BEGRAVELSEN: Kisten med Berkin Elvan ble fulgt av titusener da han ble begravet 12. mars 2014, etter 269 dager i koma. Foto: Emrah Gurel AP

Tyrkia: Berkin (15) er såret som aldri gror

ISTANBUL (VG) Over fire år er gått siden tyrkisk politi skjøt tenåringen Berkin Elvan i hodet med en tåregasspatron. Men fremdeles er ingen av politimennene straffet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Han ble symbolet på den voldsomme protestbølgen som preget Tyrkia sommeren 2013, og titusener fulgte ham til graven i mars 2014, da han døde etter 269 dager i koma. 15-åringen Berkin Elvans død er et sår som aldri gror for mange tyrkere. Foreldrenes langdryge kamp for rettferdighet ses på som et tegn på hvordan justisvesenet i Tyrkia blir politisk styrt.

– Vi har ingen tro på en rettferdig rettssak, da ville politimannen som drepte min sønn ha blitt fengslet allerede den første dagen. Nå hevder hans forsvarere at bevisene er for uklare, men bilder fra overvåkingskameraene er tydelige, og de viser hvem som skjøt, forteller faren Sami Elvan til VG.

FORTVILTE FORELDRE: Sami og Gülsüm Elvan utenfor rettslokalet i Istanbul i midten av desember. Foto: NILAS JOHNSEN/VG

Erdogan: – Kledd som terrorist

Berkin ble truffet i hodet av tåregasspatronen under Gezipark-demonstrasjonene, som var rettet mot den stadig mer autoritære tyrkiske regjeringen. Opptøyene begynte som en fredelig markering av miljøaktivister i Istanbul, men spredde seg til hele landet med flere millioner deltagere. Da det utviklet seg til en nasjonal krise, ga daværende statsminister Recep Tayyip Erdogan politiet ordre om å gå hardere til verks mot demonstrantene.

Morgenen 15. juni 2013 var Berkin ifølge foreldrene på vei ut for å kjøpe brød da han ble truffet. Politiet har hevdet at de skjøt tåregass mot steinkastende demonstranter. Allerede før saken var blitt etterforsket gikk Erdogan ut og sa at Berkin var en tilknyttet en terroristgruppe, ettersom han hadde dekket ansiktet med et skjerf. Den påstanden er noe av det vondeste å svelge for foreldrene.

– Vi kan ikke leve med den beskyldningen. Det var politiet som begikk en terrorhandling ved å bruke overdreven makt mot et barn. Og vi vet hvem som ga ordren, så vi vet hvem den ekte terroristen er, sier faren.

– Erdogan er den kriminelle, og jeg gir ham ansvaret for min sønns død, fortsetter han.

BLE ET SYMBOL: Tyrkiske tenåringer med masker med Berkins ansikt, under en protest 15. juni 2015, to år etter at tenåringen ble truffet av en tåregasspatron. Foto: Emrah Gurel AP

Mener bevis tukles med

I midten av desember fulgte foreldrene saken i retten i Istanbul, og det ble en ny belastning for dem. Så langt har 18 politimenn gitt avhør som siktede, men ingen er blitt tiltalt. Alle nekter straffskyld, og så langt har etterforskerne konkludert med at det er umulig å vite hvem av dem som skjøt mot Berkin.

Men foreldrenes advokater mener to av politimennene er identifisert, én som skjøt og traff Berkin, og hans kollega som skjøt mot andre ungdommer som forsøkte å hjelpe den sårede gutten vekk. De viste retten videobilder fra overvåkingskameraer, som de mener viser hvem som avfyrte tåregassen. Men aktor i saken har så langt konkludert med at bildene er for uklare, og at de må gjennom tekniske forbedringer.

– Dette er de originale filene, og som man kan se viser de helt tydelig hvem som skjøt. Aktoratet har sendt filene til tekniske gjennomgang, men flere av videobildene er jo blitt teknisk dårligere etter at de er tatt inn som offisielle bevis. Når man sier at opptakene er for uklare, så er det et tegn på at dette er en politisk sak der aktoratet hjelper politiet med å dekke til det som skjedde, forklarte familiens advokat Can Atalay.

Politimennenes forsvarer Gulendam Aslan la inn en protest, og krevde at opptakene erklæres som ugyldige, fordi de blir å regne som nye bevis. Aktor ville ikke trekke noen konklusjon, men forklarte at han ønsker tid til å gå gjennom alt bevismaterialet på nytt. Dommeren fastslo at han ønsket opptakene levert inn på nytt, men ville ikke si om de da tas med som bevis i saken.

Dommeren klaget også på at saken trekker ut i tid, men så ble det bestemt at rettssaken utsettes nok en gang, frem til februar 2018. Imens skal de siktede politimennene fortsette i vanlig jobb, slik de har gjort helt siden 2013.

SKYTER TÅREGASS: Tyrkiske opprørspoliti skyter tårgass mot demonstranter morgenen 16. juni 2013, dagen etter at Berkin ble truffet. Foto: Stringer/turkey Reuters

Moren ble båret ut

Da bildene fra overvåkingskameraene ble vist på TV-skjermen brøt moren Gülsüm Elvan ut i gråt.

«Mordere, drapsmenn. Erdogan jeg håper ditt hjerte skal brenne slik mitt hjerte brenner», ropte hun før hun ble båret ut av retten.

Et stort antall støttespillere, deriblant flere opposisjonspolitikere, var til stede for å vise sin støtte til familien. Journalist Elif Ilgaz har fulgt saken siden det første rettsmøtet, og skriver daglige oppdateringer på Twitter for å markere at ingen er pågrepet i saken.

– Denne saken er fremdeles et sterkt symbol i Tyrkia, siden det var et barn som ble drept. Og dessverre er det ikke første gangen at en sak mot politiet strekker ut over flere år, uten noen endelig avklaring. Det er metoden de bruker, forteller Ilgaz.

PS: Berkin-saken fikk et blodig etterspill i mars 2015, da to væpnede medlemmer av den terrorstemplede maoistgruppen DHKP-C tok en statsadvokat til fange og krevde at navnene på de mistenkte politimennene ble offentliggjort. Hendelsen endte med at alle tre døde da politiet grep inn.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder