Kabul-angrepet: Norsk direktør i sikkerhet

Direktør Arne Strand var på hotellet i Kabul da terrorangrepet skjedde lørdag kveld. Han er brakt i sikkerhet, og det jobbes for å få oversikt over helsesituasjonen hans.

 • Shazia Majid
 • Kari Spets
 • Rolf J. Widerøe
 • VG / NTB
 • Audun K. Jahren

Artikkelen er over to år gammel

Det opplyser hans arbeidsgiver, Chr. Michelsens institutt, i en pressemelding.

– Han var på en rutinemessig reise, skriver kommunikasjonsleder Ingvild Hestad i pressemeldingen.

Arne Strand er en av Norges fremste eksperter på Afghanistan. Han har flere tiårs erfaring med jevnlige reiser og opphold i landet og er nå assisterende direktør i CMI.

– Han er brakt i sikkerhet. Han blir tatt godt hånd om av helsepersonell, og det jobbes for å få oversikt over hans helsesituasjon og å få ham hjem til Norge så fort som mulig, opplyser Hestad.

I SIKKERHET: Arne Strand. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Vi er i løpende kontakt både med medisinsk personell og med den norske ambassaden i Kabul for å sikre at han blir ivaretatt på best mulig måte. Vi er svært takknemlig for den store innsatsen ambassaden har gjort for å ivareta Strands sikkerhet og helse.

14 utlendinger og 4 afghanere er drept. Det melder den afghanske innenriksministeren søndag ettermiddag, ifølge Associated Press.

Norske marinejegere i redningsaksjon

Tidligere søndag har Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) bekreftet overfor NRK at norske soldater var med under aksjonen mot terroristene.

– Norsk personell er nå tilbake i leieren der de holder til. Det norske bidraget er på om lag 50 mann. Hvor mange som var direkte involvert i nattens aksjon går vi ikke ut med, sier Brynjar Stordal ved FOH til VG.

– Er norske soldater kommet til skade?

– Ingen norske soldater er skadet, sier Stordal.

Flere angripere, utkledd som afghanske soldater, stormet lørdag kveld et luksushotell i Kabul og åpnet ild mot gjester og ansatte. Angrepet varte i 13 timer. Seks personer er bekreftet drept. Antall omkomne kan stige.

Det afghanske flyselskapet Kam Air, som hadde 40 ansatte innkvartert på hotellet, har søndag ettermiddag kunngjort at 10 av deres ansatte er drept, fem av disse piloter. Ytterlige 14 er fortsatt ikke kommet til rette, ifølge selskapet. Mange i personalet er utlendinger.

Blant de bekreftet omkomne er en ukrainsk borger, skriver Vasyl Kyrylych, ved utenriksdepartementet i Ukraina på Twitter.

Nordmann på hotellet

– UD er kjent med at norsk borger var på Hotel Intercontinental da angrepet skjedde. Vedkommende er brakt i sikkerhet, og vi arbeider fortsatt med å få oversikt over situasjonen, uttalte Guri Solberg, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet til VG søndag formiddag. Klokken 18 søndag ettermiddag ønsket UD ikke å komme med ytterligere opplysninger.

Taliban tar på seg skylden, melder The Associated Press (AP) søndag.

Talibans talsperson sier terrorangrepet var ment å utføres på torsdag, men ble utsatt på grunn av et bryllup på hotellet, og at de ønsket å unngå sivile tap, ifølge AP

Norsk-trent kontraterrorenhet

Det afghanske spesialpolitiet som deltok i aksjonen mot terroristene i nattens angrep, er trent av norske soldater.

– Gruppen som aksjonerte i natt er topptrente kontraterrorstyrker, som norske soldater har bygget opp gjennom kontinuerlig samarbeid de ti siste årene, sier Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til VG.

Crisis Response Unit 222 er en spesialavdeling i det afghanske politiet og har vært trent av norske spesialsoldater siden 2007.

I en årrekke ble enheten trent av Forsvarets spesialkommando (FSK),  men i 2015 tok Marinejegerkommandoen (MJK) over oppdraget.

