LØSLATT: Romersk-katolske Asia Bibi fra Punjab i Pakistan er blitt frikjent for blasfemi og løslatt etter ni år i fengsel. Bildet er tatt i november 2010. Foto: AP

Asia Bibis advokat til VG: – Lykke beskriver ikke hva jeg føler nå

ISTANBUL (VG) Etter ni år i fengsel med en dødsdom hengende over seg for blasfemi er den kristne kvinnen fri. Advokaten hennes jubler.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Asia er på flyet, og ingen vet hvor hun vil lande, sier Saif-ul-Malook på telefon til VG.

Han er advokaten til den pakistanske firebarnsmoren Asia Bibi, som i 2010 ble dømt til døden som første kvinne i Pakistan for brudd på landets omdiskuterte og strengt håndhevede blasfemilov. Bibi skal, ifølge anklagen, ha fornærmet profeten Muhammed.

les også

Les historien om Asia Bibi: Dømt til døden etter en krangel om vann

Onsdag ble det kjent at Pakistans høyesterett likevel opprettholder frikjennelsen av Asia Bibi, som den først offentliggjorde 31. oktober.

– Lykke beskriver ikke hva jeg føler akkurat nå. Nå som Asia er blitt løslatt fra fengsel, trenger jeg ingenting mer fra Gud. Dette er nok suksess og lykke for resten av mitt liv, sier advokaten Malook til VG.

ADVOKAT: Saif-ul-Malook har forsvart Bibi mot dødsdommen. Nå har han selv søkt om asyl i Nederland. Foto: B.K. Bangash / AP

Norske politikere tilbyr asyl

Abid Raja (V) og Sylvi Listhaug (Frp) har gått sammen om å be regjeringen om å innvilge asyl til Bibi og familien. Andre land har også meldt at de vil ta imot henne, deriblant Frankrike og Spania.

les også

VG mener: Inviter Asia

Bibis ektemann har tidligere uttalt at han ville søke asyl i Storbritannia, USA og Canada.

Det er foreløpig uklart hvor Bibi, mannen og barna skal bo.

SINNE: Da det ble kjent av landets høyeste domstol opphevet dødsdommen mot Bibi, brøt det ut protester. Her fra Karachi 4. november. Foto: RIZWAN TABASSUM / AFP

Voldelige protester

Frifinnelsen av den kristne kvinnen 31. oktober utløste voldelige protester over hele Pakistan der landets islamister krevde at Bibi ble hengt til døden, slik hun opprinnelig var dømt til.

For å stilne protestene ble Bibi ilagt reiseforbud og høyesterett skulle revurdere dommen sin, en avtale den nyvalgte Imran Khan-regjeringen gjorde med landets islamistparti TLP.

Bibis støttespillere fryktet for hennes liv så lenge hun var i Pakistan. Nå er altså kvinnen på vei ut av landet.

Advokaten rømte landet

Advokaten Malook har selv rømt fra Pakistan. Da protestene oppsto, satte han seg på et fly. Han var i livsfare, sier han.

– Jeg måtte forlate Pakistan fordi ekstremistene er ute etter meg, forteller Malook.

Nå befinner han seg i Nederland, der han har søkt asyl.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder