Bitter kamp om hvem som vant

- Uavgjort, mener ekspertene

NEW YORK (VG Nett) Det er brutt ut full ordkrig mellom Bush- og Kerry-leiren om hvem som vant nattens tøffe sluggerdebatt mellom de to kandidatene.

 • Roy Freddy Andersen

Artikkelen er over 15 år gammel

HVEM VANT? Amerikanerne er usikre på om Bush eller Kerry vant nattens debatt. Foto: AP

- En overbevisende seier til presidenten, sa George W. Bush-rådgiver Karen Hughes etter at ordskiftet var over.

De to svært ulike synspunktene betyr i klartekst at nattens debatt ikke fikk noen klar vinner som i det første møtet forrige torsdag. Da var John Kerry klart best, mens president Bush fomlet, stotret og ikke klarte å finne fram sine tyngste slag. I dagene som fulgte mistet presidenten ledelsen på meningsmålingene, og før nattens debatt hadde Kerry tatt over føringen i APs måling.

Derfor var presset enormt på Bush da han entret debattsalen i St. Louis, Missouri, klokken 03.00 i natt, norsk tid. En ny begredelig innsats ville vært ødeleggende for presidentens håp om fire nye år ved makten.

SKARP: Bush var skarpere i denne debatten enn i den forrige. Foto: AP

I morgentimene i dag var dommen i USA entydig: Presidenten hevet seg mange hakk, og denne gangen ga han Kerry kamp til døren. Bush var langt mer ordsikker, han husket argumentene som var pugget på forhånd og han virket trygg og selvsikker. Republikanerne kunne endelig puste lettet ut.

- You can run but you can't hide, kom det fra Bush da han snakket om det han mente var Kerrys håpløse stemmegivning som senator i 20 år.

Det var ikke bare Bush som var skarp i debatten. John Kerry klarte seg svært godt nok en gang. Kerry leverte en rekke fulltreffere mot presidenten og hans politikk de fire siste årene i Det hvite hus. Utfordreren var taktisk sterk og snudde argumentene til Bush mot presidenten ved en rekke anledninger.

- Verden er mer utrygg i dag. Verden er mer utrygg i dag på grunn av at presidenten ikke har gjort de riktige vurderingene, sa Kerry. De fleste nøytrale politiske ekspertene på amerikanske TV-stasjoner mente i natt at debatten i seg selv endte uavgjort: Bush seiret fordi han presterte så mye bedre enn sist, mens Kerry i manges øyne vant selve ordskiftet og argumentene.

- Kerry vant

I en meningsmåling utført av TV-stasjonen ABC sier 44 prosent at Kerry vant debatten, 41 mener Bush seiret, mens 13 prosent synes duellen endte uavgjort. Dermed var det duket for tungvekterne i de to partiene til å gjøre opp på bakrommet og forsøke å vinne "etter-debatten". I det såkalte spinnrommet bak scenen i St. Louis sto kanonene på rekke og rad, tilgjengelige for pressen og TV-stasjonene.

VINNER? Etter debatten var John Kerry og kona Teresa Heinz Kerry fornøyde. Foto: AFP

Begge leirene er livredde for taperstempelet.

Skuffet Clinton

- President Bush skuffet meg. Han kom med de samme frasene som har han brukt i flere år. Han kunne ikke komme på en eneste ting han hadde gjort feil. Jeg tror velgerne så John Kerry som overlegen i denne debatten, sa senator Hillary Clinton til CBS.

- Presidenten hadde kommandoen på temaene, faktaene og på scenen. Han vant klart på stil og innhold. Han avslørte og plukket fra hverandre Kerrys liberale stemmegivning, het det i en pressemelding fra Marc Racicot, valgkamplederen til George W. Bush.

Høye seertall

Over 62 millioner amerikanerne så debatten forrige torsdag, og tallet var trolig svært høyt denne gang også. TV-seerne fikk se to presidentkandidater med et fundamentalt ulikt syn på verden og USAs problemer. Bush hamret løs på Kerrys stemmegivning i senatet, og mente utfordreren er ute etter å øke skattene for folk flest. Kerry svarte med å se rett inn i kameraet og love at han ikke vil heve skattebyrden til de som tjener under 200.000 dollar i året. Kerry fortsatte å angripe presidenten for "kolossale feil" i Irak-krigen som gjør at verden vender USA ryggen.

- President: Nasjoner kommer ikke med i koalisjonen, de forlater den, sa Kerry.

Bush på sin side mente verden er langt tryggere med Saddam Hussein bak lås og slå, og presidenten beskyldte Kerry for å være vinglete, passiv og ute av stand til å kunne vinne krigen i Irak.

- Jeg husker da Ronald Reagan var president. Han sto for prinsipper. Noen kaller det kanskje stahet. Han sto for prinsippet om å stå opp mot Sovjetunionen. Og vi vant den konflikten. På samme tid var vi svært upopulære i Europa på grunn av avgjørelsene han tok, sa George W. Bush.

Gjentok abort-motstand

Etter Irak-innledningen, gled debatten raskt over til innenrikspolitiske temaer. Miljø, skatt, helse og utdanning var noe de to snakket om. I motsetning til forrige gang, kom spørsmålene fra publikum i salen denne gang, og Bush og Kerry kunne gå fritt rundt og svare på spørsmålene. Det var et format som passet Bush godt. Han fikk gjentatt sin motstand mot abort, noe kjernevelgerne hans gjerne ville høre, og Bush hevdet at økonomien i landet ville vært verre hadde det ikke vært for de enorme skattelettene han har sørget for. Kerry svarte med å hamre løs på Bush-politikken, og minnet publikum om at Bush er den første presidenten på 72 år som har et netto tap av arbeidsplasser.

- Jeg mener dette landet er i en krise, en krise for middelklassen, sa Kerry.

Ingen vet hvordan den jevne duellen i natt vil påvirke stemningen ute blant velgerne. En ting er sikkert: Bush er tilbake i manesjen, og Kerry befestet inntrykket at han er sterk nok til å lede nasjonen.

Natt til torsdag, norsk tid, er det duket for den tredje, siste og avgjørende debatten mellom de to.

Noen eksterne linker

Mer om

 1. Presidentvalget i USA

Flere artikler

 1. Sammenlignet Bush med mafiaboss

 2. Dette er TV-bildene som skadet Bush

 3. Nybrun Kerry i Bush-duell

 4. Vil grille Bush på økonomien

 5. Hardt oppgjør om Irak-krigen

Fra andre aviser

 1. Like forskjellig i stil som i innhold

  Bergens Tidende
 2. Skarpere tone mellom Bush og hans utfordrer

  Aftenposten
 3. Bush satser sterkt på revansj i nattens debatt med Kerry

  Aftenposten
 4. Bush og Kerry uenige om nesten alt

  Aftenposten
 5. Krig og terror kan berge Bush

  Aftenposten
 6. Dødt løp mellom Bush og Kerry

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no