VG+: På innsiden av verdens mest prøvede kontraterrorenhet

De norske styrkene har hatt en tilbaketrukket rolle, og først og fremst bidratt med trening og rådgivning av den afghanske kontraterrorenheten.

– Men vi kan også assistere ved behov, sier Stordal.

– Har norske soldater deltatt i nattens aksjon?

– Jeg kan ikke oppgi noen detaljer før aksjonen på hotellet er formelt avsluttet. Det kan sette sikkerheten til vår personell i fare, sier Stordal tidligere i dag.

les også

Dette er CRU 222: – En av verdens mest testede kontraterrorenheter

Angrep luksushotell

Seks gjerningspersoner angrep det luksuriøse hotellet Intercontinental Hotel lørdag kveld klokken 21 lokal tid.

Tolv timer etter angrepet startet, kunne landets innenriksdepartementent bekrefte at politiaksjonen var over og at de fire angriperne var drept.

Arbeidet med å sikre hotellet var krevende og man trodde lenge at en av gjerningspersonene befant seg inne i bygningen.

Talsmann Najib Danish i det afghanske innenriksdepartementet forteller til Tolo News at minst seks personer er døde, inkludert en utenlandsk kvinne. Videre sier han at sju personer ble såret.

Han forteller også at 153 personer ble reddet i politiaksjonen, deriblant over 40 utlendinger og åtte kvinner.

les også

Norske styrker bisto den afghanske kontraterrorenheten under terror i Kabul

Angriperne var bevæpnet med både skytevåpen og granater da de stormet hotellet, opplyser en sikkerhetskilde. Det skal også ha oppstått brann i deler av hotellet.

Hotellet, som eies av den afghanske staten, brukes ofte til brylluper, konferanser og politiske møter.

ANGREPET: Det er meldt om skuddveksling på Intercontinental Hotel i sentrum av den afghanske hovedstaden lørdag. Foto: Reuters

– Redd oss!

En hotellgjest fortalte tidligere lørdag kveld til AFP at han hadde stengt seg inne på rommet og at han hørte skyting utenfor.

– Jeg vet ikke om angriperne er inne i eller utenfor hotellet, men jeg kan høre skyting i nærheten av andre etasje. Vi gjemmer oss på rommene og jeg bønnfaller sikkerhetsstyrkene om å redde oss så fort som mulig før vi blir drept, sier hotellgjesten.

Intercontinental Hotel har vært utsatt for angrep tidligere. I 2011 ble tolv sivile og ni angripere drept i et selvmordsangrep som Taliban tok på seg skylden for.

DRAMA I 2011: Dette er ikke første gangen hotellet er under angrep. Her fra syv år siden, hvor 12 sivile ble drept i angrepene. Foto: Reuters

Les også

 1. Eksplosjoner og skyting på luksushotell i Kabul

  (VG Nett) Det rapporteres om flere drepte etter et massivt angrep mot et luksushotell i den afghanske hovedstaden Kabul.

Mer om

 1. Afghanistan
 2. Kabul

Flere artikler

 1. Hotellangrepet i Kabul: Gjester firte seg ned i desperasjon

 2. Skadet norsk forsker sendes hjem fra Afghanistan

 3. Forsvaret bekrefter: Norske soldater berget Arne Strand ut av terrorangrepet i Kabul

 4. Forsker: Taliban og IS slåss om oppmerksomheten i Afghanistan

 5. IS hevder å stå bak angrep i Kabul

Fra andre aviser

 1. SISTE: 18 bekreftet drept i Kabul -nordmann skal få medisinsk behandling

  Aftenposten
 2. Arne Strand er alvorlig skadet etter hotellangrepet

  Bergens Tidende
 3. – Ikke livstruende skadet

  Bergens Tidende
 4. Arne Strand vil bli helt frisk

  Bergens Tidende
 5. Sikkerhetsvaktene flyktet da terroristene gikk til angrep

  Aftenposten
 6. Minst elleve soldater drept i Kabul-angrep

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no