Trumps helsereform vedtatt i Representantenes hus: − Obamacare er død

NEW YORK/OSLO (VG) Nå er det klart: Republikanerne sikret seg nok stemmer i Representantenes hus til å stemme frem Donald Trumps nye helsereform.

  • VG
Publisert:
Artikkelen er over fem år gammel

Det har vært en brokete vei for den amerikanske presidenten i kampen om å avskaffe og erstatte helsereformen Obamacare – et av Trumps viktigste valgløfter.

Tirsdag gikk det endelig presidentens vei da republikanerne sikret seg nok stemmer til å vedta Trump-administrasjonens nye helsereform, som har fått tilnavnet Trumpcare.

Lovforslaget ble stemt gjennom med 217 stemmer mot 213.

Likevel er dette bare den spede begynnelsen, siden forslaget nå går videre til Senatet hvor det må godkjennes før Obamacare kan bli historie. I Senatet er det ventet at lovforslaget kommer til å møte motstand. Men uansett: Dette er en viktig delseier for Donald Trump.

20 republikanere stemte mot lovforslaget, mens ingen demokrater stemte for.

Bakgrunn: Trump presser interne motstandere på plass

Mener det er slutten på Obamacare

I slutten av mars gikk Trump på en smell da han måtte trekke tilbake forslaget om en ny helseplan da det ble klart at han ikke ville lykkes i å samle tilstrekkelig støtte i Representantenes hus, til tross for at republikanerne har flertallet.

Han inviterte til pressekonferanse kort tid etter at lovforslaget ble vedtatt i Representantenes hus.

Visepresidenten hans, Mike Pence, åpnet pressekonferansen slik, til stor applaus fra publikum:

– Velkommen til begynnelsen på slutten for Obamacare!

Forskjellen fra det forrige reformforslaget er at det i det nye er lagt inn ytterligere åtte milliarder til kronisk syke – noe som ble tungen på vektskålen for blant andre Fred Upton fra Michigan og Billy Long fra Missouri, som nå har snudd.

En tydelig stolt Trump hyllet gruppen med republikanere som har jobbet med det nye lovforslaget, og hamret løs på Obamacare.

– Obamacare er død. Bokstavelig talt død, sa Trump.

Trump-biograf: Derfor ville Trump bli president

– Får det gjennom

Allerede i går erklærte de republikanske forhandlingslederne at de hadde nok stemmer til å få forslaget vedtatt.

– Uansett hvor jeg gikk gjennom to år med valgkamp, led folk forferdelig på grunn av Obamacare, sa Trump videre.

Han er optimistisk før lovforslaget skal behandles i Senatet.

– Vi kommer til å få dette gjennom, sa han.

Sjekk dette: Den store Trump-guiden

Trump fulgte avstemningen på TV i Det ovale rom sammen med datteren Ivanka Trump og svigersønnen Jared Kushner, ifølge Wall Street Journal. På pressekonferansen omtalte han den nye helseplanen som en «flott plan». Ifølge Trump har det lenge vært klart at Obamacare har feilet.

– Dette er - ikke ta feil av dette - slutten på og en erstatning for Obamacare. Ikke ta feil av dette.

Intern maktkamp: Trump erklærer krig mot sine egne

– Veldig trist

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, gjorde like før avstemningen fant sted et siste forsøk på å argumentere mot lovforslaget.

– I dag kjemper vi for å beholde rimelig helsebehandling som en rettighet for enhver amerikaner, sa hun.

Pelosi la til at republikanerne som stemte for forslaget «går planken», og at det ikke har noen sjanse i Senatet. I tillegg vil forslaget ifølge henne skade deres politiske framtid.

Etter avstemningen holdt en skuffet gruppe demokrater pressekonferanse.

– Det er veldig trist, og det er en av de største overføringene av velstand i dette landets historie. Men det er en mulighet her. Det er en mulighet fordi offentligheten nå vil se hva de satte navnet sitt på. Det er for at du må betale mer for mindre, slo Pelosi fast på pressekonferansen, og la til:

– Vi skal forsikre oss om at offentligheten er klar over det.

100 dager - 100 høydepunkter: Slik er Donalds liv i Det hvite hus

Fått kritikk

Republikanerne har fått kritikk for å forhaste å få forslaget gjennom – før Kongressens partiuavhengige budsjettkontor (Congressional Budget Office) har evaluert hvordan dette forslaget vil påvirke helsesystemet – hva det vil koste samfunnet og hvor mange som vil stå uten forsikring.

Analysen av forrige forslag viste at minst 24 millioner amerikanere kunne miste helseforsikringen.

Trump har de siste dagene publisert flere meldinger om utfasingen av Obamacare på sin Twitter-konto. Gjennom valgkampen og etter valgseieren har Trump gang på gang kalt Obamas helsereform for en katastrofe.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no