OVERLEVDE: Eksspion Sergej Skripal ble forgiftet av nervegift 5. mars i fjor. Foto: YURI SENATOROV / Kommersant Photo

Tenåringsjente fant Novitsjok-ofrene: – Folk gikk rett forbi

Da Sergei og Julia Skripal i mars kollapset bevisstløse om på en benk i Salisbury, var det 16 år gamle Abigail McCourt som først oppdaget at noe var galt.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Nå har 16-åringen for første gang uttalt seg om hendelsene knyttet til Novitsjok-forgiftningen av eksspion Sergej Skripal, til lokalradioen Spire FM.

McCourt, som var i området sammen med familien, trodde først at Sergej Skripal hadde fått et hjerteinfarkt. Hun varslet moren, som har bakgrunn som sanitetsoffiser, og sammen utførte de førstehjelp på de bevisstløse menneskene.

les også

Ble forgiftet av nervegift: – Jeg var skrekkslagen

les også

Sunday Times: Britisk politi mistenker russere sto bak mystisk dødsfall på milliardær i 2014

Ifølge radiokanalen benyttet McCourt seg av førstehjelp hun hadde lært på skolen, og la Julia Skripal i stabilt sideleie.

– På dette tidspunktet gikk folk rett forbi, og jeg tror ikke noen egentlig la merke til dem. Vi gikk bort til dem, og så utviklet det seg derifra, forteller Abigail til Spire FM.

les også

Putin dynges ned av hunder

Måtte testes

Det var en venninne som dagen etter gjorde henne oppmerksom på at hendelsen var havnet i alle verdens medier. Abigail og moren måtte gjennom flere medisinske tester for å forsikre at de ikke var blitt eksponert for nervegiften.

– Jeg tror jeg utgjorde en stor forskjell. Hun pustet ikke på tidspunktet vi fant henne, forteller tenåringen, som i helgen mottok en lokal ærespris for heltemot.

BEVISSTLØS: Abigail McCourt var den første som reagerte på den bevisstløse Julia Skripal. – Hun pustet ikke, sier McCourt til radiokanalen Spire FM. Foto: Dylan Martinez / X00177

Sergej Skripal og datteren overlevde begge angrepet. Det antas at de ble eksponert for nervegiften via dørhåndtaket i sitt eget hjem. I ettertid har det blitt besluttet at huset skal rives av militære eksperter, i en prosess som er ventet å ta fire måneder.

En 44 år gammel kvinne, Dawn Sturgess, omkom etter å ha kommet i kontakt med stoffet nesten fire måneder senere:

To russiske statsborgere er anklaget for å ha brakt stoffet til Storbritannia, med hensikt å drepe Skripal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder