EU-PRESIDENT: Donald Tusk, her avbildet i februar i år. Foto: ARIS OIKONOMOU / AFP

Tusk: Utsettelse av brexit forutsetter ja til brexitavtalen i Underhuset

EU-president Donald Tusk mener en kort brexit-utsettelse er mulig, men forutsetningen er at Underhuset godtar skilsmisseavtalen som er forhandlet fram.

NTB

– I lys av konsultasjonene jeg har hatt de siste dagene, mener jeg en kort utsettelse er mulig, men den vil være betinget av en positiv avstemning om utmeldingsavtalen i Underhuset, sa Tusk til journalister i Brussel onsdag.

Statsminister Theresa May har i første omgang bedt om en kort utsettelse av brexit, selv om hun tidligere har uttalt at britene skal forlate EU innen fristen 29. mars.

les også

May ber om brexit-utsettelse

Den nye fristen er satt tre måneder frem i tid, til 30. juni, og skal sikre at regjeringen får nødvendig lovverk på plass før landet skal forlate EU.

Statsministerens brexitavtale har allerede blitt nedstemt i det britiske Underhuset to ganger, og den forlengede fristen vil hun trolig bruke til å forsøke å få avtalen godkjent i en tredje runde.

les også

Ingen ny brexit-avstemning uten vesentlige endringer i avtalen

Utsettelse av skilsmissen er kun mulig hvis EUs øvrige medlemsland enstemmig går med på det.

Saken skal nå diskuteres på EUs toppmøte i Brussel torsdag ettermiddag.

Men Tusk åpner også for at lederne kan bli innkalt til et ekstra krisemøte neste uke hvis situasjonen krever det.

EU-toppen gjør det klart at han ikke har tenkt å gi opp.

– Selv om håpet kan virke skrøpelig, til og med illusorisk, om at dette vil lykkes til slutt, og selv om utmattelsen ved brexit blir mer og mer synlig og berettiget, så kan vi ikke før aller siste øyeblikk gi opp forsøkene på å nå fram til en positiv løsning, sa Tusk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder