TALER: Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton på talerstolen i Hatfield, Pennsylvania, fredag. Foto: Aaron P. Bernstein Reuters

Clinton-kampanjen utsatt for hackerangrep

Datasystemer som brukes av Hillary Clintons valgkampanje, ble hacket i forbindelse med et større angrep på Demokratene, ifølge amerikansk politi.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Russiske etterretningstjenester mistenkes å stå bak angrepet, opplyser en føderal politimann til New York Times.

Hackerne fikk tilgang til en programvare tilhørende Clinton-kampanjen som brukes til å gjennomføre analyser av velgere, melder AP. I fem dager hadde hackerne tilgang til programmet, men de skal ikke ha fått tilgang til personnumre eller kredittkortinformasjon.

– Vår kampanjes datasystemer har blitt undersøkt av eksperter på cyber-sikkerhet. Til nå har de ikke funnet noe som tilsier at våre interne systemer har blitt ødelagt, sier talsmann Nick Merrill for Clintons kampanje ifølge Reuters.

Komiteen DCCC, som jobber for å velge representanter for Demokratene til Kongressen, opplyste også fredag at de har vært mål for et cyber-angrep, melder AFP.

Trump til Russland: – Finn Clintons e-post

Mistenker russisk etterretning

I forrige uke offentliggjorde nettsiden WikiLeaks blant annet nesten 20.000 interne e-poster, der det kom fram at ledelsen i Det demokratiske partiet ønsket å undergrave valgkampen til Clintons tidligere utfordrer i nominasjonskampen, Bernie Sanders.

Bråket som fulgte, førte til at Debbie Wasserman trakk seg fra stillingen som leder for Demokratenes nasjonale komité (DNC) kort tid før Demokratenes landsmøte i Philadelphia denne uken.

Selv om WikiLeaks avviser det, antas det ifølge The Guardian at det var russiske hackere som forsynte organisasjonen med epostene.

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange har i et intervju med CNN sagt at nettstedet ikke oppgir kilden til lekkasjen, samtidig som han unngikk å svare på om WikiLeaks har tatt stilling til om de kan ha blitt utnyttet av russisk etterretning.

Bakgrunn: Lekkede eposter truer Demokratenes forsoning

Les også: Slik rammer epost-skandalen Hillary

Fare for amerikansk sikkerhet?

FBI har uttalt at de etterforsker angrep mot «flere politiske enheter», men har ikke presisert hva som var målene for angrepene. Sent fredag kveld sa FBI i en uttalelse at de «er klar over at media har rapportert om cyberangrep», og at de jobber med å finne ut av angrepenes «natur og omfang».

En avdeling innenfor det amerikanske justisdepartementet er også i gang med å undersøke hvorvidt angrepet på Demokratenes partiorganisasjon kan utgjøre en fare for amerikansk sikkerhet, skriver Reuters.

Det at justisdepartementet er involvert, kan tyde på at administrasjonen til president Barack Obama har konkludert med at hackingen skjedde med støtte fra en statlig aktør, sier kilder med kjennskap til saken til nyhetsbyrået.

Obama har tidligere i uken lent seg på eksperter og uttalt følgende til amerikanske medier: “Det vi vet er at russerne hacker våre systemer. Ikke bare offentlige systemer, men private systemer», skriver NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder