IS-operasjon har styrket USA-bånd

Tyrkia advares av det syriske regimet

RYKKER FREM: Tyrkiske stridsvogner rykker frem torsdag morgen. Bildet er tatt rundt fem kilometer vest for den tyrkiske grensebyen Karkamis, på vei mot den syriske byen Jarablus, der Tyrkia igangsatte en omfattende offensiv på onsdag. Foto: Bulent Kilic AFP

Tyrkia varsler flere angrep i Syria

ISTANBUL (VG) Etter å ha erklært seier mot IS i grensebyen Jarablus, varsler Tyrkia at de kan foreta aksjoner mot kurdiske grupper inne i Syria.

Artikkelen er over tre år gammel

«Operasjon Eufrats skjold» er knapt ett døgn gammel, men hylles allerede som en stor suksess i tyrkiske medier. Med stridsvogner, spesialsoldater og flystøtte fra USA har Tyrkia på rekordtid «rensket» IS fra grensebyen Jarablus.

Vi skal sette en endelig stopper for våre grenseproblemer. De er en torn i islams side.

Det skriver president Recep Tayyip Erdogan i en av flere meldinger som natt til torsdag er sendt ut til utenlandske journalister med base i Tyrkia.

Torsdag morgen fortsatte tyrkiske stridsvogner å rulle inn i Syria. Nyhetsbyrået AFPs fotograf melder om at minst ti nye stridsvogner har krysset grensen i morgentimene.

Konflikten fortsetter

Det er den tyrkiske lynoffensiven som har satt syriske opprørere fra «Free Syrian Army», trent opp i Tyrkia, i stand til å innta Jarablus. Men den tyrkiske offensiven i Syria er ikke over:

• Tyrkia gjør det klart at dersom kurdiske opprørere i Syria rykker frem mot den tyrkiske grensen, så vil det kunne komme lignende angrep på dem.

• Den kurdiske YPG-militsen svarer med at «Tyrkia er i en hengemyr i Syria, og vil beseires på samme måte som IS».

• Samtidig møtes den tyrkiske operasjonen i Syria med advarsler fra regimet i Damaskus, som sier at Tyrkia «ikke kan bekjempe terrorisme ved å erstatte IS med andre terrorgrupper».

Advarer kurderne

Det var gjentatte rakettangrep mot tyrkiske byer som Karkamis, og tidligere mot Kilis, som førte til at Tyrkia iverksatte omfattende artilleribeskytning mot Jarablus på tirsdag, og så deltok direkte i bakkeoperasjoner inne i Syria på onsdag.

Les også: VG i grenseby: Angripes fra Syria

President Erdogan gjør det klart at Tyrkia vil gjennomføre flere slike operasjoner om nødvendig, og nå vil øke sin støtte til grupper som kjemper mot IS inne i Syria.

Tyrkia er blitt beskyldt for å ha feilet i sin tidlige Syria-strategi, etter å ha støttet islamistiske grupper som i ettertid har inngått i IS, som igjen har angrepet tyrkiske mål.

Samtidig er det kurdiske grupper som i all hovedsak har vunnet fram på slagmarken mot IS de siste månedene. Erdogan gjør det derfor klart at de vil angripe den syriske, kurdiske opprørsgeriljaen YPG dersom den kommer for nærme Tyrkia.

Bakgrunn: Dette er kurdernes kamp

TRENT I TYRKIA: Krigere fra Free Syrian Army på vei mot Jarablus. Disse soldatene har fått opptrening og våpen fra Tyrkia. Foto: Majd Halabi / Anadolu Agency

USA-båndet styrket

YPG, som konsekvent nevnes i samme åndedrag som den forbudte tyrkiske kurdergeriljaen PKK, får støtte fra USA. Dette har lenge vært problematisk i forholdet mellom NATO-landene Tyrkia og USA.

Derfor får det stor dekning her i Tyrkia at den amerikanske visepresidenten Joe Biden nå støtter det tyrkiske kravet om at den kurdiske militsen holder seg på østsiden av elven Eufrat.

– De må trekke seg tilbake over Eufrat. De kan og vil ikke under noen omstendigheter få amerikansk støtte, dersom de ikke følger opp løftene om dette, sier Biden.

Nylig drev kurdiskledede styrker IS ut av byen Manbij, som ligger 33 kilometer sør for Jarablus, med amerikansk hjelp.

Diskuterte kuppforsøket

Biden har under sitt besøk i Tyrkia også gjentatt at USA er landets «nærmeste venn», i et forsøk på å styrke båndene mellom de to landene etter det mislykkede kuppforsøket i juli.

Biden ba onsdag tyrkerne om å være tålmodige mens amerikanske juseksperter vurderer bevisene mot predikanten Fethullah Gülen, som Tyrkia hevder sto bak kupplanene, og som de krever utlevert fra sitt USA-eksil.

– USA har overhodet ingen interesse i å beskytte noen som har påført en alliert skade. Ingen. Men vi må følge de rettslige standardene og kravene i våre egne lover, sier Biden.

Kommentar: Erdogans utrenskning

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder