PÅ SKYTEBANEN: Nye bilder viser Tjostolv Moland (til venstre) og Joshua French (til høyre) med kamuflasjeutstyr og våpen sammen med SIG-sjef Torgeir Friksen. Foto: Privat/TV 2

- Moland og French planla elitestyrke i Afrika

(VG Nett) Joshua French og Tjostolv Moland skal ha planlagt å trene opp en elitestyrke på 120 soldater i Afrika.

  • Geir Arne Kippernes
  • Elisabeth Breien Ellingsen
  • Andreas Arnseth
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Nye bilder viser de to drapsdømte nordmennene med våpen og kamuflasjeklær sammen med sjef Torgeir Friksen i Special Intervention Group.

French og Moland skal i samarbeid med Friksen ha planlagt å bygge opp en spesialstyrke underlagt Kenyas president, melder TV2.

TV-kanalen har fått tilgang til dokumenterer som blant annet viser planer om å nøytralisere fientlige soldater. Planen hadde navnet «Project Kilo».

VET DU NOE OM DETTE? KONTAKT OSS!

Luer med hodeskaller

Bilder viser at alle tre har et hodeskallemerke i luen. Luemerket er ikke ulikt det tyske SS-soldater brukte under 2. verdenskrig. Hodeskallen over to kryssede bein ble et fryktet symbol på det tyske regimet.

Av bildene, som skal være tatt på en skytebane utenfor Kampala høsten 2008, virker det tilsynelatende som Friksen, French og Moland driver militær trening. Alle tre poserer med våpen og er ikledd kamuflasjeuniformer.

- Det er vel livvaktstyrken det er snakk om da. Special Tactical Responce Force var den gruppen som skulle jobbe med livvakttjeneste for myndighetene, sier Friksen til TV2.

VG Nett fikk kontakt med Friksen sent i går kveld, men han ønsker ikke å la seg intervjue.

- Dere har ødelagt så mye for oss og for gutta der nede. Vi er ferdige med VG for resten av vårt liv, sa Friksen før han brøt samtalen.

Saken fortsetter under bildet

OPPDRAG I AFRIKA: Moland og French har tidligere bekreftet at de har hatt oppdrag i Afrika, blant annet som væpnet beskyttelse av privatpersoner og organisasjoner. Foto: FOTO: JØRGEN BRAASTAD


- Ble aldri undertegnet

Han understreker i intervjuet at det ikke ble noe av planene, og at hensikten var å lage en spesialstyrke for å bekjempe krypskyting av dyr.

- Min kommentar til det er at dette var en forespørsel fra en som utga seg å være fra den kenyanske ambassaden, som ville ha hjelp til å trene opp en slik gruppe. Det ble laget et mulig utkast til en avtale, som aldri ble undertegnet, sier Morten Furuholmen, som er Moland og Frenchs advokat, til TV2.

VG Nett har ikke lyktes å komme i kontakt med Furuholmen.

Les også:- Forsøkte å verve norske soldater til væpnede oppdrag i Afrika

Aftenposten har tidligere avslørt at de to drapstiltalte nordmennene i Kongo skal ha blitt tvunget til å forlate Forsvaret etter de forsøkte å verve medsoldater til private, væpnede oppdrag i Afrika. Med 14 dagers mellomrom, høsten 2007, forlot Moland og French Telemark bataljon (TMBN), der de var henholdsvis fenrik og grenader. Påstanden om at de ble tvunget ut av forsvaret er tidligere avvist av Moland og French. De hevder de forlot forsvaret for å lage et eventbyrå.

Les også:Kaos foran ankesaken

Anket dommen

Retten i Kisangani har dømt Moland og Joshua til døden for drapet på Abedi Kasongo. Nordmennene nekter for at de er skyldige og har anket dommen. Ankesaken starter 13. oktober.

Les også:Dommeren i ankesaken klar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder