Full forvirring etter Mugabe-tale

Zimbabwes president Robert Mugabe (93) holdt sin varslede tale søndag kveld uten å erklære sin avgang.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Etter talen fikk han applaus fra militærledelsen, og ledelsen som hadde forhandlet med ham om situasjonen.

Men i stedet for å gå av, holdt Mugabe en lang og omstendelig nyttårstale-lignende opplesning på 20 minutter, hvor han ba folk i landet se framover, legge skuldrene til, lære seg å tilgi, og dessuten: Han sa at han ville være president for partiets kongress i desember - et parti som nettopp søndag avsatte ham som leder.

Ifølge BBC skal militærledelsen ha gitt ham frist til mandag klokken 12 med å erklære å gå av frivillig.

At han ikke gikk offisielt av i kveld, kan bety at 93-åringen blir sittende minst til partiet ZANU-PF's kongress i desember, ifølge en BBC-kommentator. Denne kongressen bestemmer posisjonene i partiet, og når eventuelt tidligere visepresident Emmerson Mnangagwa kan ta over.

Skuffet

Mange i Zimbabwe reagerer med sinne og forbauselse over at president Mugabe nekter å gå av. Krigsveteraner ber folk gå ut og demonstrere.

Etter Mugabes overraskende TV-tale søndag kveld, oppfordrer foreningen for krigsveteraner folk om å gå ut i gatene og protestere og vise sin misnøye mot Mugabe.

Det var krigsveteranforeningen som organiserte lørdagens massedemonstrasjon i Harare der titusenvis av zimbabwere feiret det de trodde skulle bli slutten på Mugabes æra.

Afrikakjenner Elling Tjønneland ved Christian Michelsens Institutt i Bergen antar Mugabe har fått formelt frist fra sentralstyret på å gå av innen imorgen klokken 12, hvis ikke vil man starte en prosess med riksrettssak i Parlamentet.

- Parlamentet møtes igjen på tirsdag. Da kan den prosessen starte nokså umiddelbart.
Dette vil forlenge usikkerheten, og han kan uthale ting, men han kan ikke stoppe prosessen som skjer nå. Hvis han har holdt en tale uten at han sier at han går av, vil det politiske dramaet fortsette. Da vil neste skritt være riksrett, sier Tjønneland.

Han mener at en mulighet er at Mugabe blir sittende som president fram til partikongressen i regjeringspartiet i midten av desember. Der skal de formelt velge partiets kandidat til nestes års presidentvalg. Det skal avholdes parlaments- og presidentvalgt i Zimbabwe senest innen august neste år. De kan ha laget en avtale om det.
- Mugabe er en mann som holder ut til det siste, og ikke gir ved dørene. Det kan være inngått en avtale om dette mellom ham og det militæret, mener han.

- Villig til å gå

Ifølge Reuters tidligere i dag skal Mugabe ha sagt seg villig til å gå av som president.

Han holder talen omgitt av den militære ledelsen i landet. Her går han gjennom en rekke sider ved utviklingen i landet i det siste - blant annet den dårlige økonomien.

Robert Mugabe ble tidligere søndag avsatt som partileder for regjeringspartiet

ZANU-PF. Samtidig skal han ha vært i forhandlingsmøter med militæret – som vil ha ham kastet som president.

Krisemøte søndag: Mugabe avsatt som partileder

MILITÆRET TOK KONTROLL: Militæret tok kontroll og forhindret Mugabe å overlate presidentstolen til sin kone Grace Mugabe, mener afrikaekspert Henning Melbert ved Uppsala Universitet. Foto: AP, NTB scanpix

Sentralstyret ZANU-PF har fra klokken 11 norsk tid hatt sentralstyremøte for å diskutere Mugabes skjebne. Punkt fem på agendaen var å velge partileder. Det var ventet at de avsatte Mugabe som partileder, etter at partiets ti provinslag tidligere i uken gikk ut og ba om at presidenten måtte gå av.

Bakgrunn: Folk i Zimbabwe vil ha mat på bordet

Paul Mangwana i ZANU-PF sier til BBC at Emmerson Mangangwa er valgt som midlertidig partileder «med umiddelbar effekt».

Tjønneland mener at tidligere visepresident Emmerson Mnangagwa er den sterke mann i Zimbabwe nå.

– Noe av kravet fra forsvarsledelsen har vært at Mnangagwa skal innsettes som visepresident etter han ble avsatt for en ti dager siden. I dag ble han gjeninnsatt som leder av partiet ZANU-PF. Mnangagwa er den sterke mann i Zimbabwe nå. Det at han ble sparket ut var det som utløste den siste ukens hendelser.

Alvorlig situasjon

Han peker på at dersom Mugabe ikke utnevner Mnangagwa som ny visepresident før han går av, er den formelle prosedyren at det skal avholdes et direktevalg på ny president innen tre måneder. Da blir det en mer omstendelig prosess, og det tar tid.

– Er det en alvorlig situasjon i Zimbabwe nå?

– Situasjonen er alvorlig og dramatisk. Vi har verdens eldste statsleder som går av. Han er den siste av frihetskjemperne som går av. Men det er mye lettelse og glede blant folk i Zimbabwe over det som skjer, sier Tjønneland.

ZIMBABWES RIKESTE: Her er Zimbabwes rikeste og trolig mektigste mann i øyeblikket - tidligere visepresident Emmerson Mnangagwa. Bildet er tatt i januar i år. Foto: Jekesai Njikizana AFP

Seniorforsker ved Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala, Henning Melber, mener at avsettelsen av Mugabe som partileder er offisielle bekreftelsen på at Mugabe ikke lenger har noen makt i partiet ZANU-PF. Det betyr at han heller ikke har legitimitet fra sitt parti til å sitte som president. Men å fjerne ham fra presidentstolen er vanskelig hvis han selv er uvillig til å gå av. Både partiet og det militære prøver å unngå at hans avgang blir oppfattet som tvunget og illegitimt, men vil at avgangen fremstår som et rent parti-internt skifte og derfor ren innenrikspolitisk.

«Krokodillen»

– Vil det som kommer etterpå nødvendigvis være noe bedre for Zimbabwe? Hvem er gruppen som nå vant kampen om makten i Zimbabwe?

– Med Emmerson Mnangagwa som Mugabes etterfølger vil vi få mer av det samme. Han nyter tillit hos det militære og deltok personlig i massedrap på 80-tallet. Hans kallenavn er ikke tilfeldig – «krokodillen». Folk i Zimbabwe er nok klar over at den nye makthaveren ikke vil bety bedring av sivile rettigheter og politisk frihet, men håper kanskje at levestandarden etter hvert kan heves noe.

STOPP FOR GRACE: Planen om å la Grace Mugabe overta makten er stanset for godt med militærmakt, og hun skal nå være arrestert. Her fra et valgarrangement i sommer. Foto: Jekesai Njikizana AFP

– Kan Gace Mugabe fortsatt bli president?

– Nei, nå er Mugabes ambisjoner om å la Grace Mugabes bli hans etterfølger brakt til en ende. Det var dette militæret forhindret. Grace Mugabe er nå arrestert, sier Melber.

KROKODILLEN: Zimbabwes visepresident Emmerson Mnangagwa ventes nå å overta presidentstolen – ved at Mugabe går av frivillig. Her på et bilde fra august i år. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder