FIKK KOMME UT: Lørdag ettermiddag åpnet burmesisk politi gaten som går forbi huset til Aung San Suu Kyi. Fredsprisvinneren kom til porten ved huset der hun sitter i husarrest, og hun hilste gruppen på om lag 500 munker med tårer i øynene, forteller øyenvitner. Suu Kyi har sittet i husarrest og vært isolert fra omverdenen i flere år. Foto: AFP

Ny massedemonstrasjon i Burma

Tusenvis av mennesker tok til gatene i Rangoon søndag i en ny demonstrasjon mot militærregimet i Burma.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Marsjen startet ved den forgylte Shwedagon-pagoden, og stadig flere sluttet seg til mens demonstrasjonstoget snirklet seg gjennom de regntunge sentrumsgatene i Rangoon.

Ifølge øyenvitner deltok rundt 20.000 mennesker i demonstrasjonen, om lag halvparten av dem var buddhistmunker. Og for første gang deltok også nonner i marsjen.
Tilskuere applauderte da demonstrasjonstoget passerte dem, og barbeinte munker ble tilbudt vann, blomster og balsam til de såre føttene.

- Vi vil ha nasjonal forsoning, vi vil ha dialog med militæret, vi vil ha frihet for Aung San Suu Kyi og andre politiske fanger, ropte en av arrangørene i en mikrofon.

Sperret veien

Væpnet politi sperret veien for i overkant av 200 demonstranter som brøt ut av hovedmarsjen og forsøkte å ta seg inn på veien som går til huset hvor fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi sitter i husarrest.

«Kjærlig godhet vil alltid vinne,» sto det på en banner som ble båret av noen av demonstrantene. Mer enn halvparten av dem var buddhistmunker.

Demonstrantene stanset rundt to meter fra politisperringen, sier øyenvitner. Fem buddhistmunker gikk bort til politifolkene og forsøkte å få dem til å la demonstrantene passere.
Det fikk de ikke lov til, men politifolkene grep ikke inn da demonstrantene ble på stedet og messet for fred i om lag ti minutter.

Møtte fredsprisvinner

Lørdag ettermiddag åpnet burmesisk politi gaten som går forbi huset til Aung San Suu Kyi.

Fredsprisvinneren kom til porten ved huset der hun sitter i husarrest, og hun hilste gruppen på om lag 500 munker med tårer i øynene, forteller øyenvitner. Suu Kyi har sittet i husarrest og vært isolert fra omverdenen i flere år.

Søndag er femte dag på rad de burmesiske buddhistmunkene trekker ut i gatene i protest mot landets militærjunta. De har hittil fått protestere uten at det har vært sammenstøt med politiet eller hæren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder