LA NED BLOMSTER: Mandag vil det bli avholdt et stille minutt for ofrene etter terrorangrepet i Stockholm. Svenskenes statsminister, Stefan Löfven, besøkte åstedet lørdag. Foto: ODD ANDERSEN / AFP / NTB scanpix

Svenskenes statsminister: – Vi skal komme gjennom dette sammen

OSLO / STOCKHOLM (VG) Stefan Löfven møtte sørgende i Stockholm lørdag formiddag.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Målet er å spre skrekk og hat i samfunnet, og gjøre oss redde, men i løpet av dette døgnet har Sverige vist seg fra sin aller beste side. Jeg sett folk hjelpe hverandre, støtte hverandre og åpne sine hjem for andre mennesker. Nå skal vi vise hvilken styrke som finnes i vårt land. I dag sørger hele Sverige, men vi skal komme oss gjennom dette sammen.

Det sa svenskenes statsministeren, Stefan Löfven, da han lørdag besøkte åstedet for terrorangrepet som rammet Stockholm fredag ettermiddag.

– Det er en sorgens dag i dag. Jeg tror alle kjenner vrede, jeg kjenner den samme vreden. Men vi skal bruke den til noe konstruktivt og ta oss fremover, sier Lövfen.

ALVORSTYNGET: Svenskenes statsminister Stefan Löfven ved Sergels torg lørdag. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / NTB scanpix

Mandag arrangeres det minneseremoni for de drepte, og Löfven forteller at det da vil bli avholdt et nasjonalt stille minutt. En av reporterne på stedet ville vite hvilke konsekvenser dette kunne ha for Sveriges innvandringspolitikk, og fikk til svar at det som står i fokus nå, er å sørge. Statsministeren understreket at Sverige skal fortsette å være et åpent og inkluderende samfunn.

Les også: To vitner ledet politet til gjerningsmannen

– Politiet etterforsker dette nå, og det er altfor tidlig å dra noen politiske slutninger ut fra dette. I dag skal vi sørge. Men vi skal fortsette å være et åpent samfunn.

Löfven sier at hans og myndighetenes viktigste oppgave, er å sørge for at alle i Sverige skal kunne føle seg trygge.

– Vi må ikke vike for terrorismen, sier Löfven.

Les også: Sverige statsminister: Terrorister kan aldri vinne over Sverige. Aldri.

Statsministeren la selv ned blomster ved politisperringene ved varehuset Åhlens City, hvor lastebilen endte sin terrorferd fredag. Han tok seg også tid til å lese flere av kortene som er lagt ned av andre det knappe døgnet etter angrepet. Han kaller det voksende blomsterhavet et symbol på sorgen.

Les også: 180 sekunder med skrekk og død

– Sorgen over mennesker som aldri kommer hjem igjen, aldri, sier Löfven, som uttrykte stor takknemlighet til enkeltpersoner, sykehuspersonell, politiet og andre som har bidratt det siste døgnet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder