JAKTET UBÅT: I oktober i 2014 ble helikoptre, fly og et enormt antall fartøy satt inn i jakten på en mulig ubåt utenfor Stockholm. Her er korvetten HMS Sundsvall avbildet i Kanholmsfjärden i forbindelse med ubåtjakten for to år siden. Foto: Marko Säävälä , NTB scanpix

Ukjent ubåt ble observert på svensk marineøvelse

Et ubåtperiskop ble observert og antatt å være fra en svensk ubåt under en marineøvelse i fjor. I ettertid er det kommet fram at det ikke befant seg noen svenske ubåter i området.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Personalet på et av de deltakende fartøyene gikk ut ifra at det var en svensk ubåt som deltok i øvelsen da de observerte periskopet ytterst i Stockholms skjærgård, nær Vindbåden fyr.

Det opplyser kilder til den svenske avisen Dagens Nyheter.

Periskopet skal ha beveget seg over vannflaten i noen sekunder før det forsvant.

«Ut i fra vitneforklaringer om fart, bevegelse i vannet og observasjoner av detaljer går det an å slå fast om en person virkelig har sett et periskop. I dette tilfellet ble obervasjonen gjort av marinens eget personale på et fartøy i nærheten», heter det i DNs artikkel.

Hendelsen, som tidligere ikke har vært kjent, klassifiseres som en toer på en skala med seks grader i marinens sannsynlighetsanalyse, hvor én er høyeste nivå.

Ubåtens nasjonalitet er ukjent og hendelsen er rapportert til forsvarsministeren.

Husker du? Her er en russisk ubåt - i Sverige!

Ubåtalarmer i 2014

Høsten 2014 slo den svenske marinen full alarm etter at det angivelig ble observert en ubåt midt i Stockholms skjærgård.

Senere gikk også svenske myndigheter ut for å bekrefte at de hadde bevis for at en fremmed ubåt krenket svensk farvann.

Kun én uke etter den første observasjonen ble det slått ny ubåtalarm i Sverige, denne gangen midt i ferjeleia på vei inn til Stockholm. Etter hvert opplyste imidlertid det svenske forsvaret at deres undersøkelser viste at den siste «ubåten» var en hvit plastbåt.

(VG/NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder