Stoltenberg med pekefinger mot Russland: Nervegiften en del av et større bilde

BRUSSEL (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg sier at nervegift-angrepet mot eks-spionen Sergej Skripal og datteren, føyer seg inn i rekken av stadig flere eksempler på russisk aggresjon og uforutsigbarhet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Stoltenberg sier til VG at det er summen av en rekke ulike aktiviteter fra russisk side som gjør at NATO tar nervegift-angrepet på stort alvor.

– Vi ser så mange eksempler så mange steder. Vi så det på Krim, i Ukraina, og nå sist i Montenegro der Russland mistenkes for å stå bak et kuppforsøk. Det har vært cyberangrep mot det tyske regjerings-nettverket, og desinformasjon mot amerikanske medier. Det er rapporter som sier at Russland står bak en stor del av dette. Derfor er det viktig å reagere, sier Stoltenberg.

Forgiftningssaken: Russland utviser britiske diplomater

REAGERER: Jens Stoltenberg, som er generalsekretær i NATO, la torsdag fram alliansens årsberetning i Brussel. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Ikke utløst Artikkel fem

Etter nervegift-angrepet har Storbritannia holdt NATO tett orientert, men ikke best om bistand eller utløst Artikkel fem i NATO-pakten om å komme hverandre til unnsetning.

På spørsmål om han er sikker på at Russland står bak nervegift-angrepet, sier Stoltenberg at han ikke betviler de opplysningene som britene har kommet med.

NATO: Norge brukte mer på forsvar i fjor. Men nå faller tallene igjen.

– Dette er en nervegift som er russisk, og ifølge britiske myndigheter står enten Russland bak, eller så har de mistet kontrollen over dette stoffet. Uansett har de ikke kommet opp med noen troverdig forklaring, sier NATO-sjefen.

– Det har rammet mennesker i Storbritannia, og det er første gang nervegift av denne typen har vært i et NATO-land, legger han til.

Det store bildet

Det store bildet om Russland handler også om militær aktivitet rettet mot NATO-land, slik sjefen for etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, omtalte i Oslo Militære samfunn for noen uker siden:

les også

E-sjefen: Russland øvde på angrep mot Nord-Norge

– Russland ruster opp militært, og de inkluderer kjernevåpen i sin militære doktrine og sin øvingsaktivitet. Det er farlig, sier NATO-sjefen.

Hans mener at NATO-landenes svar på dette skal være økt avskrekking gjennom et bedre militært forsvar.

– Formålet med hybride taktikker er å ikke utløse NATOs artikkel fem, eller en militær gjengjeldelse. Det er krevende å forholde oss til. Samtidig er det ikke første gang at et land forsøker å drepe sine eksagenter. Det har skjedd før, sier han.

les også

Storbritannia utviser russiske diplomater etter forgiftningssaken

Sak for NATO

– Hvordan blir et drapsforsøk i Storbritannia en sak for NATO?

– Angrepet i Salisbury er en politisak og en sak for rettsapparatet. NATO-land har tilbudt bistand med ekspertise, men britene har foreløpig takket nei. Det er det større bildet av Russlands aktivitet som gjør at dette blir en sak for NATO.

– Er spionanklagene mot Frode Berg i Moskva del av det samme større bildet?

– Jeg kjenner ikke Frode Berg-saken godt nok til å kunne kommentere den, sier Stoltenberg.

Mens britene utviser 23 diplomater og fryser diplomatisk kontakt på høyeste nivå, sier Stoltenberg at dialog er viktig for å unngå konfrontasjoner og misforståelser. Han arbeider nå med å få til et nytt møte i NATO-Russland rådet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder