MYE Å TENKE PÅ? Trump beordret fredag kveld en relativt begrenset etterforskning av hans meget omstridte høyesterettskandidat. Dette etter et døgn med uvanlig mye politisk drama - selv til Washington å være. Her er han avbildet i et møte tidligere på dagen. Foto: Alex Brandon / AP

Trump beordrer FBI-etterforskning av Kavanaugh

NEW YORK/OSLO (VG) President Trump beordrer etterforskning av sin egen kandidat til Høyesterett - etter at hans partifelle fikk kalde føtter i siste liten.

 • Magnus Newth
 • Robert Simsø

Artikkelen er over ett år gammel

– Jeg har beordret FBI å gjennomføre en supplerende etterforskning for å oppdatere dommer Kavanaughs mappe. Slik senatet har bedt om. Denne oppdateringen må være begrenset i omfang og gjennomført på mindre enn en uke, sier presidenten Donald Trump i en uttalelse.

Dermed ble det sent fredag kveld klart at FBI skal undersøke de alvorlige anklagene rettet mot Trumps kandidat til det ledige vervet i Høyesterett.

Avgjørelsen kommer etter et voldsomt politisk drama som utspilte seg i Senatets justiskomité. Der skulle de 21 medlemmene bestemme om de ville sende Kavanaugh videre til det samlede Senatet, som avgjør hvem som får livstidsembetet.

Saken virket i utgangspunktet avgjort, da den eneste vippestemmen, den relativt moderate republikaneren Jeff Flake, sendte ut en pressemelding.

Han sendte ut en pressemelding under møtet, i forkant av avstemningen, og sa han ville stemme ja.

Da understreket han at det ikke var noen lett avgjørelse, mindre enn 24 timer etter det sterke vitnemålet til kvinnen som anklager Kavanaugh for et voldtektsforsøk.

BAKGRUNN: Tre kvinner med skrekkhistorier om Kavanaugh

Samtaler på bakrommet

Men så, etter en drøy time med diskusjoner på et bakrom med kolleger fra det demokratiske partiet, bestemte han altså at han ville gå mot sine partifeller. Han krever saken utsatt til fordel for en FBI-etterforskning, før den endelige avstemningen - selv om han stemte for at denne skulle kunne gjennomføres.

– Jeg håper at demokratene, som forståelig nok er usikre på denne kandidaten, vil være fornøyd med at vi tar en ukes pause for å se på anklagene, sier Flake da Senatets justiskomité samlet seg - 20 minutter på overtid.

Han var i praksis den eneste vippestemmen i justiskomiteen, som altså bestemmer om Brett Kavanaughs kandidatur til Høyesterett skal sendes til avstemning i Senatet.

les også

Realitydrama i Senatet

Uklart om FBI kom på banen

Kavnaugh må ha hatt et turbulent døgn. Etter hans tårevåte vitnemål på torsdag, lå det an til at republikanerne ville tvinge gjennom en avstemning om hans kandidatur til livstidsembetet i Høyesterett allerede lørdag.

Så, etter Jeff Flakes kalde føtter, er avstemningen plutselig utsatt til fordel for en kort FBI-etterforskning som skal se nærmere på de alvorlige anklagene rettet mot ham.

Det er et komplisert spill. Da Flake krevde etterforskning hadde han ingen garantier, utover at han er en av de potensielle vippestemmene som vil avgjøre Kavanaughs skjebne i den endelige avstemningen .

Per nå har republikanerne bare 48 bekreftede ja-stemmer. De trenger 50, og når Flake fikk støtte for sitt krav av republikanske Lisa Murkowski, ble det klart at det ville bli vanskelig å presse gjennom Kavanaugh på lørdag.

– Noen er nødt til å forklare dette for Trump, og det blir vel meg det, spøkte republikanernes Lindsay Graham til media etter Flakes oppsiktsvekkende helomvending.

les også

Advokatforeningen ber om at Kavanaugh etterforskes

Konfrontert av voldtektsoffer

Fredag, da han først kunngjorde sin intensjon om å stemme på Kavanaugh, ble Flake konfrontert av to illsinte kvinner ved en heis utenfor sitt eget kontor under en pause i møtet.

En av kvinnene fortalte at hun selv var blitt voldtatt.

– Det er hva du forteller kvinner i Amerika, at de ikke betyr noe. De skulle ha holdt det for seg selv fordi selv om de forteller sannheten, så vil du hjelpe mannen til å få makt uansett, sa en av kvinnene til Flake.

– Se på meg når jeg snakker til deg. Du forteller meg at overgrepet mot meg ikke betyr noe, sa kvinnen til Flake.

Senatoren svarte at han forsto kvinnene, og at han ville komme tilbake til dem.

Flake og komiteen hørte torsdag sterke vitnemål fra Kavanaughs første anklager, Christine Blasey Ford, og Kavanaugh selv.

Ford sa at hun var 100 prosent sikker på at det var Kavanaugh. Kavanaugh sa at det var 100 prosent sikkert at det ikke var ham.

les også

Kvinnen som anklager Kavanaugh: – Jeg er vettskremt

Mye på spill

Selve Senatet tar den endelige beslutningen om Kavanaugh blir den niende vippestemmen i USAs høyesterett.

Justiskomiteen Chuck Grassley sier at han fant begge vitnene troverdige. Han forsvarer beslutningen om å ikke la FBI etterforske anklagene fra de tre ulike kvinnene, fordi han mener at de uansett ikke ville ha kommet til en konklusjon.

Tidligere FBI-agent og nå jurist, Asha Rangappa, er uenig i at FBI ikke kunne ha skaffet verdifull informasjon. Hun sa følgende til VG tidligere fredag:

– FBI ville foretatt avhør med relevante vitner og folk som kunne underbygge eller motbevise påstandene. Det ville ikke vært en kriminaletterforskning. Men med disse avhørene ville folk måtte forplikte seg til sine historier, fordi det å lyve til FBI er en forbrytelse.

les også

Brett Kavanaugh til frontalangrep: Hevder seg utsatt for svertekampanje

Alles øyne er nå rettet mot de to kvinnelige, republikanske senatorene Lisa Murkowski og Susan Collins.

Trolig må begge vende tommelen ned i selve Senatet for at Kavanaugh ikke blir USAs niende høyesterettsdommer.

Republikanerne har 51–49-flertall i Senatet. Visepresident Mike Pence har dobbeltstemme hvis det står likt.

Mer om

 1. Donald Trump
 2. USA

Flere artikler

 1. Nå venter alle på denne trioens Kavanaugh-svar

 2. Kvinnene som kan felle Kavanaugh

 3. Trump har sikret flertall for Kavanaugh

 4. Senatets justiskomité stemmer over Kavanaughs nominasjon fredag

 5. NBC: FBI får sterke begrensninger på Kavanaugh-etterforskning

Fra andre aviser

 1. Full strid i Senatet om hemmelig Kavanaugh-rapport

  Bergens Tidende
 2. Trump beordrer ny FBI-granskning av Kavanaugh-saken etter dramatisk avstemning i Senatets justiskomité

  Aftenposten
 3. Thrilleren om USAs høyesterett: Nå følger alle med på disse tre politikerne

  Aftenposten
 4. Kavanaugh passerte nest siste hinder i Senatet

  Aftenposten
 5. Senatorer vil utsette avstemning om ny høyesterettsdommer etter overgrepsanklager mot Trumps kandidat

  Bergens Tidende
 6. USA: Republikanere mener FBI-rapport renvasker Kavanaugh

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no