Kalte Obama «horunge» – blir hedersgjest hos Trump

Han kalte president Obama «horunge» og ba ham «dra til helvete». Nå skal den filippinske presidenten være hedersgjest i Det hvite hus – invitert av Donald Trump.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det skjedde under telefonsamtale lørdag hvor de to verdenslederne hadde en «vennlig» samtale der de diskuterte trusselen Nord-Korea utgjør.

Ifølge Reuters har rundt 9000 mennesker blitt drept siden Duterte startet sin såkalte krig mot narkotika i fjor sommer. The Guardian skriver at over 7000 er blitt drept. Tusenvis har også blitt plassert i fengsler.

VG-spesial: 100 dager med Donald Trump

I en uttalelse fra desember i fjor, uttalte Duterte at han etter en annen samtale med Trump hadde fått skryt for sin blodige narkokrig. Obama og menneskerettighetsorganisasjoner har imidlertid kritisert massedrapene.

FENGSEL: Quezon City Jail i Manila rommer egentlig 800 fanger. Da VG besøkte fengselet i august i fjor var det 4250. Tre av fire var satt inn på grunn av angivelige narkorelaterte forbrytelser. Foto: Helge Mikalsen VG

På innsiden: VG besøkte Filippinenes trangeste narkofengsel (innlogging)

Diskuterte sikkerhet

– Det var en svært vennlig samtale, der de to diskuterte bekymringene den sørøstasiatiske sammenslutningen ASEAN har med tanke på regional sikkerhet, inkludert trusselen Nord-Korea utgjør, heter det i en uttalelse.

Tidligere på dagen hadde Duterte gitt uttrykk for denne bekymringen da han holdt en pressekonferanse i etterkant av ASEANs toppmøte i den filippinske hovedstaden Manila. Duterte anbefalte da at USA opptrer «forsiktig og tålmodig» for å unngå ytterligere tilspissing av situasjonen.

Les også: Lovte å drepe 100 000 kriminelle om han ble president

– Presidenten diskuterte også det faktum at Filippinenes regjering kjemper svært hardt for å fjerne narkotika i landet, en svøpe som berører mange land i verden, heter det i uttalelsen.

Det er ikke kjent når Duterte skal besøke Det hvite hus, men han og Trump skal også møtes i november når Trump deltar på et felles toppmøte i Manila mellom USA og ASEAN.

Da det norske gisselet Kjartan Sekkingstad (57) slapp fri etter ett år som gissel hos islamistgeriljan Abu Sayyaf i fjor høst, dukket Duterte opp på en pressekonferanse og lot seg fotografere med nordmannen.

VG+: Sekkingstads år i fangenskap

PRESIDENT: Rodrigo Duterte vant presidentvalget på Filippinene i mai i fjor. På sommeren startet han sin narkokrig mot eget folk – og ordkrig mot motstandere. Foto: Ted Aljibe AFP

Erdogan, Jinping og Sisi

Det er mindre enn to uker siden Trump også ringte Tyrkias president Erdogan for å gratulerere etter seieren i folkeavstemningen om den sterkt kritisert grunnlovsendringen som ga Erdogan mer makt.

I et intervju med Reuters i forbindelse med at han i går hadde vært president i 100 dager, lovpriste han også Kinas president Xi Jinping for hans arbeid for å legge press på Nord-Korea.

I tillegg har Trump sagt at han støtter president Abdel Fattah al-Sisi i Egypt, hvor det foregår en rekke brudd på menneskerettighetene og vilkårlige fengslinger.

(NTB/VG)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder