Liechtenstein signerer EØS-avtalen

Liechtenstein bøyer av og erklærer seg rede til å signere EØS-avtalen sammen med Norge og Island.

  • NTB
Publisert:

Ifølge diplomatiske kilder informerte Liechtenstein sine EFTA-partnere onsdag om at landet er rede til å signere EØS-utvidelsen etter å ha blokkert avtalen i tre uker.

Signeringen vil trolig skje denne uken. Norges utenriksminister Jan Petersen møter sine kolleger fra Island og Liechtenstein i Moldova onsdag kveld.

Miniputtstaten ble isolert søndag, da Norge og Island sa de ville signere avtalen denne uken - med eller uten fyrstedømmet.

Da Liechtenstein overraskende la ned veto mot EØS-avtalen i Luxembourg 14. oktober, droppet også Norge og Island å signere i solidaritet med miniputtstaten.

Norges mareritt har vært at Liechtensteins blokkering skal forstyrre den parallelle utvidelsen av EU og EØS 1. mai neste år.

Først når alle land har signert avtalen, kan den sendes til godkjenning i nasjonalforsamlingene i alle fremtidige EØS-land.

Liechtenstein nektet å signere på grunn av en historisk konflikt med Tsjekkia og Slovakia, en konflikt som ikke har noe med EØS-avtalen å gjøre. Liechtenstein har tidligere forutsatt at alle EØS-land skal anerkjenne hverandre som suverene stater før de signerer EØS-avtalen. Dette er blitt avvist av Tsjekkia og Slovakia, som ikke har diplomatiske forbindelser med Liechtenstein.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder