Slik ble Osama bin Laden verdens mest ettersøkte

(VG Nett) Osama bin Laden levde et omflakkende liv både før og etter at han ble kjent som verdens mest fryktede terrorleder.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I over to tiår har bin Laden stått på listen over FBIs mest ettersøkte menn.
Grytidlig mandag morgen norsk tid - ti år etter terrorangrepene i New York og Washington - kunne USAs president Barack Obama meddele at klappjakten var over: Osama bin Laden var sporet opp, skutt og drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan.
VGTV: Slik ble han terrorist

Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden ble født 10. mars 1957, som den 17. sønnen til styrtrike Mohammed bin Awad bin Laden. Faren kom fra fattige Jemen til Saudi-Arabia, der han bygget opp et av landets største entreprenør-selskap.

Unge Osama ble utdannet ved de beste skolene i landet, og begynte etter hvert på universitetet i Jeddah. Det er usikkert om han faktisk tok eksamen, men i denne perioden kom han i kontakt med det radikale islamske miljøet i organisasjonen Muslimsk brorskap.

LES OGSÅ: Obama: Osama bin Laden ble drept på søndag

Brukte formuen

Særlig lyttet han til palestineren Abdullah Azzam, som preket væpnet kamp mot de vantro. I 1979 forlot han universitetet og reiste til Peshawar i Pakistan, der Azzam hadde startet en organisasjon som støttet geriljakrigerne (mujaheddin) som kjempet mot sovjeterne i Afghanistan.

Bin Laden ble overtalt til å bruke formuen sin på denne kampen, og sørget for at en rekke arabiske frivillige kom til landet, og at de fikk trening i paramilitære leire.

Støtte til mujaheddin

Etter hvert reiste Bin Laden selv inn i Afghanistan, og skal ha deltatt i flere mindre slag.

Det viktigste bidraget hans var likevel bruken av familiens byggselskap til å forsyne mujhahedinene med tonnevis av utstyr, bulldosere og maskiner til bygging av veier, tunneler, huler og skyttergraver.

Disse smuglerrutene og hulekompleksene skulle han selv få stor nytte av to tiår senere, da han igjen kjempet i Afghanistan.

Etter at Sovjetunionen trakk seg ut av Afghanistan i 1988, fant Bin Laden og Assam ut at nettverket de hadde bygget opp var altfor verdifullt til å legge ned, og til tross for uenigheter om hva som skulle være det neste målet, fortsatte de samarbeidet. Organisasjonen fikk navnet al-Qaida.

LES OGSÅ: Wikileaks: Al-Qaida truet Vesten med atom-helvete

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TERRORLEDER: Dette bildet er fra 1998. Foto: AP

Til Sudan

Etter at Azzam ble drept av en bilbombe i 1989, sto den lavmælte saudiaraberen igjen som lederen av nettverket. Han flyttet tilbake til hjemlandet, men kom snart på kant med kongefamilien etter kraftig kritikk mot deres militære samarbeid med USA.

I 1992 rømte han landet, og gikk i eksil i Sudan. Også her fortsatte han rekkrutteringen av hellige krigere, og CIA mener at han planla og gjennomførte flere terroranslag.

Etter hvert ble det for hett for Bin Laden i Sudan, og i 1996 forlot han landet om bord i et charterfly til Afghanistan.

LES OGSÅ: 9/11-mistenkte for retten på Guantanamo-basen

11. september

I Afghanistan traff han flere av lederne for Taliban-bevegelsene, som han begynte å støtte med jihad-krigere og penger. Selv om han på dette tidspunktet var blitt utstøtt av familien, og ikke lenger fikk en månedlig utbetaling fra slekten, var organisasjonen hans blitt eksperter på å flytte penger til forskjellige ekstremistorganisasjoner.

Etter hvert bosatte han seg i Jalalabad, der han fortsatte å bygge opp al-Qaida. I 1998 havnet han på FBIs liste over de ti mest ettersøkte personene i verden.

Det var likevel ikke før 11. september 2001 at han for alvor ble kjent i vesten. Allerede kort tid etter at flyene smalt inn i World Trade Center, ble Bin Laden utpekt som den ansvarlige.

LES OGSÅ: Al-Qaida vil ramme USA med mange små angrep

Klappjakt

Etter at USA og deres koalisjonspartnere invaderte Afghanistan, har de drevet en intens jakt på bin Laden. Flere kilder har hevdet at han led av en alvorlig nyresykdom, og at han var avhengig av dialyse.

Det har flere ganger vært nære på at han ble tatt av amerikanerne. 15. desember 2001 var han til stede under kampene ved huleanlegget i Tora Bora, men han gled ut av amerikanernes nett i siste liten.

I 2004 skal en amerikansk patrulje ved en tilfeldighet nesten ha snublet over fjellhulen der han gjemte seg, men de snudde i siste liten.

Den gangen skal han ha gitt en stående ordre til livvaktene sine: Dersom det var mer enn 99 prosent sikkert at han ble tatt til fange, skulle de skyte ham.

Man har hele tiden trodd at bin Laden har hatt tilhold i det golde området mellom Pakistan og Afghanistan.

Søndag 1. mai klarte amerikanerne til slutt å finne ham. Osama bin Laden endte sitt liv i den pakistanske byen Abbottabad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder