Frankrike advarer mot nye terrorangrep

Franske myndigheter gjennomførte 150 aksjoner natt til mandag

Vurderer å stenge radikale moskeer

Cameron: – På tide å bombe mål i Syria

Nye terrorangrep kan finne sted i dagene eller ukene som kommer, også utenfor Frankrike, advarer Frankrikes statsminister Manuel Valls.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi vet at operasjoner er planlagt og fortsatt planlegges, ikke bare rettet mot Frankrike, men også mot andre europeiske land, sier statsministeren i et intervju med franske RTL.

Valls bekrefter at regjeringen i Frankrike var kjent med at terrorangrepene i Paris fredag var under planlegging, og legger ikke skjul på at han frykter nye angrep. Ifølge AFP bekrefter statsministeren også at terrorangrepene i Paris var planlagt i Syria.

– Vi vil leve lenge med denne terrortrusselen, og det er ingen tvil om at vi må være forberedt på etterskjelv, sier statsministeren videre, og presiserer at landet nå er i krig mot terror.

Spesial: De ble ofre for terroren

Vil stenge moskeer

– Vi benytter handlingsrommet som unntakstilstanden gir oss, og avhører folk som er del av radikale jihadistmiljøer samt alle som fremmer hat mot landet vårt, sa Valls til det franske mediet mandag morgen.

Statsministeren forteller videre at han vil stenge moskeer i landet der muslimer blir radikalisert.

Han sier også at alle arrangementer og konserter knyttet til det kommende klimatoppmøtet i Paris vil bli avlyst.

Fransk politi: Har beslaglagt store mengder våpen

Myndighetene aksjonerte

Bare natt til mandag har franske myndigheter gjennomført totalt 150 ulike aksjoner. Franske antiterrorstyrker gjennomførte blant annet flere aksjoner og ransakinger i flere byer i landet. Politiet i Lyon opplyser at de har pågrepet fem personer og beslaglagt flere våpen, deriblant en rakettkaster.

Se VG-spesial: Terrorangrepene i Paris minutt for minutt

Minst én av aksjonene kom som en direkte følge av terrorangrepene i Paris fredag kveld.

Samleside: Dramatiske videoer fra terrorangrepene

Cameron vil bombe mål i Syria

Storbritannias statsminister David Cameron mener landet nå bør gå til bombeangrep mot mål i Syria. Storbritannia deltok i flyangrep i Irak med støtte fra de folkevalgte, men statsministeren fikk i 2013 ikke nok støtte i nasjonalforsamlingen til å utvide angrepene til også å gjelde Syria.

Les også: Syv arrestert i Belgia i forbindelse med terrorangrepet

– Vi kan ikke holde avstemning rundt et slikt oppdrag uten at vi først vet at det er nok støtte i nasjonalforsamlingen. Alt annet vil være ødeleggende for oss, ikke for regjeringen, men for vårt land og vårt rykte i verden, sier Cameron til BBC.

Statsministeren presiserer likevel at angrep vil bli utført i Syria uansett om britiske interesser står for spill. Cameron sier at han da vil informere nasjonalforsamlingen i ettertid.

Les også: Dette vet vi om terroristene

Varsler nådeløs kamp

Frankrikes president François Hollande har varslet at de vil være nådeløse i den framtidige kampen mot IS. Søndag kveld bombet franske kampfly en rekke IS-mål i ekstremistgruppens hovedstad Raqqa i Syria. Det franske forsvarsdepartementet opplyste at ti kampfly slapp til sammen 20 bomber.

Brende: Norge vil vurdere virkemidler

– Det fant sted minst 36 eksplosjoner i Raqqa, noen forårsaker av flyangrep og noen av at våpen og eksplosiver gikk av etter å ha blitt truffet i angrepene, sier SOHR-leder Rami Abdulrahman til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge NTB skal det ikke være meldt om at noen ble drept i angrepene mot Raqqa, men et anlegg brukt som hovedkvarter for terrororganisasjonen, et rekrutteringssenter for jihadister og et ammunisjonslager skal være rammet. En av IS' treningsleirer skal også ha blitt ødelagt.

– Vi er i krig, og siden vi er i krig vil vi handle, gå til angrep og vinne, sier statsminister Valls, som varsler at det vil komme nye angrep mot IS.

Les også: Tre brødre knyttes til terrorangrepene

Bedt om ny vurdering av bevæpning

Få timer før terroristene gikk til brutalt angrep i Paris, ble det klart at Politidirektoratet (POD) gikk inn for å avvikle den midlertidige bevæpningen. Avgjørelsen ble tatt med bakgrunn i den nedjusterte trusselvurderingen fra PST.

NY VURDERING: Justisminister Anders Anundsen. Foto: Robert S. Eik , VG

Les også: Erna Solberg om Paris-terror: – Barbarisk angrep på demokratiet

POD uttalte til VG lørdag morgen at de ikke ville endre sin beslutning etter terrorangrepene i Paris, men regjeringen, ved justisminister Anders Anundsen, har bedt Politidirektoratet om å ta en fornyet vurdering av tidspunktet for å ta ned bevæpningen.

– På bakgrunn av de tragiske hendelsene i Frankrike har jeg bedt Politidirektoratet vurdere beslutningen om å endre bevæpningen på nytt sammen med vurderingen av andre risikoreduserende tiltak. De vil vurdere dette opp mot trusselvurdering fra PST og eventuell annen informasjon. Direktoratet foretar en selvstendig faglig vurdering av spørsmålet, skrev justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) i en epost til VG i helgen.

129 drept

Søndag kveld steg dødstallene etter de seks koordinerte angrepene i Paris. 129 mennesker er nå bekreftet omkommet. 352 er fortsatt skadet, hvorav 99 er alvorlig skadet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder