STENGT: I Sverige er det nå flere tilfeller av Meslinger. Et sykehus er stengt på grunn av frykt for et utbrudd. Bildet er fra 15-måneders kontroll for barn på helsestasjon i Drammen i 2004. Foto: Illustrasjonsfoto: Lise Åserud/NTB scanpix

Barneavdeling stengt i Sverige etter mistenkt meslingutbrudd

Torsdag ble barneakutten på Östra sjukhuset stengt på grunn av mistanke om et meslingutbrudd, melder flere svenske medier.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Både GP og Aftonbladet skriver torsdag morgen at avdelingen blir stengt etter mistanke om et nytt tilfelle av meslinger. Dette vil være det niende tilfellet på et sykehus i Göteborg siden 10. desember.

– Meslinger er en alvorlig sykdom og meget smittsom, men vi bedømmer dette utbruddet som begrenset med totalt ni konstaterte tilfeller, sier sykehusdirektør Anne Haglund Olmarker ved Sahlgrenska Universitetssjukhuset i en pressemelding. Östra er en del av universitetssykehuset.

Bakgrunn: Flere er smittet – frykter meslingepidemi i Sverige

Olmarker understreker imidlertid at det ikke er noen grunn til uro i befolkningen så langt.

Frykter epidemi

Tidligere i desember varslet svenske myndigheter at de frykter en meslingepidemi etter at flere tilfeller av sykdommen ble oppdaget.

Det første tilfellet var 10. desember. Da søkte en uvaksinert person legehjelp på Östra sykehus sin akuttavdeling.

Skrekkscenarioet er at flere hundre personer kan være smittet, ifølge Aftonbladet. Svenske myndigheter jobber nå med å spore opp de som har vært innom forskjellige sykehus og akuttmotakk i Göteborg. Flere av de konstaterte tilfellene så langt er koblet til hverandre.

Les også: Høie oppfordrer foreldre til å fremskynde meslingvaksinen

– Det er et detektivarbeid når man driver med smittesporing, og oppfordringen er at man svarer i telefonen, selv om det ringes fra skjult nummer, sa kommunikasjonsdirektør Anders Gollinger ved sykehuset tidligere.

Har kontroll

Statsepidemiolog Anders Tegnell sier til VG at situasjonen er under kontroll.

HAR KONTROLL: Anders Tegnell sier at svenskene håndterer situasjonen godt. Foto: Folkhälsomyndigheten

– Det kan komme noen tilfeller til, men så vil det sannsynligvis ta slutt. Det er mye arbeid, men vi er ikke spesielt urolige, sier han.

Grunnen til at det kan bli flere tilfeller, er at de smittede har vært i kontakt med over 100 mennesker og blant dem kan det være flere som er smittet.

– Vurderingen for oss og i Göteborg er at dette kan håndteres. Det har også blitt økt oppmerksomhet i akuttmottakene i Göteborg, så de ikke kommer dit og smitter flere, sier han.

Helsevesenet sviktet:

– Uvanlig

Overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet, sier at det er alvorlig at de nå frykter utbrudd på en barneavdeling, siden noen av de mest sårbare er der.

- Vi har høy vaksinasjonsdekning i Norge og er ikke bekymret for store utbrudd, men av og til kan man treffe på lommer av uvaksinerte. Da kan det skje noe spredning. Meslinger kan gi alvorlig sykdom hos enkelte, sier hun.

Les også: Frykter store utbrudd av meslinger

Det er imidlertid sjelden at det gir død i Norge og andre industraliserte land, understreker hun.

– Det er uvanlig med et slikt utbrudd vi ser i Sverige nå. Det er best alvorlig for barna som er sårbare og kan bli alvorlig syke, sier overlegen og legger til at dette viser hvor viktig det er å følge vaksinasjonsprogrammet.

Farlig sykdom

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene vi kjenner til, står det på Folkehelseinstituttet sin nettside. Meslinger medfører høy feber, utslett og kan føre til alvorlige livsfarlige komplikasjoner og følgesykdommer-

Meslinger er uvanlig i Sverige og de fleste barn er vaksinert. Det gjør det enklere å demme opp for en epidemi.

Husker du? Utbrudd av meslinger etter Disneyland-besøk

I sommer fikk et 15 måneder gammelt barnehagebarn meslinger, men ellers har det vært mer i Sverige enn i Norge de siste årene. Ifølge Folkehelseinstituttet er det omtrent ingen forekomst av meslinger i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder