TALER TIL PARLAMENTET: Theresa May sto hardt på at hennes brexit-avtale er det eneste realistiske alternativet når Storbritannia skal forlate EU. Foto: NTB Scanpix

May vil ha avstemning om brexit-avtalen i januar

Theresa May advarer Parlamentet mot å støtte en ny folkeavstemning om EU. Storbritannia vil ikke få noen bedre avtale enn den hun har forhandlet frem, sier den britiske statsministeren.

En ny avstemning vil ifølge Storbritannias statsminister Theresa May forvolde «uopprettelig skade på britisk politikk». Hun mener en ny folkeavstemning fullstendig vil undergrave velgeres tillit til demokratiet. Det sa hun i en tale til det britiske parlamentet mandag.

– La oss ikke bryte tilliten det britiske folket har til oss ved å holde en ny avstemning, sa May til parlamentarikerne.

May var i parlamentet for å redegjøre for hva hun hadde oppnådd i samtaler med EUs ledere.

Statsministeren ga også et tidspunkt for når hun vil legge avtalen frem for parlamentet. Hun sier at parlamentet vil få anledning til å debattere avtalen i uken som begynner 7. januar. Avstemningen vil skje i løpet av den påfølgende uken. Det vil si uken som starter 14. januar.

Parlamentet har frist til 21 januar med å stemme over avtalen.

Et spørsmål som skaper mye usikkerhet er hvordan grensen mellom Irland og Nord-Irland kommer til å bli etter brexit. I henhold til Belfast-avtalen, avtalen som fikk slutt på den voldelige konflikten i Nord-Irland, skal grensen være åpen. I Mays brexit-avtale står det at grensen vil være åpen, «hvis ikke og frem til» andre løsninger kommer på plass.

Dette kalles «the backstop» i debatten. May sa i parlamentet at «the backstop» bare vil være midlertidig.

HARDE FRONTER: Jeremy Corbyn krevde avstemning om brexit-avtalen denne uken. Foto: NTB Scanpix

Krever avstemning denne uken

Labour-leder Jeremy Corbyn slo hardt tilbake mot May, som leder Det konservative partiet. I realiteten har ikke May oppnådd noe, sa Corbyn.

Corbyn krevde at parlamentet får stemme over avtalen denne uken.

«Det er ingen grunn til denne utsettelsen», sa han i parlamentet.

Søndag gikk May også hardt ut mot tidligere statsminister Tony Blair, som er blant dem som støtter kravet om en ny avstemning. May omtalte Blairs uttalelser som «en fornærmelse mot det embetet han en gang hadde».

Theresa May har samtidig utsatt avstemningen i Underhuset om utmeldingsavtalen hun har forhandlet fram med EU. Det er nå ventet at avstemningen vil bli holdt i januar.

les også

Dette må du vite om Brexit nå

– På repeat

Ifølge Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder, kom det ikke mye nytt frem i parlamentet.

– Det var som forventet. May forsvarer brexit-avtalen, og kritiserte kritikerne for ikke å ha noe alternativ. De står på repeat, både May og kritikerne, sier han.

Dette er dårlig nytt for befolkningen for De britiske øyer, mener Mustad.

– Det er litt frustrerende for det britiske folket. Det skjer ikke noe nytt, sier han.

Den britiske statsministeren sa i forrige uke at hun ønsker drahjelp fra EU for å få gjennomslag i Parlamentet for avtalen. Men EU har så langt holdt igjen.

– EU har kommet med de avklaringene som det er mulig å komme med på dette stadiet. Ingen nye møter med Storbritannia er planlagt, sier EU-kommisjonens talsperson Margaritis Schinas.

Han legger til at spørsmålet om en folkeavstemning er et internt anliggende for britene.

– Vi har ingen kommentar til dette overhodet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder