Wagner-avhopperen: − Vil dømme de ansvarlige
Andrej Medvedev (26) forteller at han fikk hjelp av flere for å komme seg over den strengt bevoktede grensen mellom Russland og Norge.
Natt til fredag 13. januar rømte avhopperen Andrej Medvedev over den russiske grensen til Norge. Her har han søkt om asyl, og har siden han ankom vært i avhørt hos politiet. Han er siktet for å ha krysset grensen ulovlig.
Wagner-gruppen beskrives som en nøkkelspiller i Russland invasjon av Ukraina. Den private grupperingen av leiesoldater er kjent for å være svært brutale – og anklages for krigsforbrytelser.
I et eksklusivt CNN-intervju natt til tirsdag (norsk tid) beskriver Medvedev hvordan det var å arbeide for gruppen som omtales som Putins «off-the-book soldater».
Bevitnet henrettelser
Han har selv forklart at han var stasjonert i russiskokkuperte Luhansk i Ukraina, der han hevder å ha vært vitne til flere henrettelser av Wagner-desertører, minst ti avhoppere.
– De samlet de som ikke ville slåss for å skyte dem foran de nye rekruttene, utdyper han til TV-kanalen.
Dette sier han at han kan dokumentere.
Mandag avsluttet advokat Brynjulf Risnes sitt oppdrag for Medvedev. Men Risnes har tidligere bekreftet overfor VG at Medvedev hadde med seg flere minnepinner til Norge.
CNN sier de har bedt om en kommentar på påstandene fra Wagner-gruppen, uten at de har fått svar.
Fryktet for eget liv
Medvedev, som sier at han tidligere tjenestegjorde i det russiske militæret, ble med i Wagner-gruppen frivillig, og ble sendt inn i Ukraina ti dager etter å ha signert kontrakt i juli 2021.
Han sier at han hadde en lederrolle og rapporterte direkte til gruppens grunnleggere, Dmitrij Utkin og den russiske oligarken Jevgenij Prigozjin.
Når han nå har flykter fra den militære gruppen er det fordi han frykter for sitt liv.
– Jeg planla det lenge. Jeg vil også leve, og var redd for å bli tatt til fange. Jeg skjønte at de ikke kom til å la meg leve. Hadde det ikke vært for mine kamerater, hadde jeg nok allerede vært i graven, sier han.
Han beskriver at soldatene i gruppen ofte måtte arbeide uten taktiske planer, og at det ofte virket uten retning.
– Det har vært anklager mot Wagner-gruppen som går ut på at sivile har blitt banket opp og skutt. Var du selv vitne til det, spør CNN-anker Anderson Cooper.
– Nei, det kan jeg ikke si at jeg var vitne til. Jeg kjenner ikke til slike tilfeller. Brøt vi egne kommandoer og regler ble vi selv straffet, sier han.
Han vil ikke snakke om hva han selv har gjort mens han tjenestegjorde for gruppen.
Tidligere har Prigozjin bekreftet at Medvedev tjenestegjorde i selskapet hans, og at han «burde blitt tiltalt for forsøk på å mishandle fanger».
Fikk hjelp over grensen
Avhopperen forklarer at det var flere som hjalp han med å komme gjennom flere sjekkpunkt og over grensen.
– Jeg fikk hjelp fra menneskerettighetsorganisasjoner og sivile som hørte historien min. En ordnet også et pass til meg, med bilde av en som lignet, sier han.
Han forteller at han så vidt unngikk kuler fra de russiske grensevaktene. Han skal ha krysset grensen til Norge over en isete innsjø med hvit kamuflasje.
– Jeg er sånn sett takknemlig for treningen jeg fikk fra Russland og Wagner-gruppen, fordi den ble nyttig over grensen, sier han.
Knytter Putin til Wagner-gruppen
Cooper spør om hvorfor han nå ønsker å snakke med mediene.
– Jeg ønsker å fortelle om hva som foregår. Om kameratene mine som døde under ordre. De skyldige må straffes for sine handlinger, sier han, og viser blant andre til Prigozjin.
– Og Putin?
– Alle vet at det som skjer er hans beslutninger, selvsagt, svarer Medvedev.
Familiene til soldater i Wagner-gruppen er lovet penger, dersom deres nærmeste blir drept i krigen, men Medvedev hevder at soldatene isteden blir omtalt som savnede, og at familiene derfor ikke står igjen med noe.
– Før eller siden vil propagandaen i Russland slutte å virke.
Til CNN sier han at han vil at familiene skal vite at flere av dem var bra folk, og at flere så hva som skjedde. Han la også merke til de ukrainske soldatene.
– Det var mot på begge sider, sier han.