SpaceX skjøt opp romkapsel

Romkapselen Crew Dragon ble vellykket skutt opp i morgentimene lørdag.

Artikkelen er over ett år gammel

På Twitter rapporterer SpaceX fortløpende fra oppskytingen, og bekrefter at oppskytingen har gått etter planen.

Det er første gang SpaceX skyter opp et romfartøy designet for å frakte astronauter ut i verdensrommet. Lørdagens oppskyting er en test, og det er ingen astronauter ombord i Crew Dragon. Etter planen skal en bemannet ferd utføres i juli.

Oppskytingen blir omtalt som en milepæl for SpaceX, og for planene om å kunne tilby private romferder og etter hvert også kolonier på andre planeter.

les også

Fikk du med deg? Julekalkun og fruktkake på vei til julefeiring i verdensrommet

– Dette er viktig. Vi er i ferd med å skyte opp amerikanske astronauter med amerikanske raketter fra amerikansk jord for første gang siden romferjene ble «pensjonert» i 2011, skrev NASA-topp Jim Bridenstine på Twitter før oppskytingen.

Siden 2011 er det russiske raketter som har fraktet amerikanerne opp til Den internasjonale romstasjonen (ISS), noe som har vært vanskelig å svelge for stolte amerikanere.

Samtidig markerer det starten på et romkappløp mellom SpaceX og den kommersielle konkurrenten Boeing. Sistnevnte planlegger å teste sin Starliner-kapsel i april, men dersom alt går etter planen i test vil SpaceX være først ut med å faktisk sende et bemannet romfartøy i juli.

Crew Dragon ble skutt opp med en Falcon 9-rakett fra NASAs Kennedy Space Center i Florida, og kapselen er regnet å nå ISS søndag morgen, rundt 9.30 norsk tid. Den skal etter planen tilbake til jorden igjen i slutten av neste uke.

TESTDUKKE: Den eneste innbyggeren i romkapselen er en dukke ved navn «Ripley», oppkalt etter hovedpersonen i «Alien»filmene. Foto: HO / SPACEX

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder