MODIG DAME: Svetlana Gannusjkina blir torsdag tildelt Andrej Sakharovs frihetspris 2007 av Den norske Helsingforskomité for sitt forsvar av menneskerettigheter i Russland gjennom to tiår. Her er hun fotografert i forbindelse med at hun ble tildelt Homo Homini-prisen i Praha i februar for sitt arbeid for menneskerettigheter og demokrati. Foto: EPA

Åsne hyller russisk prisvinner

(VG Nett) Hun havnet på russiske nasjonalisters dødsliste fordi hun hjalp flyktninger. Nå mottar hun Sakharovs frihetspris.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Forside - Den norske HelsingforskomitéAndrei Sakharov

- Svetlana Gannusjkina er en utrolig modig dame og en av de få i Russland som kjemper for et sivilt demokratisk samfunn. Organisasjonen hennes arbeider praktisk med å hjelpe flyktninger fra Nord-Kaukasus som kommer til Moskva med å registrere seg, skaffe klær og husrom. I tillegg jobber den politisk, og hun har møter med viktige vestlige ledere og med president Vladimir Putin. Hun er en rakrygget kvinne som blir lyttet til, sier tidligere Russland-korrespondent Åsne Seierstad til VG Nett.

Svetlana Gannusjkina leder i dag den russiske organisasjonen Civic Assistance Committee og er en av grunnleggerne av Memorial menneskerettighetssenter. Hun er også medlem av den russiske presidentens kommisjon for det sivile samfunn og menneskerettigheter.

Onsdag 28. november klokken 12.00 møter prisvinneren VG Netts lesere Tett på nett.Send inn ditt spørsmål her!

LES OGSÅ:Russiske soldater skjøt 1-åring i hodet

Altoppslukende engasjement

Torsdag tildeles hun Sakharovs frihetspris 2007 av Den norske Helsingforskomité for sitt forsvar av menneskerettigheter i Russland gjennom to tiår.

Aage Borchgrevink i Den norske Helsingforskomité forteller at prisvinnerens innsats best kan beskrives ved å fortelle om hennes kontor i Moskva som alltid er fullt av flyktninger og folk i vanskelige situasjoner.

- Der opererer hun en liten barnehage, gir juridisk bistand og humanitær hjelp i den grad hun har penger igjen i lommeboken. Hun har et altoppslukende engasjement, sier Borchgrevink til VG Nett.

LES OGSÅ:- Mann tvunget til å tilstå drap under tortur

Tilsynelatende rolig i Tsjetsjenia

FORFATTER: Åsne Seierstad berømmer Svetlana Gannusjkinas engasjement for de som er rammet av konflikten i Tsjetsjenia. Foto: SCANPIX

I dag har Civic Assistance Committee et nettverk av 58 kontorer som gir humanitær og juridisk støtte til flyktninger og internt fordrevne i 46 russiske regioner. Fire av disse sentrene befinner seg i Tsjetsjenia, og Gannusjkina er blant de russiske menneskerettighetsforkjemperne som har arbeidet mest med overgrepene i Nord-Kaukasus.

- Hvordan er situasjonen i Tsjetsjenia i dag, Åsne Seierstad?

- Det er tilsynelatende rolig. Putin har oppnådd det han ønsket ved å utnevne Ramzan Kadyrov til president. Kadyrov er brutal nok til å få folket til å tie stille. Det hender rett som det er at folk blir banket opp, eller rett og slett bare «forsvinner». Noe kan tilskrives kriminelle, men det er ofte at disse hendelsene kan ledes tilbake sikkerhetstjenesten og regimet, sier hun til VG Nett.

LES OGSÅ:- Systematisk tortur i Tsjetsjenia

- Kjerringa mot strømmen

RUSSLAND MILITÆRT OVERLEGNE: Rådgiver Aage Borchgrevink i Den norske Helsingforskomité sier at Russland kan slå tilbake Georgias angrep på Sør-Ossetia, hvis de vil. Foto: PRIVAT

I 2005 og 2006 foretok Helsingforskomitéens rådgiver Aage Borchgrevink to reiser i Tsjetsjenia. Reisene har resultert i boken «Den usynlige krigen» som kom ut i høst. Der forteller han de sterke historiene til menneskene han møtte, om krigens grusomheter og om hvordan mennesker bevarer sin menneskelighet i umenneskelige situasjoner. Han berømmer Svetlana Gannusjkinas innsats for de som har flyktet fra Tsjetsjenia.

LES OGSÅ:- Folkemord i Tsjetsjenia

LES OGSÅ:- Myndighetene drepte mine barn

- Hun jobber helt i grenseland og bruker sitt store nettverk i Russland, tidligere Sovjetunionen og Europa til å hjelpe flyktninger i Russland. På grunn av dette, at hun hjelper utlendinger, har hun toppet en nasjonalistisk dødsliste. Hun er ikke dissident på linje med Andrej Sakharov ennå, men hun begynner å nærme seg. Hun er virkelig kjerringa mot strømmen i Russland, sier Aage Borchgrevink til VG Nett.

LES OGSÅ:Russland funnet skyldig i forsvinningssak

Etterlyser Tsjetsjenia-debatt

Tidligere Russland-korrespondent Åsne Seierstad er også bokaktuell i høst med «De krenkede». Det er en bok om Tsjetsjenia i dag, basert på reiser Seierstad har foretatt i 2006 og 2007, samt tilbakeblikk på Kaukasus' voldelige historie og den stadige kampen mellom frihetssøkerne og imperiet.

LES OGSÅ:Her er Russlands «Abu Ghraib»

Nå etterlyser hun en norsk debatt om hva vi kan gjøre for å påvirke situasjonen i Tsjetsjenia til det bedre. Hun sier folk i Tsjetsjenia først og fremst vil ha fred, og at det ikke finnes noen militær løsning på konflikten. En veldig stor andel av folket blir imidlertid ikke hørt, slik situasjonen er i dag.
- Jeg hadde gjerne sett at vi fikk en debatt om dette i Norge. Jeg har ikke rede på hånden hva vi kan gjøre, men det er Russland vi må påvirke for å få til noe i denne sammenheng, sier hun til VG Nett.

Onsdag 28. november klokken 12.00 møter prisvinner Svetlana Gannusjkina VG Netts lesere Tett på nett.Send inn ditt spørsmål her!

LES OGSÅ:Tsjetsjensk separatistleder drept etter judaskyss

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder