I TYRKIA: USAs utenriksminister Rex Tillerson møtte fredag Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu som siste stopp på sin Midtøsten-reise etter Libanon, Jordan, Kuwait og Egypt. Foto: Reuters

Tillerson i Tyrkia: «Et kritisk vendepunkt i vårt forhold»

ANKARA (VG) Etter iherdig møtevirksomhet har de to NATO-allierte USA og Tyrkia bestemt seg for å samarbeide om Nord-Syrias skjebne.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

USAs utenriksminister Rex Tillerson har kommet til Tyrkia i et forsøk på å dempe spenningene mellom de to landene. Men da han torsdag møtte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan som siste stopp på sin Midtøsten-reise, ble han møtt med advarsler:

Erdogan skal gjennom det over tre timer lange møtet ha gitt klart uttrykk for sitt syn på Syria og kurdernes dominans i grenseområdene mot Tyrkia.

DEMONSTRASJON: Om lag hundre personer med flagg fra det tyrkiske politiske partiet Vatan Parti demonstrerte mot USAs tilstedeværelse i Nord-Syria. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

les også

Skjebnesvangert møte mellom NATO-allierte i Tyrkia

Roten til konflikten: Syria

Fredag møtte Tillerson Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu. Også dette møtet varte i flere timer.

– Vi har diskutert hvilke konkrete steg vi skal ta i Syria. Vi ønsker å overkomme utfordringene med samarbeid. Vi skal jobbe som allierte og reetablere tilliten, sier Çavusoglu under pressekonferansen i Ankara, der VG er til stede.

Forholdet mellom USA og Tyrkia har vært på bristepunktet siden 2016, men gikk inn i krisemodus da Tyrkia innledet sin militærintervensjon i Afrin i Nord-Syria 20. januar. Ikke siden Irak-krigen i 2003 har stemningen vært så elendig.

Tyrkia har gått til krig mot den kurdiske militsen YPG, som er USAs allierte i kampen mot IS. Tyrkia anser YPG som en terrorgruppe nært tilknyttet PKK-geriljaen.

SIKKERHETSOPPBUD: Væpnede sikkerhetsstyrker vokter Ankara-palasset i forbindelse med toppmøtet. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

les også

Utfordringene står i kø for Jagland i Tyrkia

«Vi står skulder til skulder»

Overfor pressen poengterte begge utenriksministre at Tyrkia og USAs forhold har «nådd et kritisk vendepunkt der det enten korrigeres eller forverres».

Begge ga også uttrykk for at de har kommet til en avtale om Nord-Syria, men ingen av dem kunne utdype hva dette egentlig innebærer.

I en skriftlig uttalelse fra partene står det at de bilaterale problemene vil bli løst innen midten av mars ved «aktivering av en løsningsorientert mekanisme». Men nøyaktig hva dette betyr er uklart.

Tillerson understreket at USA og Tyrkia har samme agenda i Syria:

– Vi står skulder til skulder med Tyrkia i kampen mot terrorisme. Vi deler samme mål i Syria: Nedkjempe IS, skape stabilitet og et samlet demokrati. Fra nå av skal vi være sammen om dette, sier den amerikanske utenriksministeren.

Risikerer konfrontasjon

Neste militære mål utpekt av tyrkerne er Manbij i nordvest-Syria. Her vil tyrkiske soldater kunne komme i konfrontasjon med amerikanske soldater, som er på bakken sammen med de kurdiske YPG-krigere.

USA har allerede gjort det klinkede klart at de ikke trekker seg ut, til tross for Tyrkias anmodninger om å forlate Manbij.

Utenfor toppmøtet i Ankara demonstrerte om lag hundre personer fra det tyrkiske venstreorienterte nasjonalistpartiet Vatan Parti mot USAs tilstedeværelse i området, og ropte «Manbij, go home!»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder