Politiet aksjonerte mot flere adresser i Belgia

VGs reporter på stedet: Har hørt smell

Belgisk påtalemyndighet : Ingen pågrepet

Belgisk politi har mandag gjennomført flere aksjoner mot adresser i Molenbeek, hvor det er bekreftet at minst en av Paris-terroristene kom fra.

Marthe Berg
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Et stort antall tungt bevæpnede politifolk aksjonerte mandag mot en bygning i Rue Delaunoy, i Brussel-forstaden Molenbeek, melder det belgiske kringkastingsselskapet RTBF.

En talsmann for påtalemyndighetene bekrefter ifølge AFP at det var terrormistenkte Saleh Abdeslam (26) som var målet for det massive politiaksjonen. Mandag ettermiddag bekrefter imidlertid påtalemyndigheten i Belgia overfor nyhetsbyrået at aksjonen er avsluttet, og at ingen er pågrepet.

Ordføreren i Brussel bekrefter at politioperasjonen er over og sier ingen er blitt skadd, melder NTB.

Les også: Pekes ut som hjernen bak Paris-terroren

Tungt bevæpnet politi holder vakt

Ifølge den franske avisen Le Monde ble flere hundre tungt bevæpnede politifolk mobilisert, og radiokanalen RTLs reporter på stedet, Paul Brennan, rapporterte mandag formiddag at han kunne høre skudd bli avfyrt.

HOLDER VAKT: Belgisk politi aksjonerer mandag ettermiddag mot en adresse i Brussel-forstaden Molenbeek. Foto: Yves Herman , Reuters

Siste om Paris-terroren: Følg VG Direkte her

VGs reporter på stedet, Harald Berg Sævereid, kunne fortelle at de ble møtt av flere rekker politifolk, noen tungt bevæpnet og kledd i skuddsikre vester og finlandshetter.

– Politiet står fremdeles stand by, men det begynner å trekke ut i tid. Hvis dette er en aksjon for å pågripe noen terrormistenkte er det forbausende at det tar så lang tid, men det er åpenbart at de er på jakt etter noe eller noen, sa han på telefon ved 13-tiden mandag.

Bombeeksperter var også på plass i forbindelse med en bombealarm i Molenbeek. Berg Sævereid fortalte at de hørte to smell, men det er fortsatt uklart hva dette var. Gaten skal være like nedenfor EU kommisjonen og er sperret av, melder l'Express.

Les også: Her bodde belgisk terror-arrestert: – Fikk nye rutiner de siste ukene

Tilbakeviste pågripelse

ETTERLYST: Salah Abdeslam er mistenkt for å være en av personene bak det dødelige angrepet mot Paris fredag. Foto: Dsk , Afp

Radiokanalen RTL meldte ved 12-tiden mandag at Salah Abdeslam, angivelig den eneste av de åtte terroristene som overlevde angrepene i Paris fredag, var pågrepet i Belgia.

Kort tid etter tilbakeviste imidlertid belgisk politi til flere belgiske medier, deriblant statlige RTBF, at 26-åringen er pågrepet.

Les også: Dette vet vi om terroristene

Abdeslam er én av de tre franske brødrene som kobles til massedrapene, og ble etterlyst over hele verden, etter at han skal ha passert en veisperring grunnet en polititabbe. Broren hans var en av selvmordsbomberne.

Frankrikes innenriksminister på en pressekonferanse: – Terroristene vil aldri ødelegge republikken

Molenbeek, hvor det i helgen ble foretatt flere pågripelser, blir av internasjonale medier som The Guardian omtalt som en «jihadistbydel». Det fattige nabolaget huser rundt 100 000 mennesker, og er stedet i Europa med høyest forekomst av fremmedkrigere som har reist til Syria og Irak, og deretter kommet hjem med hensikt å gå til kamp i Europa, skriver avisen.

Mandag ettermiddag kunne en talsmann for den belgiske påtalemyndigheten melde at fem av de sju som har blitt pågrepet i Belgia etter terrorangrepet i Paris, er løslatt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder