PROVOSERTE: Donald Trump startet dagen sin på Twitter med å spre videoer fra høyreradikal brite. Foto: Andrew Caballero-reynolds AFP

Det hvite hus forsvarer at Trump delte videoer fra høyreradikale på Twitter

Rundt klokka 12.30 norsk tid retvitret president Donald Trump tre videoer via sin private twitter-profil. Videoene ble opprinnelig lagt ut av nestlederen for den høyreradikale organisasjonen Britain First.

 • Henrik Sande Giæver
 • Runa Røed

Artikkelen er over to år gammel

Nestlederen for den britiske nasjonalistorganisasjonen, Jayda Fransen, har det siste døgnet lagt ut en rekke videoer av det hun hevder er muslimer som begår en rekke kriminelle handlinger.

Jayda Fransen, som sist søndag ble arrestert for en tale hun holdt i sommer, er nestleder i organisasjonen Britain First, som er kjent for sin høyreradikale og antiislamske ideologi.

Trump valgte onsdag å retvitre tre av videoene Fransen har lagt ut på nettstedet. En av videoene viser det Fransen hevder er en muslimsk gutt som slåss med en nederlandsk gutt med krykker. En annet viser angivelig islamister som dytter en tenåring fra et tak og slår ham i hjel – uten at det går frem hvor hendelsen finner sted.

Den tredje videoen viser en mann med skjegg som knuser en statue. Teksten til videoen er «Muslim ødelegger statue av jomfru Maria!»

Mer om Fransen: Les VGs intervju med lederen av Britain First

Det hvite hus forsvarer retvitringen

Onsdag kveld, norsk tid, forsvarer pressesekretær i Det hvite hus, Sarah Sanders, retvitringen. Ifølge CNN sier hun at hun ikke vet hvordan Trump fikk sett videoene.

– Uansett om det er ekte videoer, er trusselen ekte. Det er det presidenten snakker om, det er det presidenten fokuserer på, å takle disse ekte truslene, og de er ekte samme hvordan du ser på det, sa Sanders til reportere onsdag kveld.

Da hun av journalistene ble presset på hvorvidt det betyr noe om videoen er ekte eller ikke, sa Sanders at de hadde feil fokus.

– Trusselen er ekte. Dette må adresseres. Trusselen må snakkes om, og det er det presidenten gjør, sa hun.

Det har haglet med kritikk mot Trump på Twitter, men presidenten har ennå ikke svart på kritikken.

Husker du? Søviknes spredte budskap fra høyreradikale på Facebook: – Burde sjekket nærmere

Kjent høyrepopulist

Kort tid etter at Trump hadde delt meldingene på Twitter, delte Fransen følgende melding fra sin konto:

"USAs president, Donald Trump, har retvitret tre av nestleder Fransens Twitter-videoer" Donald Trump har selv retvitret disse, og har omlag 44 millioner følgere! Gud velsigne Amerika!

Fransen selv har litt over 53 000 følgere.

Frithjof Jacobsen om høyreekstremismen: Frykten er deres våpen

Britain First omtaler seg selv som et politisk parti og folkebevegelse som slåss mot uretteferdigheten som regelmessig blir påført det britiske folk. Organisasjonen ble grunnlagt i 2011 av tidligere medlemmer av det Britiske nasjonalpartiet (BNP).

Da VG intervjuet Fransen i forbindelse med artikkelserien om det hvite raseriet tidligere i år sa Fransen følgende:

– Som parti har vi som mål å forby islam i Storbritannia. Vi vil forby moskeer, vi vil ikke ha sharia, ingen burkaer, ingen koraner, ingenting av det der.

Søndag 19. november ble Fransen arrestert i England for en tale hun holdt i Nord-Irland i sommer. Det var det nord-irske politiet som arresterte henne på grunnlag av truende ytringer under talen.

Ifølge avisa Huffington Post ble Fransen i 2016 dømt til å betale en bot på 1920 pund (ca. 21 000 kroner) for religiøs trakassering.

– Legitimerer høyreekstremisme

Da den høyreradikale terroristen Thomas Mair drepte parlamentsmedlemmet Jo Cox i fjor, ropte han «Britain first!»

Cox' enkemann, Brendan Cox, anklager nå Trump for å legitimere høyreekstremisme i Storbritannia på Twitter. I en Twitter-melding skriver han:

«Trump har legitimert det ytre høyre i sitt eget land, nå prøver han å gjøre det i vårt. Å dele hat får konsekvenser, og presidenten burde skamme seg.»

En talsperson for Storbritannias statsminister, Theresa May, sier også at det var galt av Trump å dele videoen.

Også parlamentsmedlem fra det britiske Arbeiderpartiet, David Lammy, kritiserer presidenten. Han skriver følgende på Twitter:

«Trump deler Britain First. La det synke inn. Presidenten i de forente stater promoterer en fascistisk, rasistisk, ekstremistisk hatgruppe hvis ledere har blitt arrestert og dømt. Han er ikke vår venn eller allierte. Donald Trump, du er ikke velkommen i mitt land og min by»

Også den britiske TV-personligheten Piers Morgan tok til Twitter for å kritisere presidenten. I et innlegg skriver han følgende:

«God morgen, herr president Donald Trump - hva søren driver du med når du retvitrer en haug med uverifiserte videoer fra Britain First, en haug med motbydelig rasistiske høyreekstremister?»

Les også

 1. Trump med nytt «Pocahontas»-stikk

  President Donald Trump benyttet mandag et arrangement for å ære indianske krigsveteraner til å gjøre narr av en…
 2. Avis: Trump sår tvil om skandale-opptaket

  NEW YORK (VG) USAs president Donald Trump skal angivelig ha sagt til minst tre personer at han tviler på om…
 3. Forfatter: Putin har Trump-info om sex og penger

  NEW YORK (VG) Forfatter Luke Harding mener det er åpenbart for alle at Vladimir Putin har USAs president Donald Trump i…

Flere artikler

 1. Twitter stenger flere høyreradikale kontoer

 2. Trump slår tilbake mot Theresa May

 3. Britain First-topper dømt til fengsel for hatkriminalitet

 4. Britain First-topper løslatt mot kausjon

 5. May: – Jeg er ikke redd for å kritisere Trump

Fra andre aviser

 1. Trump sprer videoer som angivelig viser voldelige muslimer

  Bergens Tidende
 2. Trump tvitret meldinger fra brite dømt for muslimhets

  Aftenposten
 3. Trump sier unnskyld for spredning av antimuslimske videoer

  Bergens Tidende
 4. Trump svarer May etter Twitter-kritikk: – Ikke fokuser på meg

  Aftenposten
 5. Avis: Trumps Storbritannia-besøk utsatt

  Aftenposten
 6. USAs president delte video med «hvit makt»-slagord

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no