ANTI-RAKETTSKJOLD-DEMONSTRANTER: Arkivbilde fra en av de mange og store demonstrasjonene mot det det planlagte rakettskjoldet i Tsjekkia. Foto: AFP

- Obama dropper rakettskjold

(VG Nett) Tsjekkias statsminister Jan Fischer bekrefter at USA går bort fra planene om et rakettskjold i det østlige Europa, melder AFP.

  • Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Den tsjekkiske statsministeren sier at USAs president Barack Obama har bekreftet overfor ham at Washingotn ikke lenger vil utplassere opp til 10 utskytingssteder i Polen og et radarsystem i Tsjekkia. Planene har ført til harme i Russland.

- Like etter midnatt ble jeg informert under en telefonsamtale med Barack Obama at administrasjonen har avgjort å droppe innstalleringen av det planlagte rakettskjoldet, sier Fischer på en pressekonferanse.

Polsk UD har foreløpig ikke ønsket å kommentere saken. Obama skulle offisielt kunngjøre beslutningen senere torsdag, melder NTB.

Pentagon bekrefter at Obama-administrasjonen vil gjøre «store endringer» i det planlagte rakettskjoldet som har skadet forholdet mellom USA og Russland.

Pentagon-talsmann Geoff Morrell sier ifølge nyhetsbyrået AP at planene har blitt endret for bedre å beskytte amerikanske styrker og allierte i Europa fra iranske rakettangrep.

- Endringen kommer delvis fordi USA har konkludert med at Iran er mindre opptatt av å utvikle langdistanseraketter, som det opprinnelige rakettskjold-systemet var utviklet for, sier Morrell.

- Positivt

GRATULERTE: President Obama gratulerte afghanerne med valget.Foto: AFP

- Dette er et positivt steg, sier Natos danske generalsekretær Anders Fogh Rasmussen ifølge nyhetsbyrået AP.
Generalsekreætren forteller at han har hatt møter med USAs Nato-ambassadør torsdag morgen om endringene i USAs rakettskjoldplaner og at de allierte landene vil få en full oversikt senere samme dag.

VG Nett-leser:- Grunnen er at Iran ikke lenger er noen trussel for Europa

Også i Russland er det jubel etter at kunngjøringen torsdag formiddag.

- Presidentens avgjøelse er godt gjennomtenkt, sier leder for den russiske utenrikskomiteen, Konstantin Kosachev.

Avslørte

STO KLARE: Russland var klare til å flytte Iskander-raketter til Kalingrad ved Polen hvis USA gikk videre med planene om et rakettskjold. Foto: Arkivfoto: AFP

Bekreftelsene kom torsdag formiddag, etter at den amerikanske avisen Wall Street Journal hadde avslørt at Obama og hans regjering ikke lenger vil gjennomføre det omstridte prosjektet.

Svein Melby forsker på forholdet mellom Russland og USA. Han viser til at USA i lengre tid har forsøkt å få Russland til å gripe inn for å stoppe Irans atomprogram.

- Enten har man fått forsikringer om at Russland kan ha kommet til at de vil være med på å forandre holdningen til Iran, eller så har man fra amerikansk side kommet til at systemet ikke er nødvendig fordi Iran ikke utgjør noen trussel, sier USA-Russland-eksperten ved Institutt for Forsvarsstudier.

Avgjørelsen om å droppe rakettskjoldet skjer på bakgrunn av at amerikanske tjenestemenn har kommet til at det iranske langdistanserakett-programmet ikke har kommet så langt som man opprinnelig hadde regnet med, skriver den amerikanske avisen.

Voldsomme reaksjoner

Rakettskjoldet skulle etter planene stå ferdig i 2012. Men prosjektet har vakt voldsomme reaksjoner blant de politiske lederne i Moskva, som mente rakettskjoldet var en direkte trussel mot Russland.

VG Nett kommer tilbake med mer.

BEKREFTER: Tsjekkias statsminister Jan Fischer. Foto: AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder