VIL OPPBEVARE UTLENDINGER: Den danske regjeringen bestemte fredag kveld at de vil sende asylsøkere som av ulike årsaker ikke kan sendes ut av landet til øya Lindholm. Foto: Skjermdump, Google Maps

Vil sende utviste utlendinger til øde øy

Den danske regjeringen vil opprette et eget senter på en øde øy for utlendinger som er besluttet utvist, men som av ulike årsaker ikke kan returneres til hjemlandet.

Avgjørelsen ble tatt da den danske regjeringen og deres støtteparti, høyrepopulistiske Dansk Folkeparti, kom frem til et forlik om statsbudsjettet fredag kveld.

Det var NRK som først omtalte saken.

Til Danmarks Radio (DR) opplyser Dansk Folkepartis gruppeleder Peter Skaarup, som leder forhandlingene for partiet, at innvandrerne skal sendes til øya Lindholm, som ligger mellom Møn og Sydsjælland sørøst i landet.

Etter planen skal flere typer utlendinger bo på øya:

– Utlendinger uten oppholdstillatelse.

– Utlendinger som av sikkerhetsmessige hensyn er utvist som følge av kriminalitet.

– Fremmedkrigere og avviste asylsøkere som er dømt for brudd på straffeloven, våpenloven, knivloven eller narkotikaloven.

les også

Scarletts (7) tårer skaper debatt i Danmark: – Du er ikke dansk!

– Det er ikke et fengsel

Ifølge finansminister Kristian Jensen i danske Venstre, vil det være fergedrift til og fra øya, men ikke døgndrift.

– Det er ikke et fengsel, men man skal være der om natten, sier han til avisen Politiken.

Det er primært utlendinger som ellers ville blitt plassert på et utreisesenter som nå skal sendes til Lindholm. Dette vil sikre en høyere grad av meldeplikt enn tidligere.

– Selvfølgelig skulle vi helst ha kunne plassert avviste asylsøkere som har begått kriminalitet i fengsel, men det kan vi ikke. Derfor har vi vært superheldige å finne en øde øy, sier René Christensen i Dansk Folkeparti og fortsetter:

– Det betyr at de ikke kan løpe rundt i lokalområdene og skape utrygghet når de er ute om natten og på kveldstid.

les også

Danmarks regjering vil doble straffen for visse typer kriminalitet i såkalte gettoer

Brukt til forskning på dyrevirus

Lindholm er rundt 50 mål stor, og har tidligere huset veterinærinstituttet til Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Øya har tidligere blitt brukt til forskning på storfe- og grisevirus som man ikke har kunnet gjennomføre i bebodde områder, men overlates nå til den danske staten fra 1. januar 2019.

I tillegg til senteret på den ubebodde øya, skal det også settes et tak på antall som kan komme til Danmark for familiegjenforening.

Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti sier partiet opplever at de har fått til mye i forhandlingene.

– Vi har kanskje nådd grensen for hva internasjonale konvensjoner tillater, men det har vært nødvendig, sier Skaarup til DR.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder