Sør- og Nord-Korea enige om å avslutte krigen

I en historisk avtale er de to nabolandene enige om å sørge for full atomnedrustning.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Erklæringen kommer etter at en nordkoreansk leder for første gang på 65 år krysset grensen mellom de to landene på Koreahalvøya timer tidligere. De to statslederne, som i teorien fortsatt er i krig, startet møtet med hjertelige smil og et solid håndtrykk.

– Det er ingen grunn til at vi skal slåss med hverandre. Vi er ett land, sa Kim i en tale under det historiske toppmøtet.

les også

VG i Nord-Korea: – Vi har atomvåpen for å forsvare vårt land og folk mot USA

I den nye erklæringen forplikter de to landene seg til å sørge for full atomnedrustning på Koreahalvøya. De to er også enige om at de skal få en slutt på Koreakrigen, som ennå ikke er formelt avsluttet. «En ny ære av fred har begynt», heter det i den historiske erklæringen.

– Vi har snakket om fred og velstand, sa Sør-Koreas president Moon Jae-in under en pressekonferanse fredag:

– En dristig avgjørelse er tatt. Og en stor applaus burde gis til Kim Jong Un, fortsatte han.

Åpner for familiegjenforening

Kim og Moon er også enige om å åpne et permanent kommunikasjonskontor mellom de to landene i den nordkoreanske byen Kaesong, samt gjenoppta midlertidige familiegjenforeninger for koreanere som ble splittet som følge av Koreakrigen. De to ønsker også å bedre forholdet mellom de to landene gjennom flere felles arrangementer innen idrett og kultur.

Familiegjenforeningene er planlagt å finne sted 15. august, dagen da begge landene feirer halvøyas frigjøring fra den japanske kolonimakten etter annen verdenskrig.

Men historiker og Asia-forsker Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning (PRIO) er ikke imponert over den nye erklæringen, som han omtaler som «vag og uforpliktende».

– Det er en fin hensiktserklæring, men den må følges opp langsiktig og det krever en prosess der Nord-Korea også får en sikkerhetsgaranti av de andre maktene som deltok i Koreakrigen, nemlig FN, USA og Kina, sier han til NTB.

– Et hjertelig møte

Det natt til fredag norsk tid at Nord-Koreas leder Kim Jong-un og den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in startet sitt historisk møte i grensebyen Panmunjom. Før nyheten om atomnedrustningen kom, snakket VG med to forskere som var klare på at det var et viktig møte:

les også

Slik er Nord-Korea for turister

– Jeg tror faktisk at møtet var hjertelig. Nord-Korea er for oss demonisert og Jong-un står for oss som den verst tenkelige diktator. Han er nesten djevelen selv, og det er derfor vanskelig for oss å forstå at de smiler og går av gårde hånd i hånd. For koreanere er dette derimot noe som rører dem dypt, sier Geir Helgesen, seniorforsker og direktør for Nordisk institutt for asiastudier ved Universitetet i København, til VG.

– Hvis to ledere kan snakke bra sammen og satser på at dette skal bli et positivt møte, så kan det ha en enorm betydning.

Hvor mange missiler har Nord-Korea, hvor langt kan de nå, og hvor stor skade kan de gjøre? Få innsikt her:

«En ny historie starter nå»

Etter at Nord-Korea startet med utviklingen av kjernefysiske sprengladninger har konflikten mellom de to landene, som har pågått i rundt 70 år, utløst frykt for en mulig atomkrig mellom nord og sør, og sistnevntes allierte USA.

Forholdet mellom de to statene på Koreahalvøya har imidlertid blitt bedre de siste månedene, og i gjesteboken der møtet ble avholdt i natt skrev Kim Jong-un at «En ny historie starter nå».

les også

Død students foreldre saksøker Nord-Korea

– Det baner veien for at noe faktisk skal skje fremover. Kanskje er det nesten en fordel at han er diktator, for når han kommer hjem og det skal skje noe nytt, så vil stort sett alle i systemet innrette seg etter hva Kim sier, mener Helgesen og legger til:

– Derfor har jeg en sterk tro på at ting kan skje veldig fort.

På møtet mellom Jae-in og Jong-un, som foregikk i det såkalte Fredshuset, sto blant annet nordkoreanske atomvåpen og en permanent fredsavtale mellom de to landene på tapetet.

Her kan du se det historiske håndtrykket:

USA kan velte lasset

At Nord-Korea kommer til å kvitte seg med atomvåpen og missiler i en håndvending har imidlertid hverken Helgesen eller Stein Tønnesson, asiaforsker på Institutt for fredsforskning (PRIO), noen tro på.

– Kim kommer ikke til å gi fra seg atomvåpnene. Det er de som har gitt ham hans posisjon og han trenger dem for å hindre angrep på seg selv, sier Tønnesson til VG.

Tønnesson har heller tro på at Nord-Korea kan komme til å forplikte seg til en langsiktig avvikling, under garanti om en fredsavtale som garanterer Nord-Koreas sikkerhet.

– Spørsmålet er om USA kan nøye seg med en slik avtale.

les også

Trump: USA vil gjøre alt for å gjøre møtet med Nord-Korea til en suksess

I starten av Juni skal den amerikanske presidenten møte Kim Jong-un. Tønnesson tror dette møtet kan være avgjørende.

– Alt kan velte på møtet mellom Trump og Kim. Det som kan skje, og som har skjedd tidligere, er at de to partene beskylder hverandre for å ha brutt avtalen.

USA har tidligere vært klare på at Nord-Korea må gi fra seg atomvåpnene, hvis ikke skal det bli krig eller sanksjoner som skal kvele den nordkoreanske økonomien.

– Trump og hans hauker, utenriksminister Mike Pompeo og den nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton, må være innstilt på å inngå en avtale som ikke er det de har ønsket tidligere, sier Tønnesson.

HISTORISK: I natt, norsk tid, møttes Kim Jong-un og Moon Jae-in til historiske samtaler i grensebyen Panmunjom. Foto: Reuters

Et skritt mot et normalisert forhold

Helgesen tror at såfremt det blir et positivt utfall etter dagens møte på Koreahalvøya, så vil dette legge et visst press på Trump til at også hans møte får et positivt utfall.

– Han har allerede sagt at han velsigner at de to koreanske lederne snakker sammen om en fredsavtale, og det er et stort ønske i hele Korea. Det er mitt håp og min tro at tidspunktet nå er det riktige. Det er også muligens en god idé at det sitter en Trump i USA som er utradisjonell. Hvis møtet nå går bra er det store muligheter for at det kan bli et fornuftig møte også i juni, sier Helgesen.

les også

Sørkoreanske politikere etter historisk middag: Slik var Kim Jong-un privat

Både Tønnesson og Helgesen håper nattens møte resulterer i ytterligere samtaler mellom Moon Jae-in og Kim Jong-un, som skritt for skritt normaliserer forholdet mellom de to landene.

– En erklæring i dag kan for eksempel peke på en rekke tiltak rettet mot kulturkontakt, idrettskontakt og kommunikasjoner. Jeg håper også det blir en enighet om at de skal møtes igjen. En serie toppmøter mellom de to lederne kan føre til en prosess med mer samarbeid, sier Tønnesson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder