Reagerer på Trumps tale: Provoserende, irrasjonelt og slutten for fredsprosessen

Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad ødelegger fredsprosessen mellom Israel og palestinerne, mener Midtøsten-forskere.

 • Hege Wallenius

Artikkelen er over to år gammel

– Vi forskere vet nesten ikke hva vi skal si. Trumps tale er langt på vei både inkonsekvent og irrasjonell, fordi han motsier seg selv når han har et ønske om fred, men kun anerkjenner én part: Israel, sier Hilde Henriksen Waage, professor i historie og Midtøsten-forsker ved Universitetet i Oslo til VG.

Fra et julepyntet rom i Det hvite hus i Washington kunngjorde USAs president onsdag kveld at han nå anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Han starter også prosessen med å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Presidenten mener hans erklæring er et steg mot fred mellom Israel og palestinerne.

– Dette er et svært forsinket steg mot framgang i fredsprosessen og en varig avtale. Israel er en suveren stat med rett til å bestemme sin egen hovedstad. Å anerkjenne at dette er et faktum, er et nødvendig vilkår for å oppnå fred, sa Trump i talen.

– Slutten på fredsprosessen

Men med Trumps erklæring er det ikke håp for samtaler om fred, mener Henriksen Waage.

– De alvorlige konsekvensene er brudd på internasjonal folkerett, som Trump gir blaffen i, og at det ikke blir noen fredsforhandlinger. Ingen palestinsk leder med respekt for seg selv vil kunne forhandle med Israel etter dette.

NY KUNNGJØRING: USAs president Donald Trump og visepresident Mike Pence (bak) under talen i Det hvite hus onsdag kveld. Foto: Jonathan Ernst Reuters

– Nå har USA, som har vært leder av forhandlingene, tatt side med Israel, og det er ikke snakk om måtte dele landet, som fredsforhandlingene har tatt sikte på.

Også Jørgen Jensehaugen, Midtøsten-forsker og førsteamanuensis ved avdeling for samfunnsvitenskap ved Høgskolen i Innlandet, mener Trump med sin erklæring setter strek for fredsprosessen.

– Dette er unødvendig provoserende og den absolutte slutten på fredsprosessen. Den har ligget brakk lenge, men dette betyr at den er totalt torpedert. Ved å gi Israel alt de ønsker i Jerusalem, har ikke Israel noe insentiv til å gi noe for å få til en fredsavtale. Nå har de fått alt, sier han.

– I Jerusalem og Gaza spesielt er det en spent situasjon fra før. Dette vil ikke dempe konfliktnivået, tvert i mot, sier Jensehaugen.

Bekymring

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier hun er svært bekymret.

– Jeg er svært bekymret for at den amerikanske beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad kan bidra til økt ustabilitet i regionen og føre partene lengre vekk fra forhandlingsbordet, sier Søreide, men understreker at Norge fortsatt vil støtte arbeidet for en tostatsløsning.

FNs generalsekretær António Guterres sier realisering av tostatsløsningen - med Jerusalem som hovedstad i Israel og Palestina - er den eneste måten både Israels og Palestinas ønsker vil bli oppnådd på.

– Det er ikke noe alternativ til tostatsløsningen. Det er ingen plan B, sier Guterres i en uttalelse onsdag kveld.

Storbritannias statsminister Theresa May og Tysklands statsminister Angela Merkel gjør det klart at de ikke støtter Trumps avgjørelse.

– Vi støtter ikke denne avgjørelsen fordi Jerusalems status må bli fremforhandlet gjennom en tostatsløsning, sier Merkel gjennom talspersonen hennes Steffen Seibert.

– Trump har ødelagt tostatsløsningen

Mangeårig palestinsk sjefforhandler Saeb Erekat mener at håpet om en tostatsløsning nå er ødelagt, og at Trump har diskvalifisert USA fra å ha noen rolle i fredsprosessen.

– Han har ødelagt tostatsløsningen, sier Saeb Erekat, som er mangeårig palestinsk sjefforhandler og tilhører Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO).

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener på sin side Trumps anerkjennelse er et viktig steg mot fred.

– Dette er en historisk dag. Uttalelsen fra USAs president Donald Trump er en viktig milepæl i Jerusalems historie, sa Netanyahu i en videouttalelse der han takket Trump for en «rettferdig og modig beslutning».

(Kilde: VG/NTB)

Mer om

 1. Midtøsten
 2. Israel
 3. Israel/Palestina

Flere artikler

 1. Trump: – Jeg anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad

 2. Eriksen Søreide: – Ingen land kan alene endre status på Jerusalem, heller ikke USA

 3. Flere titalls palestinere skadd i sammenstøt med israelske soldater

 4. Jonas Gahr Støre om Trumps fredsplan: – En diktert løsning til palestinerne

 5. Trump kan anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad i dag: Derfor er saken betent

Fra andre aviser

 1. Hamas: – Trumps beslutning åpner helvetes porter

  Bergens Tidende
 2. Trumps plan for Midtøsten blir tydeligere. Den vil fjerne et par av hovedproblemene.

  Aftenposten
 3. Eriksen Søreide: – Norge ønskes som tilrettelegger for mulige nye fredssamtaler

  Aftenposten
 4. Russland og Tsjekkia anerkjenner også Jerusalem

  Bergens Tidende
 5. Trump-plan aner­kjenner Israels okku­pasjon og boset­tinger

  Bergens Tidende
 6. Støre om Trump-plan: – Det er en diktert løsning til palestinerne

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no