BLI ELLER DRA?: - Jeg blir her, hjemmet mitt er her. Jeg blir i teltet mitt, sa diktatoren sent tirsdag kveld. Amerikanske myndigheter hevder alikevel at han undersøker muligheten for å dra i eksil i utlandet. Foto: Ap

- Gaddafi sjekker fluktmuligheter

Muammar Gaddafi lover å bli i Libya og kjempe videre mot de internasjonale styrkene. Samtidig undersøker han mulighetene for å flykte til utlandet, ifølge myndighetene i USA.

Artikkelen er over ni år gammel

I en tale tirsdag kveld ga den libyske lederen som vanlig inntrykk av å være ubøyelig. Han lovet å nedkjempe koalisjonsstyrkene, uansett hvor lang tid det tar.

- Jeg blir her, hjemmet mitt er her. Jeg blir i teltet mitt, sa diktatoren til ekstatiske tilhengere som viftet med grønne flagg.

Det ble skutt opp fyrverkeri i den libyske hovedstaden etter talen. Tilhørerne var libyere som oppholder seg ved Gaddafis residens som et menneskelig skjold, for å hindre at diktatoren selv blir rammet av bombeangrep.

Natt til onsdag kom det meldinger om nye angrep i hovedstaden Tripoli. Også utenfor byen Misrata, hvor det har vært harde kamper mellom opprørere og regjeringsstyrker, valgte koalisjonen å bombe et militæranlegg.

Les videre under bildet ...

MENNESKELIG SKJLOD: Tilhengere av Gaddafi oppholder seg ved presidentens residens for å hindre at han blir rammet av bombeangrep. De jublet etter talen han holdt sent tirsdag kveld. Foto: Ap

- Skuespill

Til tross for at Gaddafi lover støttespillerne sine at han aldri vil overgi seg, så hevder USA at han har begynt å undersøke mulighetene for å dra i eksil i utlandet.

Det er ikke Gaddafi personlig, men noen av hans nære medarbeidere som skal ha tatt kontakt med myndighetene i flere andre land.

Les også: Norske F-16 kan kan være i kamp denne uken

USAs utenriksminister Hillary Clinton mener framstøtene til en viss grad må oppfattes som skuespill. Men det kan også hende at Gaddafi i det minste ønsker å få oversikt over hvilke alternativer han har dersom han gir fra seg makten.

- Mye av dette skyldes rett og slett måten han oppfører seg på. Det er litt uforutsigbart, sier Clinton til den amerikanske TV-stasjonen ABC.

Færre amerikanske fly

Sjefen hennes, president Barack Obama, mener målet om å opprettholde en flyforbudssone over Libya snart vil være nådd.

- Allerede nå ser vi en betydelig reduksjon i antallet amerikanske fly som deltar i operasjonene over Libya, sa Obama på en pressekonferanse i El Salvador tirsdag.

Han la til at han er overbevist om at USA snart vil kunne overlate ansvaret for militæroperasjonen til en internasjonal koalisjon. Samtidig advarte Obama om at Gaddafi kanskje vil forsøke å klamre seg til makten tross flyforbud og de allierte styrkenes bombeangrep.

Les også: Det hvite hus: - NATO bør ha sentral rolle i Libya

- Men husk at vi ikke bare har militære virkemidler til disposisjon for å sikre at han går av, sa presidenten, som pekte på at USA har innført økonomiske sanksjoner mot Libya.

- NATO er viktig

Spørsmålet om hvem som skal lede de internasjonale styrkene ble drøftet da Obama snakket med Storbritannias statsminister David Cameron og den franske presidenten Nicolas Sarkozy tirsdag. De ble enige om at forsvarsalliansen NATO må spille en viktig rolle i håndhevingen av flyforbudssonen.

Flere andre NATO-land, deriblant Tyrkia, har så langt vært skeptiske til å la alliansen overta ansvaret for Libya-operasjonen. Nå virker det imidlertid som om tyrkiske myndigheter ikke lenger er like negative til en slik løsning, sier en amerikansk tjenestemann som ikke ønsker å bli navngitt.

KJEMPER VIDERE: Opprørere i Libya forbereder seg på videre kamper mot Gaddafis regjeringsstyrker. Foto: Ap

Les også

 1. Obama: Målet om flyforbudssone snart nådd

  USAs president Barack Obama sier målet om å opprettholde en flyforbudssone over Libya snart vil være nådd.
 2. Gaddafi: - Vi skal slå dem!

  (VG Nett) Foran jublende tilskuere slo Muammar Gaddafi fast at han skal å gå seirende ut av krigen i Libya.
 3. Romania vil bidra i Libya-operasjon

  Romania vil sende en fregatt med et mannskap på over 200 soldater til Middelhavet i forbindelse med militæroperasjonen i…
 4. Tre journalister løslatt i Libya

  Tre vestlige journalister som har vært holdt i forvaring i Libya siden helgen, er blitt løslatt i hovedstaden Tripoli.
 5. USA strammer grepet om Gaddafis oljeinntekter

  USAs finansdepartement forbyr amerikanere å gjøre forretninger med 14 selskaper som skal være eid av Libyas nasjonale…
 6. Det hvite hus: - NATO bør ha sentral rolle i Libya

  NATO bør ha en nøkkelrolle i å håndheve flyforbudssonen over Libya, varslet Det hvite hus tirsdag.

Mer om

 1. Libya

Flere artikler

 1. Obama: Målet om flyforbudssone snart nådd

 2. Amerikansk general: - Gaddafi kan bli sittende

 3. USA: - Gaddafi retter seg ikke etter FN

 4. Britene håper på bredere Libya-koalisjon

 5. - Flere nye angrep i Libya i kveld

Fra andre aviser

 1. - Jeg blir i teltet mitt

  Bergens Tidende
 2. - Gadafi sjekker fluktmuligheter

  Aftenposten
 3. - Uklokt å drepe Gaddafi

  Fædrelandsvennen
 4. Amerikanske raketter mot Libya

  Bergens Tidende
 5. USA og Frankrike enige om NATOs rolle i Libya

  Bergens Tidende
 6. Uenighet om sivile tap

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no