Mexicos utenriksminister Luis Videgaray (t.h) tar USAs utenriksminister Rex Tillerson i hånden etter deres felles pressekonferanse. De to landene er uenige om mange saker, og Mexico reagerer kraftig på USAs deportasjonspolitikk. Foto: Carlos Jasso Reuters

Ingen fiesta i Mexico etter USA-møte: – Bekymring og irritasjon blant meksikanere

USAs sikkerhetsminister John Kelly avviser at det vil bli brukt militære styrker for å kaste ut ulovlige innvandrere fra USA. Mexico er likevel urolige.

Oda Marie Midbøe
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Blant meksikanere er det bekymring og irritasjon over det som oppfattes som politikk som kan skade Mexicos nasjonale interesser og meksikanere her og i utlandet, sa utenriksminister Luis Videgaray på en pressekonferanse i Mexico City torsdag, ifølge Reuters.

Det har vært uro i Mexico etter at Trump-administrasjonen denne uken uttalte at de vil deportere mange ulovlige innvandrere fra Mexico hvis de kom til USA via landet, uavhengig av deres nasjonalitet.

Tidligere denne måneden ble et tidlig utkast til deportasjonsplanene lekket til nyhetsbyrået AP, der det ble foreslått å bruke 100.000 medlemmer av den amerikanske nasjonalgarden i arbeidet med å kaste ut illegale immigranter.

Avviser bruk av militærmakt

USAs sikkerhetsminister John Kelly og utenriksminister Rex Tillerson er på besøk hos sine respektive motparter i Mexico City i dag.

Under pressekonferansen etter møtet sa sikkerhetsminister Kelly at det ikke vil bli noen massedeportasjoner, og heller ingen bruk av militærmakt for å få gjennomført president Donald Trumps aksjon mot ulovlig innvandring.

USAs sikkerhetssjef John Kelly sa på en pressekonferanse torsdag at det ikke blir aktuelt å massedeportere ut ulovlige immigranter fra USA, eller bruk av militærmakt. Foto: Ronaldo Schemidt AFP

Uttalelsene står i sterk kontrast til hva presidenten selv uttalte torsdag morgen. Da sa Trump at deportasjonene er en militær operasjon, fordi USA har latt for mange «dårlige» mennesker komme inn i landet tidligere, ifølge AP.

– La meg være tydelig. Det blir ingen, og jeg gjentar, ingen massedeportasjoner. Det vil bli gjort lovlig, i overensstemmelse med menneskerettighetene og rettssystemet i USA, sa sikkerhetsminister Kelly, ifølge AP.

– Nei, ingen bruk av militære styrker i immigrasjonsoperasjoner. Ingen. Ja, vi vil tilnærme oss dette systematisk og på en organisert måte og en løsningsorientert måte, en operasjonell måte og på en human og verdig måte, sa han videre.

Dette lovte han: Slik blir Trumps innvandringspolitikk

Spicer: Mente det ikke bokstavelig

Også under torsdagens pressebrief i Det hvite hus dukket spørsmålet om bruk av militærmakt for å deportere immigranter.

– Presidenten brukte det som et adjektiv. Det skjer med presisjon. Presidenten beskrev åpenbart måten det blir gjennomført på, sa pressesjef Sean Spicer.

Utenriksminister Rex Tillerson sa etter møtet med Mexicos utenriksminister at de to landene er uenige om mye.

– I et forhold med sterke farger, vil to sterke og suverene land fra tid til annen ha uenigheter, sa Tillerson på pressekonferansen.

Senere torsdag skal både Tillerson og sikkerhetsminister Kelly møte Mexicos president Enrique Pena Nieto.

Store uenigheter

Mexico har tidligere vært rasende på Trumps deportasjonspolitikk, og Mexicos president avlyste sitt planlagte USA-besøk etter at Trump uttalte at Mexico skulle betale 100 prosent av kostnaden av den mye omtalte grensemuren.

Trump har gjennom hele sin valgkamp og etter at han ble tatt i ed som USAs president lovet at han vil bygge en mur mot Mexico for å hindre ulovlig innvandring til USA. Mexico på sin side har avvist at de vil ta regningen for den kontroversielle muren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder