Donald Trump og hans nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster. Her på et bilde fra i fjor sommer. Foto: SAUL LOEB / AFP

Washington Post: Ny Trump-rådgiver på vei ut av Det hvite hus

SCOTTTSDALE, ARIZONA (VG) Kun dager etter at Donald Trump sparket sin egen utenriksminister, skal det være nye utskiftninger på gang.

 • Siri Eggen
 • Robert Simsø

Artikkelen er over to år gammel

Flere amerikanske medier melder nemlig at presidenten har bestemt seg for å fjerne H. R. McMaster som nasjonal sikkerhetsrådgiver, og at han allerede er i gang med å lete etter en erstatter.

Ifølge Washington Post drøyer utskiftingen noe fordi presidenten vil få på plass en god etterfølger, og fordi han ikke ønsker å «ydmyke» den tidligere generalen. Han vil derfor gi ham noe tid til å sikre en ny jobb før han får sparken, sier fem kilder med kjennskap til saken.

les også

Disse har fått sparken av Trump – og disse har gått

Pluss content

Ifølge CNN kommer avgjørelsen etter måneder med spent stemning mellom de to. Kilder sier til Washington Post at Trump blant annet har klaget på at rådgiveren er «for korrekt», og at brifingene hans er for lange og irrelevante.

TRIO: Donald Trump sammen med tidligere utenriksminister Rex Tillerson og sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster i Manila i november i fjor. Foto: JONATHAN ERNST / X90178

Senest i februar tok Trump til Twitter for å kjefte på rådgiveren for et Russland-utspill. Dette var en helt annen tone enn da McMaster ble ansatt i februar i fjor. Han ble da beskrevet som «et fantastisk talent» med lang erfaring.

– Han er høyst respektert av alle i det amerikanske militæret. Det blir en ære å jobbe med ham, sa Trump.

les også

Trumps CIA-kandidat knyttes til torturbruk

Det hvite hus’ talsperson Sarah Sanders avviser natt til fredag norsk tid at det er noen endringer i den nasjonale sikkerhets-staben:

Signalene om den siste rokeringen i Det hvite hus kommer samme uke som Trump ga uttrykk for at han var forberedt på å avskjedige rådgivere han ikke samarbeidet godt med – for heller å omgi seg med folk som er mer tilpasset hans agenda og stil.

les også

Dette er USAs nye utenriksminister

Dersom de siste opplysningene stemmer føyer H.R. McMaster seg inn i den etter hvert lange rekken av Trump-medarbeidere som enten har fått sparken eller har valgt å slutte. Sist ut var utenriksminister Rex Tillerson, som fikk sparken tidligere denne uken:

Tidligere Trump-rådgiver Michael Caputo sier dette om at den tidligere generalen nå ser ut til å forsvinne:

– Han ga Det hvite hus stabilitet. Han er en tidligere militær general. Han har gjort en veldig god jobb. Jeg ser frem til at Trump får det kabinettet som ha fortjener, sier han til CNN.

les også

Vanessa og Trump jr. skilles

McMaster erstattet den skandaliserte Michael Flynn i februar i fjor. Flynn ble fjernet etter bare 23 dager i jobben, blant annet fordi han løy om sine kontakter og samtaler med Russland.

Mer om

 1. Donald Trump
 2. Amerikansk politikk
 3. Det hvite hus

Flere artikler

 1. McMaster ferdig som Trump-rådgiver

 2. Trumps nye rådgiver oppfordret til cyber-krig

 3. Saken mot Michael Flynn henlegges: – En uskyldig mann

 4. «Krigshisser» blir Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver

 5. Pluss content

  Disse har fått sparken av Trump - og disse har gått

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder