Netanyahu: - Abbas må velge mellom Hamas og Israel

ISFRONT: Israels statsminister Benjamin Netanyahu (til høyre) mener palestinernes president Mahmoud Abbas må velge mellom fred med Hamas eller Israel. Foto: AFP

Israel advarer mot økt Hamas-makt

(VG Nett) Israels statsminister Benjamin Netanyahu advarer mot at forsoningsavtalen mellom de palestinske grupperingene Fatah og Hamas vil føre til at Hamas overtar makten på Vestbredden.

Artikkelen er over åtte år gammel

- Denne avtalen illustrerer de palestinske myndighetenes svakhet, og gjør at vi må stille spørsmålet om Hamas nå vil ta over makten på Vestbredden, slik de gjorde i Gaza, sier Netanyahu ifølge den israelske nettavisen Ytnet.

Representanter for de to rivaliserende bevegelsene Fatah og Hamas har hatt møter med egyptiske meglere i Kairo. Onsdag annonserte de to fraksjonene at de er enige om forsoning, midlertidig maktdeling og nyvalg.

Fatah er partiet til palestinernes president Mahmoud Abbas og har i lang tid vært i konflikt med den islamistiske Hamas-bevegelsen, som har makten på Gazastripen.

Israel: - Hamas mister kontrollen i Gaza

- Abbas må velge

Israels statsminister Benjamin Netanyahu var imidlertid raskt ute og advarte mot den palestinske enigheten. Samtidig kommer han med en krystall advarsel til den palestinske presidenten.

- De palestinske myndighetene må bestemme seg for om de ønsker fred med Israel eller Hamas. Det er ikke mulig å oppnå begge deler fordi Hamas har som mål å ødelegge staten Israel, sier Netanyahu, og legger til:

- Jeg håper de tar den rette avgjørelsen, men det er opp til dem.

LES OGSÅ: Israel forbereder seg på ny Gaza-krig

Israel har lenge gjort det klart at de holder Hamas-styret i Gaza ansvarlige for de mange rakettangrepene ulike palestinske fraksjoner i Gaza har gjennomført mot Israel de siste årene.

En amerikansk talsmann understreker at enhver palestinsk regjering må ta avstand fra vold, respektere tidligere fredsavtaler og anerkjenne Israels rett til å eksistere, dersom den ønsker å spille en konstruktiv rolle.

LES OGSÅ: Støre holder fast på Israel-kritikk

Saken fortsetter under bildet!

ENIGE: Lederen for Fatahs parlamentariske blokk (t.v.) ved siden av Aziz Dweik, leder for Hamas sitt parlament, er nå enige om en avtale om en overgangsregjering. Foto: AFP

- Forsoning nødvendig

PRIO-forsker Jørgen Jensehaugen mener forsoningen er helt nødvendig for en positiv bevegelse i fredsforhandlingene.

- Palestinerne stiller svakt når de ikke er en samlet part. Det dreier seg ikke bare om to partier, men to geografiske enheter, sier han til NTB.

Støre: - Palestinerne må tale med en stemme

Mange analytikere peker på regimeskiftet i Egypt som selve nøkkelen til at en palestinsk forsoning ser ut til å ha kommet i stand. I februar ble den egyptiske presidenten Hosni Mubarak tvunget til å gå av etter massivt press fra befolkningen.

- Denne avtalen er mulig fordi det egyptiske regimet er endret. Den nye administrasjonen inntar en balansert holdning, sier den politiske kommentatoren Hany al-Masri i Ramallah på Vestbredden til nyhetsbyrået Reuters.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder