SE PÅ HENDENE MINE: Donald Trump viser frem hendene sine på Fox News etter en debatt med diverse fysiske karakteristikker.

SE PÅ HENDENE MINE: Donald Trump viser frem hendene sine på Fox News etter en debatt med diverse fysiske karakteristikker. Foto: Rebecca Cook , Reuters

Hvor er det blitt av de korte presidentene?

Det er størrelsen det kommer an på

Kandidater som er skallet eller lavere enn 170 cm, har mye mindre sjanse for å vinne det amerikanske presidentvalget enn høyere kandidater med hår.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

BIOLOGISKE FORDOMMER: Professor Lixing Sun ved Central Washington University forteller hvorfor korte presidentkandidater ikke blir valgt. Foto: Privat

– I 70 prosent av tilfellene vil folk velge den høyeste av kandidatene, sier professor i evolusjonsforskning, Lixing Sun ved Central Washington University til VG.

Tror de sterkeste er de flinkeste

Samtidig har en serie eksperimenter utført av psykologer ved flere amerikanske universiteter, funnet at både kvinner og menn i stor grad forbinder fysisk styrke med gode lederegenskaper og høyere status.

Psykolog-studiene mer enn antyder at vi ikke er så forskjellige fra våre primitive forfedre:

Det vi mener får en mann til å se ut som en leder er – muskler. Både kvinner og menn knytter fysisk styrke til gode lederegenskaper, viser undersøkelsene.

Les også: Om norske kvinner og alfahanner

Ifølge Lixing har ikke USA hatt en president som måler under 170 centimeter siden 1901. Og årsaken er velgernes biologiske fordommer, nedfelt i oss gjennom selveste evolusjonsteorien (utviklingsteorien).

TERMINATOR : Arnold Schwarzenegger er bodybuilderen og The Terminator som inntil han ble guvernør i California var mest kjent for å vise frem sin veltrente, svært muskuløse kropp. Foto: Joe Raymond AP

Bli oppdatert! VG spesial om presidentkandidatene

IKKE LAVE SKO: Daværende presidentkandidat Marco Rubio ble ertet av rivalen Donald Trump fordi han gikk med høye hæler. Foto: Mary Schwalm , NTB/Scanpix/AP

Tidligere i år ble Marco Rubio, som inntil nylig kjempet om å bli republikanerens presidentkandidat, sett på valgmøte med boots som hadde en flere centimeter høy hæl. Et poeng som gjorde at hans frittalende rival Donald Trump, straks ga ham tilnavnet «Little Rubio». Det ble opptakten til et offentlig ordskifte om størrelsen på Trumps hender, og hva nå det kunne si om hans øvrige, fysiske attributter.

Rubio er 1.78 meter høy, noe som er over gjennomsnittet for amerikanske menn. Men lavere enn Trumps 1.88 meter. En høydeforskjell som synes godt, særlig i TV-debatter der de står side om side.

ALT SYNS PÅ TV: TV har gjort folk betydelig mer opptatt av kandidatenes utseende og høyde. Her ser man at Donald Trump er ti cm høyere enn Marco Rubio. Foto: Joe Raedle Afp

– Størrelse spiller definitivt en rolle, sier Sun, men understreker at forskningen hans dreier seg om amerikanske forhold.

Han mener det åpenbart ikke gjelder for land som Russland, som har hatt Dmitrij Medvedev (162 cm) og har Vladimir Putin (170 cm), eller Frankrike med eks-president Nicolas Sarkozy (165 cm) og nåværende Francois Hollande (170 cm). I det første tilfellet mener Lixing Sun det muligens handler om graden av reelle valg, og i det siste en totalt forskjellig kultur.

LITEN OG STERK: Vladimir Putin er bare 170 cm høy, men lar seg gjerne avbilde i det han mener er fysisk flatterende positurer. Amerikanske diplomater skal i følge Wikileaks dokumenter omtale Putin som en alfahann. Foto: Alexsey Druginyn , Afp

Hva gjør folk så opptatt av høyde og styrke, når det ikke finnes noe grunnlag for å si at egenskapene gjør folk til bedre ledere?

KJØNNSFORSKJELLER: President Barack Obama er 185 cm høy, mens Angela Merkel er 165 cm. Menn velger gjerne kvinner med middels høyde. Kvinner velger høye menn. Foto: Christian Hartmann , Reuters

– Mye kan forklares med den psykologiske glorie-effekten (halo-effekten), sier Sun.

Den går ut på at det generelle inntrykket vi får av en person, påvirker hvordan vi bedømmer personen på helt andre områder, for eksempel dyktighet.

Les også: Slik blir du en bedre leder

Undersøkelser Lixing har gjort viser at høye presidenter absolutt ikke gjorde det bedre enn sine lavere kolleger før 1900. Etter 1900 har ingen lave presidenter vært valgt.

– Hvorfor det?

– Svaret ligger i bruken av bilder i media og innføring av TV-debatter. Som et resultat av det, har ingen kortvokste eller skallede kandidater blitt president siden Dwight D. Eisenhower (1.79 m)

Kanskje er det derfor Trump er så nøye med å gre håret, antyder Lixing Sun.

Inspirert? Slik lager du Trump-sveis

HØYEST AV ALLE: President Abraham Lincoln er den høyeste amerikanske presidenten gjennom alle tider. Og den første med helskjegg. Foto: Library Of Congress

Professoren mener at det er urinstinktene i oss som styrer også valg av presidentkandidater:

– I dyreriket, fra insekter til store dyr, er størrelse et sikkert tegn på hvem som er vinnere når det kommer til ressurser og partnere. Når det gjelder aper og menneskeaper, er alfhannene vanligvis store og dristige. Ikke bare vinner de flere kamper, men kvinnene faller for dem.

Les også: Hva skjedde med Justin Biebers ape

ALFAHANN: Når det kommer til biologiske fordommer, slekter vi mye på apene. Her ved alfahannen Zakayo , den eldste sjimpansen i fangenskap i Uganda. Foto: Hudson Apunyo , Reuters

– Det samme virker åpenbart på velgere, konstaterer professor Sun.

– Er det kjønnsforskjeller på hvordan høyde virker på velgere?

– Ja, det er stor forskjell. Høyde er en vesentlig viktigere faktor for mannlige enn kvinnelige kandidater. Generelt er høye menn fortrukket av begge kjønn som ledere og i tillegg av kvinner som partnere. For kvinner er det en del ting som tyder på at menn fortrekker dem med medium størrelse som partnere. Slik sett kan man si at mine undersøkelser bare gjelder mannlige presidentkandidater.

Og kanskje gjør evolusjonen kvinner enda mer diskriminerende enn menn:

AKKURAT PASSE: Bernie Sanders, en av demokratenes presidentkandidater, er 183 cm. Hans sterkeste utfordrer, Hillary Clinton er 170 cm høy. Høyden spiller forskjellig rolle for mannlige og kvinnelige kandidater. Foto: Thomas Nilsson , VG

– Her hersker det stor usikkerhet, men kvinner fortrekker jo høye menn både som ledere og partnere, mens menn bare er opptatt av høyden når det gjelder mannlige ledere. Alt i alt er menn mere foretrukket som ledere, noe som også forklarer at kvinner er underrepresentert som politikere i alle demokratiske nasjoner, forklarer Lixing Sun.

Kilder: “The Role of Physical Formidability in Human Social Status Allocation,” Aaron W. Lukaszewski, Zachary L. Simmons, Cameron Anderson and James R. Roney, Journal of Personality and Social Psychology, The Evolution Institute, Wikipedia, InsideGov.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder