UBESKYTTET POLITI: Politimannen Nick Bailey (38) ble hardt skadet da han uten tanke for egen sikkerhet hjalp de bevisstløse personene i Salisbury. Bilder dokumenterer nå at ingen politifolk var beskyttet like etter nervegift-attentatet. Foto: Thom Belk / TT / NTB scanpix

Skadet politimann hylles etter nervegift-attentatet i England

De første politibetjentene som ankom, var uvitende og fullstendig ubeskyttet mot den usynlige og dødelige nervegiften, viser nye bilder.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

BBC: Skal ha identifisert nervegiften som ble brukt mot russisk eks-spion

I dag hylles den 38 år gamle politimannen Nick Bailey, som ble alvorlig skadet da han var første mann på stedet og hjalp de to bevisstløse menneskene på en benk i Salisbury, i Sør-England.

Innenriksminister Amber Rudd oppsøkte fredag åstedet i Salisbury, og kunngjorde at tilstanden til den russiske eks-spionen Sergei Skripal og datteren Yulia fortsatt er alvorlig.

HELDEKKENDE DRAKTER: Da alarmen gikk om at dette kunne dreie seg om en dødelig gift, ble teknikere og politifolk utstyrt med grønne heldekkende sikkerhetsdrakter. Foto: BEN STANSALL / AFP

21 personer til behandling

De to var den russiske eks-spionen Sergej Skripal (66) og hans 33-årige datter Yulia.

De antas å bli offer for et tilsiktet drapsforsøk, mest trolig utført av en fremmed stat. Nervegassen som ble benyttet, skal være sjelden, og ikke de mer kjente saringass eller VX.

Ifølge avisen The Guardian blir hele 21 personer behandlet for skader etter nervegass-attentatet.

Politifolk som kom først til stedet, var åpenbart uvitende om den usynlige faren som truet – og beveget seg uten sikkerhetsutstyr. Senere ble hjelmer og uniformer byttet ut med heldekkende lufttette ABC-drakter til bruk ved livsfarlig luftforurensning.

les også

Spion-attentatet i England: Leter etter leiende par

– Ikke den Nick jeg kjenner

Nick Baileys overordnede, politisjef Kier Pritchard, besøkte den skadde politimannen på sykehuset i Salisbury torsdag. Han kunne fortelle at betjenten nå satt oppe i sengen, men at langtidsprognosen var usikker.

– Jeg møtte Nick og hans kone på intensivavdelingen. Jeg har kjent Nick i mange år, han er en fin fyr og en flott representant for politistyrken, godt likt og en svært engasjert politimann, sa Pritchard til britiske media etter møtet.

les også

Den britiske forsvarsministeren: Vi blir herset med av Kreml

– Han får nå svært avansert behandling. Han sitter oppe, men han er ikke den Nick jeg kjenner, men det kan skyldes sterk medisinering. Han er i trygge hender med erfarne medisinere her i Salisbury, sa han.

Han beskriver kollegaen som svært engstelig og bekymret etter angrepet.

les også

Her bodde eksagenten: – Føles som vi lever i en James Bond-historie

Lite informasjon

– Han gjorde sitt beste denne kvelden. Alle i vår styrke utførte denne dagen den rollen politifolk vanligvis gjør overfor folk i nød – i hele landet. Med lite informasjon om hva de sto overfor, prøvde de å hjelpe og sikre folk de forsto var syke. Jeg er svært stolt over det Nick og vår stab utførte denne kvelden, de gjorde en førsteklasses jobb, sa Pritchard.

ÅSTEDET: Innenriksminister Amber Rudd i Salisbury fredag. Foto: PETER NICHOLLS / X03508


Også statsminister Theresa May hyllet den skadde politimannen:

– Og helt spesielt går mine tanker til Nick Bailey, en av de første på stedet, som fortsatt ligger alvorlig skadet på sykehus, sa hun, og kalte drapsforsøket for et opprørende og hensynsløst angrep.

Hennes innenriksminister, Amber Rudd, besøkte forøvrig åstedet for giftangrepet fredag formiddag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder