IKON: Yassir Arafat pryder vegger og murer overalt på den okkuperte Vestbredden. Dette bildet er fra Qalandia, en kontrollpost nær byen Ramallah. Foto:Abed Omar Qusini,Reuters

Yassir Arafat minnes av splittet PalestinaTi år etter sin død er Yassir Arafat et ikon for palestinerne. Men den dype splittelsen mellom Fatah og Hamas legger en demper på minnemarkeringene.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Tirsdag er det på dagen ti år siden Arafat døde på et sykehus i Paris.

Hva han døde av, er fortsatt et mysterium. Franske og russiske eksperter har avkreftet ryktene som lenge har versert om at han ble forgiftet med det radioaktive stoffet polonium. Sveitsiske eksperter, og palestinerne selv, er derimot ikke så sikre.

I dag pryder ansiktet hans utallige vegger på Vestbredden, alltid omkranset av det symboltunge svarte og hvite palestinaskjerfet han bar.

Men Yassir Arafat er også en figur som splitter, både på palestinsk og på israelsk side.

Markering avlyst

Minnemarkeringene for Arafat som var planlagt på Gazastripen tirsdag, ble i helgen avlyst. Grunnen er at folk fra Arafats bevegelse Fatah er blitt utsatt for flere angrep de siste dagene.

– Hamas har informert oss om at de ikke var i stand til å garantere for sikkerheten ved arrangementet. På grunn av faren det utgjør for offentligheten, er vi forpliktet til å avlyse, sier Fayez Abu Eita, Fatahs talsmann på Gazastripen.

En dyp rift har oppstått mellom Fatah og Hamas etter at Arafat døde. Hamas tok makten på Gazastripen i et blodig oppgjør med Fatah i 2007, og siden har Hamas kontrollert Gaza, mens Fatah har styrt på den israelskokkuperte Vestbredden.

I dag mener mange palestinere, både i Gaza og på Vestbredden, at en slik splittelse aldri ville ha oppstått hvis Arafat fortsatt hadde vært i live.

Yassir Arafat under en femårsmarkering av Oslo-avtalen i 1998. Bildet er fra Nobelinstituttet. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Undervurderte Hamas

Arafat sto for en sekulær nasjonalisme som i dag videreføres av Fatah og Palestinas president Mahmoud Abbas. Men Abbas regnes som en langt svakere leder enn Arafat var, og samtidig har islamismen vunnet terreng gjennom konkurrenten Hamas.

Arafat undervurderte nok Hamas da han selv ledet palestinerne, mener den tidligere israelske diplomaten Uri Savir.

– Jeg hadde lange diskusjoner med ham om dette, og hver gang sa han bare at jeg ikke skulle bekymre meg. Tida har vist at han tok feil, sier Savir.

I dag står Fatah svekket igjen. Men bildet av Arafat selv har bare vokst seg sterkere.

– Selv Hamas viser respekt for hans minne, sier Nathan Brown i tankesmia Carnegie Endowment for International Peace.

– Han er blitt et nasjonalt symbol, og han anses nå som en martyr for saken, sier Brown.

Erketerroristen

På israelsk side er synet på Yassir Arafat langt mer lunkent. Mange ser på ham som selve «erketerroristen», selv inntrykket av ham mildnet noe etter at han undertegnet Oslo-avtalen med Israel i 1993.

Da den andre palestinske intifadaen brøt ut i 2000, fikk Arafats omdømme en ny knekk i Israel.

– Et stort flertall av israelerne ser på Arafat som hovedmannen bak volden, sier Anat Kurz, forskningsdirektør ved Institutt for studier av nasjonal sikkerhet ved Universitetet i Tel Aviv.

Intifadaen førte til at mange israelere mistet troen på at Arafat virkelig ønsket fred, mener hun.

«Stor leder»

Kurz selv ser derimot på Arafat som en stor leder.

– Han var en ekte revolusjonær som klare å sette det palestinske spørsmålet på kartet i Midtøsten og gjøre det til en viktig global sak, sier forskningsdirektøren.

Uri Savir møtte Arafat flere ganger. Også han er positiv.

– Jeg er en av disse sjeldne israelerne som ikke har et negativt syn på Arafat. Det gjør meg ikke populær, men det bryr meg ikke, sier Savir.

Arafats styrke lå i at han samlet gode folk rundt seg, mener han.

– Men han var en bedre leder og forhandler enn statsbygger. Han var ikke palestinernes Ben Gurion.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder