PLANLA ANGREPET PÅ KIRKEN: Planene om en et terrorangrep i kirken i Saint-Etienne-du-Rouvray var før angrepet delt på terroristens private «Telegram» - konto. Etter terroristens død blir radikaliserte meldinger fortsatt publisert fra kontoen. Foto: Joel Saget AFP

Kirketerroren: Død terrorists chattekonto lever videre

BERLIN ( VG) Én uke etter at terroristen bak kirkeangrepet i Normandie ble drept av politiet, spres islamistisk propaganda fra hans private chattekonto.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Før de to 19-åringene Abdel Malik Petitjean og Adel Kermiche tok nonner som gisler og brutalt skar halsen over på en den katolske presten i Saint-Étienne-du-Rouvray, hadde Adel Kermiche delt sine terrorplaner på en lukket gruppe på internett. Tirsdag kveld denne uken var det igjen aktivitet på terroristens konto, én uke etter at Kermiche selv ble skutt og drept av politiet, skriver avisen L`Express.

Klokken 21.51 tirsdag kveld tok en ukjent person kontroll over terroristens private konto og la ut flere dokumenter av en radikalisert karakter, skriver avisen, som har overvåket kontoen og fått informasjonen bekreftet fra politikilder i etterforskningen.

Dokumentene lå bare ute i ti minutter, før de igjen ble fjernet.

LES OGSÅ: Planene om kirketerror ble delt på nettet før angrepet

Bilder av terrorister

ADMINISTRERTE TERROR-KONTO: Adel Kermiche (19) spredde terrorplaner og radikalisert propaganda på et lukket forum på internett. Nå har noen tatt over hans private konto og fortsetter å spre terror-propaganda. Foto: REX/SHUTTERSTOCK/ AFP

Det første som ble publisert, var et bilde av Khaled Kelkal, en algerisk terrorist, deretter en skjermdump av en video av de to kirke-terroristene i Saint-Étienne-du-Rouvray, og til slutt et fotografi av Larossi Aballa, terroristen som drepte to politimenn i Magnanville i juni. Etter bildene, fulgte ifølge avisen teksten:

«Måtte Allah velsigne de solidariske løvene».

SE VGTV: Drepte fransk politimann – tok familien hans som gissel

Gratulasjoner


Det ble også publisert en talemelding på det lukkede nettstedet. En mannsstemme gratulerer på fransk sine «brødre» for «operasjonene utført i Frankrike». Ifølge L`express er har mannsstemmen ikke et snev av utenlandsk aksent og skal heller ikke ligne på stemmen til kontoens eier Adel Kermiche. Bakgrunnsstøy i talemeldingen gir inntrykk av at mannen bak stemmen befinner seg i en krigssone, og dette fremgår også av det han snakker om.

Jakter etter terrorhjelpere

Gjennom en slik privat konto på chattestedet Telegram, kan andre medlemmer kun følge det administratoren legger ut, ikke selv publisere noe, skriver L`Express. Derfor er teorien at den 19-årige terroristen enten må ha gitt en annen rett til å administrerte kontoen sammen med han, eller at han har gitt sine innloggingsopplysninger til en annen som skulle føre kontoen videre etter kirkeangrepet. I begge tilfeller er nå målet å finne ut hvem som publiserer radikalisert materiale på denne kontoen.

Tirsdagens kortvarige publisering av disse dokumentene har intensivert politiets jakt på medsammensvorne til terrorhandlingen. Tidligere er det kjent at Adel Kermiche ønsket å etablere sin egen terrorcelle i nabobyen Rouen.

LESTE DU DENNE? Gislene forteller: Slik var kirke-terroren i Normandie

MINNES DEN DREPTE: EN mann ikledd en T-skjorte med den drepte presten Jacques Hamel. Terrorhandlingen i kirken i Saint-Etienne-du-Rouvray har rystet franskmenn langt utenfor den lille byen i Normandie. / AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU Foto: Charly Triballeau AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder