EU-nei til nye brexit-forhandlinger

LONDON(VG) Det er ikke aktuelt for EU å gå i nye forhandlinger med Storbritannia etter Parlamentets nei til statsminister Theresa Mays brexit-avtale. Det er meldingene fra Brussel i kveld.

 • Ahmed Fawad Ashraf
 • Anne Stine Sæther

Artikkelen er over ett år gammel

– EU har gjort alt vi kan for å hjelpe Storbritannia med å få en brexit-avtale vedtatt, sier EUs forhandler Michel Barnier til nyhetsbyrået Reuters. Underhuset i det britiske Parlamentet stemte ved 20-tiden tirsdag kveld nei til planen May hadde med hjem fra møtet med EUs øverste ledere mandag kveld.

Les: Sviktet av sine egne: Nytt brexitnederlag for May.

IKKE MER Å GJØRE: EU-topp Donald Tusk har ikke flere kort å spille på for å hjelpe Theresa May med brexit-avtalen. Foto: Francisco Seco / POOL / AP POOL

Onsdag kveld skal Underhuset gjennom en ny avstemning. Den skal handle om ja eller nei til en «no deal»-avtale. Det vil si at Storbritannia skal bestemme seg om de går videre mot brexit uten en avtale med Unionen.

– Dette kan bare bli løst internt i Storbritannia. Våre «no deal»- forberedelser er nå viktigere enn noen gang, sier Barnier til Reuters.

President i Europarådet Donald Tusk og medlemmer i EU-kommisjonen sa tirsdag kveld i en felles melding, at EU har gjort alt som er mulig for å få til en avtale og at det er vanskelig å se hva mer som kan gjøres.

les også

Dette må du vite om brexit nå

EU-toppene forventer at Storbritannias statsminister Theresa May vil be om en utsettelse av brexit for for å unngå økonomisk sammenbrudd hvis britene velger å forlate EU uten avtale.

– Med bare 17 dager igjen til deadline 29.mars, har sjansene for brexit uten avtale steget betraktelig, sier EU-toppene.

Oppgitt

Onsdag morgen skal utsendinger fra EUs 27 medlemsstater i møter for å forberede neste trekk.

I Brussel råder det i følge Reuter, stor grad av oppgitthet.

– Hva slags troverdighet har Theresa May etter dette? Hvorfor skal EU-ledere engasjere seg i hennes prosjekter etter enda et nederlag. Dette må virkelig får en slutt, sier en EU-diplomat til Reuters.

TRØBBEL: Theresa May forhandlet med EU mandag kveld, men fikk ikke Underhuset med på den justerte avtalen hun reiste hjem med fra Strasbourg. Foto: Vincent Kessler / X00403

Samtidig maner Irlands utenriksminister til tålmodighet, mens en annen EU-diplomat spår mer drama.

Philippe Lamberts, EU-politiker, mener Storbritannia trenger en ny brexit-avstemning eller en U-sving for å forbli i tollunionen.

– EU har gjort alt for å tilpasse den britiske regjeringens krav. Vi kan ikke fortsette å være vitne til Theresa Mays CO2-sirkus som reiser mellom London, Brussel, Dublin og Strasbourg, så lenge Parlamentet ikke er i stand til å bli enig med seg selv.

Flere artikler

 1. Underhuset stemte nei til brexit - mistillitsforslag mot May

 2. Sviktet av sine egne: Nytt brexit-nederlag for May

 3. Storbritannia-eksperter: Uklart hva kveldens brexit-nederlag betyr

 4. Storbritannia: Nei til å forlate EU uten avtale

 5. EU-presidenten: «Egen plass i helvete for brexit-forkjempere»

Fra andre aviser

 1. Skjebnedag for May og britene

  Bergens Tidende
 2. Theresa May tapte avgjørende brexit-avstemning 17 dager før britene skal forlate EU

  Aftenposten
 3. Tiden i ferd med å renne ut for May

  Bergens Tidende
 4. May må til EU for å kreve bedre brexit-avtale

  Bergens Tidende
 5. Gjør klar for brexit-finalen. Et drama i tre akter. Og et ekstranummer som kan gi verre skader enn dette.

  Aftenposten
 6. Mays avtale står opp fra de døde. Norway Plus gjør comeback. Her er alt du må vite om kveldens brexit-drama

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder