SAMTALER: USAs utenriksminister Condoleezza Rice (i midten), Israels statsminister Ehud Olmert (til høyre) og palestinernes president Mahmoud Abbas gir hverandre et hjertelig håndtrykk før samtalene på King David Hotel i Jerusalem begynte mandag. Foto: Reuters

Rice: - Nyttige Midtøsten-samtaler

USAs utenriksminister Condoleezza Rice understreket mandag at samtalene mellom Israel og palestinske ledere har vært nyttige.Partene er enige om å møtes igjen om få uker.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

- President Mahmoud Abbas og Israels statsminister Ehud Olmert er enige om et nytt møte ganske raskt. Og jeg vil være tilbake i Midtøsten om kort tid, sa Rice til pressen etter at toppmøtet var over.

En talsmann for amerikanerne understreket at Olmert og Abbas vil møtes ganske snart.

- Vi snakker om et nytt toppmøte snart, og da snakker vi om uker, ikke måneder, sa talsmannen.

Rice har besøkt Jerusalem ti ganger i løpet av de to årene hun har sittet som USAs utenriksminister.

Den amerikanske utenriksministeren understreket at samtalene har vært nyttige og gitt resultater. Begge parter gjentok på det første toppmøtet på nesten fire år at de står fast på beslutningen om en tostatsløsning.

- Både Abbas og Olmert ønsker at USA skal bistå som tilrettelegger og hjelpe til med å løse vanskelige spørsmål, sikre støtte fra det internasjonale samfunn og føre partene et skritt videre, sa Rice til pressen.

Nytt håp

Rice understreket før møtet at hun ville gi partene nytt håp ved å trekke opp rammene for en fredsavtale mellom israelere og palestinere. Til israelske aviser sa hun også at hun vil at partene skal bekrefte at de fortsatt støtter det såkalte veikartet for fred.

- Abbas og Olmert drøftet mulighetene for å komme videre og var enige om å holde fast på det såkalte veikartet, sa Rice med henvisning til fredsplanen som ikke har fått noen større betydning siden den ble undertegnet for snart fire år siden.

- Dette møtet er å betrakte som uformelle samtaler, ikke reelle forhandlinger, sa Rice til israelske medier før partene satte hverandre stevne på King David Citadel Hotel, like ved gamlebyen i Jerusalem mandag morgen.

Dagens møte mellom USA, Israel og de palestinske lederne er det første siden 2003, da USAs daværende utenriksminister Colin Powell møtte Israels statsminister Ariel Sharon og Abbas, som den gang var statsminister.

Komplikasjoner

Toppmøtet mellom Abbas og Olmert kommer i skyggen av komplikasjonene med å få på plass en ny samlingsregjering i de palestinske områdene. Rice reiste søndag i skytteltrafikk mellom israelerne og palestinerne.

Hun innrømmet i helgen at det har vært visse problemer med å få til et møte mellom Abbas og Olmert. Fra israelsk side blir alle krefter satt inn på å få en palestinsk regjering til å anerkjenne staten Israel, noe islamistbevegelsen Hamas kvier seg for.

Nyheten om at Hamas og Abbas' Fatah var enige om å danne en nasjonal samlingsregjering fikk positiv mottakelse, selv om Hamas ikke direkte ville anerkjenne staten Israel.

Hamas-regjeringen under ledelse av statsminister Ismail Haniyeh gikk av i slutten av forrige uke og Haniyeh har frist på seg til slutten av mars med å sette sammen en samlingsregjering.

Handlingslammet

Atmosfæren inne i møtesalen på King David-hotellet ble neppe mer forsonlig etter Olmerts uttalelse søndag om at president George W. Bush i private samtaler har forsikret at USA står sammen med Israel i å avvise en palestinsk regjering der Hamas deltar.

Abbas og Olmert kom også inn på spørsmålet om en palestinsk samlingsregjering, men den såkalte Midtøsten-kvartetten (USA, EU, FN og Russland) står fast på at en slik regjering må anerkjenne Israel og ta avstand fra all vold.

Før det skjer tyder ingenting på at de vestlige land, med USA og EU i spissen, vil oppheve boikotten av en palestinsk regjering. Statsminister Haniyeh vil fortsatt være økonomisk handlingsrammet når han ikke får tilgang på mange milliarder dollar som er samlet inn til den palestinske selvstyremyndigheten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder