa Endalew viser kronprinsparet fotoutstilling fra da kong Olav besøkte Etiopia i 1966.

15.30: Lunsj med Norsk Luthersk Misjonssamband, Norsk Flyktningeråd, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna og Utviklingsfondet.

Menneskerettigheter

16.00: Møter leder for den Etiopiske menneskerettskommisjonen, Dr. Addisu Gebregziabher, og leder fra kommisjonen for kvinners og barns rettigheter, Ubah Mohamed

Kaffesmaking

Se video fra kronprinsparets dag i Etiopia her:

17:00: Kaffe-seremoni med smatting og smaking hos kaffeimportøren Nordic Approach med leder Morten Wennersgaard og Mr Seife Tuuloskorpi.

Nordmenn er blant verdens mest kraffedrikkende folkeslag, og kronprinsparet er intet unntak.

Allerede første gang de møtte pressen – i år 2000 – var de å se med hvert sitt kaffekrus i hånden.

Hos kaffeimportøren lærer de hvordan kjennerne tester kaffen på jakt etter de aller beste bønnene.

Det minner litt om vinsmaking: Man slurper og smaker, og vurderer tekstur, surhet, søthet, smak og ettersmak. Og så spytter man til slutt.

Men akkurat spyttingen får kronprinsparet slippe hos den norske kaffeimportøren i Addis Abeba.

– Dette var oppkvikkende, lo Mette-Marit på vei ut igjen.

19.00: Klesskift på hotellet

Mottakelse i ambassadørens residens

AMBASSADE-BESØK: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon er på mottagelse hos ambassadør Ambassadør Andreas Gaarder og fru Uta Henrich-Gaarder onsdag kveld. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

20:00 : Mette-Marit kommer kledd i bunad til mottakelse i residensen til ambassadør Andreas Gaarder og fru Uta Henrich-Gaarder.

Kronprinsen holder tale for om lag 1000 gjester i residensens hage, og Gaarder-parets datter Rebecca (9), får klem av kronprinsessen.

21:00: Tilbake til hotellet. I morgen er det besøk i flyktningeleir nord i landet.

MOTTAGELSE: Kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon og Etiopias president Mulatu Teshome på palasset i Addis Abeba tirsdag kveld. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder