STORMER TIL: Afghanske sikkerhetsstyrker ved stedet en av rakettene traff i Kabul tirsdag morgen. Foto: MOHAMMAD ISMAIL / Reuters

Opprørere skjøt mot presidentpalasset i Kabul: - Viser hvor nær de kan komme

Mens president Ashraf Ghani holdt en direktesendt tale til folket i anledning høytiden Eid al-Adha tirsdag, traff flere raketter regjeringsbygg i Kabul.

 • Andrea Rognstrand

Artikkelen er over to år gammel

En av rakettene traff i nærheten av presidentpalasset, mens en annen traff i nærheten av NATOs kontorer og den amerikanske ambassaden, skriver AP. Rakettene traff samtidig som at presidenten holdt tale i anledning Eid al-Adha.

– Hvis de tror at rakettangrepene vil holde afghanerne nede, så tar de feil, sier Ghani etter at smellene kunne høres under den tv-sendte talen.

Området rakettene traff betegnes som et av de mest sikre i den afghanske hovedstaden. Høye betongvegger og piggtrådgjerde omkranser ambassadene og regjeringsbyggene i strøket, flere av veiene som leder inn mot byggene er sperret av.

– Det er veldig sterkt symbolsk. De viser at de kan komme så nærme Kabul at de kan skyte elleve raketter mot presidentpalasset, ambassader, og de forskjellige ministeriene som skal forsvare byen, sier forsker Arne Strand ved Christian Michelsens institutt til VG.

Eksplosjonene kom av raketter skutt opp utenfor byen, melder lokale sikkerhetsmyndigheter.

FØLGER UTVIKLINGEN TETT: Forsker Arne Strand ved Christian Michelsens institutt mener tirsdagens angrep er et signal til den afghanske regjeringen. Foto: Harald Henden, VG

Ikke kjent hvem som står bak

Strand sier at det ikke så langt er kommet meldinger om store skader og mener derfor det heller ser ut som en påminnelse om at de som skyter disse rakettene kan komme tett på byen.

– Det står ikke noe om hvorvidt Taliban tar ansvar for dette eller om det er IS. Det vi har sett i senere tid, er at Taliban har hatt velorganiserte operasjoner stort sett over hele landet, mens IS har konsentrert seg om angrep i Kabul.

Forskeren forklarer at IS ikke har så stor slagkraft som Taliban i Afghanistan, og ikke utgjør noen trussel mot staten, men at de gjennomfører angrep som rammer sivile og skaper uforutsigbarhet.

Ønske om våpenhvile

Mandag avslo Taliban presidentens forslag om våpenhvile og fremholder at de vil fortsette sine angrep mot regjeringen og dens utenlandske allierte.

– For den afghanske befolkningens del syns jeg det er ille at de ikke har respektert ønsket om en våpenhvile under den religiøse høytiden, sånn at folk kunne få noen dager der de kunne puste fredelig, mener Strand.

Taliban har gjennomført flere angrep den siste tiden, senest mandag da de kapret tre busser i den nordlige Kundoz-provinsen. I forrige uke stormet flere hundre Taliban-opprørere den strategisk viktige byen Ghazni som ligger langs motorveien mellom Afghanistans to største byer, Kabul og Kandahar.

– Taliban fremstår som veldig sterke og det fremstår som at de er i stand til å kjøre koordinerte angrep over hele Afghanistan. Også flere plasser i nord, blant annet i Faryab, der de norske styrkene var og flere andre steder. Det virker veldig organisert og veldig godt planlagt oppi det hele, sier Strand.

Strand viser til at USAs president Donald Trump har uttrykt skepsis til et langvarig engasjement i Afghanistan. Dermed kan det være enklere å få til en våpenhvile som USA er med på å legge til rette for.

Han legger til at det at Taliban virker godt samkjørte, nødvendigvis ikke er utelukkende negativt:

– Det jeg syns er positivt, selv om man har angrep, er at Taliban synes mer samlet og koordinert. Da vil de være i stand til å opprettholde en våpenhvile og sikre at folk i egne rekker òg respekterer det. Det er likevel urovekkende at IS er så aktive og dermed kan tiltrekke seg Taliban-krigere som er uenige i en fredelig løsning.

MOTANGREP: Røyk stiger opp fra et hus i Kabul der afghanske sikkerhetsstyrker mener at de som sto bak tirsdagens rakettangrep gjemmer seg. Foto: Rahmat Gul / AP

Kamper i etterkant av rakettangrepene

Så langt er det ikke kommet meldinger om drepte i rakettangrepene.

To menn sto bak angrepet, og de ble begge drept av sikkerhetsstyrkene, skriver NTB. Seks personer ble såret i angrepet, opplyste en talsmann for hæren på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag der han kunngjorde at angrepet var avsluttet.

Det er foreløpig ingen som har påtatt seg ansvaret for rakettangrepene. Politiet har aksjonert mot en gruppe i bydelen Reka Khana som de mener at står bak angrepene.

En talsmann for innenriksdepartementet, Najib Danish, bekrefter at opprørere tok kontroll over en bygning like ved en moské, og at de avfyrte flere rakettdrevne granater og bombekastergranater mot deler av byen.

Det er også meldt at sikkerhetsstyrker jobbet for å uskadeliggjøre to bilbomber.

les også

Afghanske tjenestemenn: Taliban har tatt mer enn 100 gisler

PRESIDENT: Ashraf Ghani Ahmadzai, her på talerstolen i Kabul tidligere i sommer. Foto: MOHAMMAD ISMAIL / X02863

Les også

 1. Norge satset milliarder her. Nå har Taliban tatt «norsk» base i Afghanistan

  For åtte år siden nedkjempet norske soldater Taliban fra denne basen i Afghanistan.
 2. IS hevder å stå bak angrep i Kabul

  IS hevder å stå bak angrepet mot en militærbase i Afghanistans hovedstad Kabul mandag morgen.
 3. Regjeringsbygg under angrep i Afghanistan

  Væpnede menn har stormet et offentlig bygg i Jalalabad øst i Afghanistan, og det meldes om et selvmordsangrep nær et…
 4. Selvmordsangrep mot velgere som skulle registrere seg – minst 57 drept

  En selvmordsbomber angrep et senter der folk var samlet for å registrere seg som velgere i Kabul i Afghanistan søndag…

Mer om

 1. Taliban
 2. Ashraf Ghani
 3. Kabul

Flere artikler

 1. Afghanistans fredsprosess nær kollaps

 2. Afghanske tjenestemenn: Taliban har tatt mer enn 100 gisler

 3. Mange drept i bombeangrep mot bryteklubb i Kabul

 4. Sykehus under angrep i Kabul: To spedbarn blant de drepte

 5. Taliban-angrep mot amerikansk organisasjon i Kabul

Fra andre aviser

 1. IS sier de sto bak rakettangrep mot presidentpalasset i Kabul

  Aftenposten
 2. Afghanistans president erklærer våpenhvile

  Aftenposten
 3. Eksplosjoner i Kabul. Det fryktes at flere er såret eller drept.

  Bergens Tidende
 4. Minst 48 drept i Taliban-angrep i Afghanistan

  Bergens Tidende
 5. – Over hundre drept i Taliban-angrep mot etterretningssenter

  Bergens Tidende
 6. Babyer, mødre og sykepleiere drept i terrorangrep mot sykehus i Kabul

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no