KIDNAPPET: 19 ac de 23 sørkoreanske hjelpearbeiderne lot seg avfotografere sammen før de dro til Afghanistan. Foto: AP

Taliban utsatte fristen igjen

(VG Nett) De 23 sørkoreanske gislene som er tatt til fange av Taliban skal være trygge i 24 timer til. Den islamistiske gruppen har igjen utsatt tidsfristen med ett døgn.

Inga Semmingsen
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Taliban krever at afghanske myndigheter skal løslate 23 Taliban-soldater i bytte mot de 23 sørkoreanske gislene.

Søndag ettermiddag meddelte en talsmann for Taliban at tidsfristen for afghanske myndigheter ble utvidet med 24 timer. Den nye fristen var satt til klokken 16.30 mandag ettermiddag.

Fristen gikk ut, men istedenfor å likvidere de 23 gislene slik de hadde truet med tidligere, utvidet den militante gruppen igjen fristen. De ba også afghanske myndigheter om å sette dem i direkte kontakt med de sørkoreanske forhandlerne.

Trues på livet

Afghansk militære skal ha omringet området der gislene holdes av rundt 70 Taliban-medlemmer i et område sør for Kabul.

En talsmann for Taliban har gjort det klart at gislene vil likvideres hvis noe skulle forsøke å sette dem fri. Han hevder at det da ikke vil være Talibans skyld at de må bøte med livet. Samtidig skal han ha sagt at gislene var i god form.

Kirken som de 23 bortførte sørkoreanerne tilhører vil nå avbryte noe av sitt frivillige arbeid i Afghanistan under forsøket på å få løslatt de kidnappede medlemmene, skriver nyhetsbyrået AP.

SE VGTV:- Vi må ikke gi opp håpetSE VGTV:Taliban utsatte fristen

Ulovlig å reise

Som følge av gisseldramaet har sørkoreanske myndigheter gjort det forbudt å reise til det krigsherjede landet.

Loven trer i kraft førstkommende torsdag. Bryter man den kan straffen bli opptil ett års fengsel eller en bot på hele 20.000 kroner. Den samme strafferammen gjelder for reise til andre land som myndighetene ikke har godkjent. På denne listen står blant annet Irak og Somalia.

- De var ikke misjonærer

Det har tidligere kommet fram at 23 sørkoreanerne som nå er tatt til fange av Taliban var i Afghanistan for å drive misjonsarbeid. Ifølge kirken de representerer utførte de kun medisinsk og annen frivillig hjelp til de kriserammede menneskene.

- Vi beklager at vi volder besvær, men det er ikke riktig at våre aktiviteter blir misforstått som misjonærarbeid, sier pastor Bang Young-gyun fra Saemmul-kirken i Bundang, sør for Seoul, ifølge AP.

Den sørkoreanske pastoren sier at prosjekter som blir ansett som uønsket av afghanere vil bli avsluttet, og at de frivillige som arbeider med dem skal bli sendt hjem.

Pastorens kommentar kom etter mistanker om at de bortførte skal ha forsøkt å konvertere dypt troende muslimer. De militante kidnapperne skal ha sagt de vil avgjøre gislenes skjebne etter å ha etterforsket hva de gjorde i Afghanistan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder