Syria skjøt ned russisk militærfly - skylder på Israel

15 mennesker er savnet etter at syriske styrker har skutt ned et russisk patruljefly i farvannet utenfor Syria. Israel får skylden.

  • uvakt@ntb.no

Det russiske forsvarsdepartementet anklager det israelske flyvåpenet for å ha presset det russiske flyet inn i et område der det var risiko for å bli truffet av syriske raketter, melder NTB.

Russland er blant den syriske presidenten Bashar al-Assads aller nærmeste allierte.

Skjebnen til de 15 personene om bord på flyet er ukjent, og en lete- og redningsoperasjon er iverksatt, ifølge den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu.

Mistet kontakt

Det russiske forsvarsdepartementet hadde sist kontakt med flyet sent mandag kveld, men mistet kontakt med flyet 35 kilometer fra den syriske kysten da det skulle returnere til flybasen i Hmeimim.

Ifølge ministeren forsvant flyet fra radaren samtidig som fire israelske F-16-fly angrep ukjente mål i den syriske Latakia-provinsen. Syriske myndigheter har så langt ikke kommentert saken.

Hevder det var et «uhell»

En amerikansk tjenestemann sier til CNN at flyet ble skutt ned ved en feil av syriske regjeringsstyrker.

Ifølge kanalen skal Assads styrker ha forsøkt å stanse det israelske angrepet, da det maritime flyet av typen II-20 ble truffet av luftvernild. Flyet er et firemotors propellfly, ikke ulikt det amerikanske Orion.

De amerikanske styrkene i området ble klar over hendelsen da syriske styrker sendte ut en nødmelding på en åpen frekvens, skriver CNN. USA skal deretter ha fått opplysninger fra et annet land om flytypen og omstendighetene rundt hendelsen.

Tjenestemannen vil ikke si hvilket land det er snakk om, men det er sannsynlig at Russland er det eneste landet som har detaljerte opplysninger om hva slags fly som ble skutt ned.

Flyet skal ha blitt skutt ned av et luftvernsystem Russland solgte til Syria for flere år siden, ifølge CNNs kilder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder