SpaceX skjøt opp romkapsel

Romkapselen Crew Dragon ble vellykket skutt opp i morgentimene lørdag.

På Twitter rapporterer SpaceX fortløpende fra oppskytingen, og bekrefter at oppskytingen har gått etter planen.

Det er første gang SpaceX skyter opp et romfartøy designet for å frakte astronauter ut i verdensrommet. Lørdagens oppskyting er en test, og det er ingen astronauter ombord i Crew Dragon. Etter planen skal en bemannet ferd utføres i juli.

Oppskytingen blir omtalt som en milepæl for SpaceX, og for planene om å kunne tilby private romferder og etter hvert også kolonier på andre planeter.

les også

Fikk du med deg? Julekalkun og fruktkake på vei til julefeiring i verdensrommet

– Dette er viktig. Vi er i ferd med å skyte opp amerikanske astronauter med amerikanske raketter fra amerikansk jord for første gang siden romferjene ble «pensjonert» i 2011, skrev NASA-topp Jim Bridenstine på Twitter før oppskytingen.

Siden 2011 er det russiske raketter som har fraktet amerikanerne opp til Den internasjonale romstasjonen (ISS), noe som har vært vanskelig å svelge for stolte amerikanere.

Samtidig markerer det starten på et romkappløp mellom SpaceX og den kommersielle konkurrenten Boeing. Sistnevnte planlegger å teste sin Starliner-kapsel i april, men dersom alt går etter planen i test vil SpaceX være først ut med å faktisk sende et bemannet romfartøy i juli.

Crew Dragon ble skutt opp med en Falcon 9-rakett fra NASAs Kennedy Space Center i Florida, og kapselen er regnet å nå ISS søndag morgen, rundt 9.30 norsk tid. Den skal etter planen tilbake til jorden igjen i slutten av neste uke.

TESTDUKKE: Den eneste innbyggeren i romkapselen er en dukke ved navn «Ripley», oppkalt etter hovedpersonen i «Alien»filmene. Foto: HO / SPACEX

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder