Tyrkisk politi skyter plastkuler på anti-Erdogan demonstranter

Her bærer journalister bort en skadet kvinne etter at politiet har brukt tåregass og skutt med plastkuler mot de som protesterer mot den statlige overtakelsen av landets største opposisjonsavis.

  • Silje Løvstad Thjømøe

Artikkelen er over fire år gammel

Dramatiske scener utspiller seg i Instanbul lørdag ettermiddag etter at demonstranter hadde samlet seg utenfor redaksjonslokalene til avisen Zaman.

«Ikke rør avisen min», «Den frie pressen kan ikke knebles» og «Vi vil kjempe for en fri presse», var blant slagordene på demonstrantenes plakater.

Les også: Erdogan mener Tyrkia er truet

Siden fredag har det vært store demonstrasjoner etter at det ble kjent at avisas redaksjonelle ledelse skal erstattes av et formynderskap utnevnt av staten.

De ansatte jobbet fredag ettermiddag på spreng med å gjøre ferdig den siste utgaven av avisa før den nye ledelsen kommer på plass.

Ifølge The Citizen hadde tyrkisk politi fredag gått til aksjon og tatt seg inn i redaksjonslokalene til avisen.

November 2015: Erdogan vil forandre grunnloven

Avisen anklages for å ha bånd til president Recep Tayyip Erdogans erkefiende, den muslimske predikanten Fethullah Gulen, som bor i eksil i USA.

«Grunnloven er satt til side»

Lørdag gikk politiet igjen til aksjon, og brukte tåregass og plastkuler mot de rundt 500 menneskene.

Bildene fra Istanbul viser politiet og demonstranter som sparker mot hverandre, gater som er fylt med røyk og gass, mennesker som ligger på bakken og store menneskemengder som rømmer fra tåregassen.

Erdogan: – Hitlers styresystem var effektivt

Forsiden av lørdagsutgaven av Zaman er helsvart med påskriften «Grunnloven er satt til side» med en påfølgende advarsel om at fredagen var den mørkeste dagen i pressehistorien.

Avisen har et opplag på 650.000 og gikk ifølge en av avisens journlister tidliger ei trykken fredag. Avisens sider var også redusert fra 24 til 16 sider.

Brende bekymret for pressefriheten i Tyrkia

Utenriksminister Børge Brende sier til NTB at han er bekymret for pressefriheten i Tyrkia.

2014: Tyrkias president forsvarer sitt nye kjempepalass

– Vi har lenge fulgt med og ser med bekymring på utviklingen for pressefriheten i Tyrkia. Dette er den andre mediegruppen som i løpet av kort tid er blitt satt under kontroll. Den første mediegruppen som var gjenstand for en slik overtakelse ble slått konkurs denne uken, sier Brende.

– Vi tar jevnlig opp vår bekymring for utviklingen av menneskerettighetssituasjonen i Tyrkia i våre møter med tyrkiske myndighetspersoner, sier Brende videre.

– Dette er slutten på pressefrihet i Tyrkia og i strid med vår grunnlov, sa sjefredaktør Sevgi Akarcesme i avisas engelske søsterutgave Today's Zaman fredag ettermiddag.

Ifølge ham har de ansatte i Zaman ikke blitt informert om de konkrete anklagene mot avisa.

Les også

Mer om

  1. Tyrkia

Flere artikler

  1. Slik strammes grepet mot pressen i Tyrkia

  2. Redaktøren Erdogan frykter: Kuppet var et «falskt flagg»

  3. Leder for tyrkias dommerforening til VG: – En heksejakt

  4. Pluss content

    Jagland møter Erdogan: – Mye fakta som ikke kommer frem i Norge

  5. Tyrkisk valuta stuper etter Erdogans siste utrenskning

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder