Familierevansjen

WASHINGTON DC (VG) Etter å ha avlagt eden som USAs 43. president tok en beveget George W. Bush sin far i hånden og omfavnet ham. Tidligere president George Bush hadde tårer i øynene.

Artikkelen er over 19 år gammel

Mens faren tørket en tåre, smilte mor Barbara. Laura Bush holdt Bibelen og døtrene Jenna og Barbara var de nærmeste vitner da George Walker Bush lovet trofast å utøve embete som USAs president, og etter beste evne bevare, beskytte og forsvare USAs konstitusjon.

Iskaldt

Det skjedde på en iskald og våt Washington-dag der titusener i timevis forsøkte å holde varmen på Capitols gressplen som snart var omgjort til glatt gjørme. Men dette var Bush' beste venner og de holdt gjerne ut noen timer til for å bivåne slutten på Clinton-epoken og begynnelsen på en ny Bush-tid.

Store menneskemengder fylte fortauene langs Pennsylvania Avenue fra Det hvite hus til Kongressen, og de uten billett trakk sammen mot The Mall der de kunne skimte og høre den høytidelige seremonien ved trappeoppgangen til Kongressen.

- Jeg lover å bygge en nasjon av rettferdighet og muligheter, sa Bush.

Han appellerte til personlig ansvar, men lovet at han ikke ville snu ryggen til Amerikas trengende. Han lovet bedre skoler, reform av sosialprogrammer, skattekutt og et sterkere militært forsvar.

Verdig

Bush vendte seg også mot avtroppende visepresident Al Gore og takket for en frisk valgkamp og en verdig avslutning. Med stoisk ro fulgte Gore innsettelsesseremonien, bare noen meter fra det begivenhetenes sentrum der han selv hadde håpet å være.

Bush avla eden, slik tradisjonen er, til USAs høyesterettsjustitiarius. Denne gang vekket den sterke minner om det dramatiske valgoppgjøret. William Rehnquist var i flertallet av fem mot fire høyesterettsdommere som i praksis avgjorde utfallet da de stanset stemmetellingen i Florida.

På morgenen sto Bill og Hillary Clinton reiseklare i Det hvite hus. De ble observert dansende sammen i foajeen like før husets nye beboere ankom.

- God morgen, senator, sa Laura Bush da hun håndhilste på den avtroppende førstedame.

Sent i går kveld, norsk tid, kjørte Bush limousin i sneglefart i prosesjonen på Pennsylvania Avenue. Svært mange demonstranter hadde tatt stilling langs ruten med plakater og slagord. Mange protesterte mot hvordan dette valget ble avgjort, mens andre markerte sine hjertesaker. Sikkerhetstiltakene var uvanlig omfattende.

Benådet 140

Blant Clintons siste handlinger som president var å benåde 140 mennesker. De fleste er ukjent for offentligheten, og de fleste har for lengst sonet sin straff. Men en presidentbenådning gir dem tilbake fulle rettigheter som andre borgere, blant annet stemmeretten.

Blant de benådede er Clintons Whitewater-kollega Susan McDougal, broren Roger Clinton som på 80-tallet sonet to år etter en narkotikadom og Patty Hearst, milliardærdatteren som ble kidnappet og senere dømt for handlinger hun utførte på 70-tallet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder