FERDIGSIGNERT: Cubas president Raul Castro bringer Colombias president Juan Manuel Santos (til venstre) og FARC-leder Timoleon Jimenez sammen - flankert av klappende Ban Ki-moon og Børge Brende. Foto: Ramon Espinosa AP

Det historiske bildet: Her signerer de norsk-forhandlet Colombia-avtale

....og nå blir det FN-styrke i landet

Her tar Colombia et gigantisk steg mot å ende verdens lengste pågående krig - klappet frem av Norge og FN.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Bildet ble tatt i Cubas hovedstad torsdag kveld norsk tid, rett etter at Colombias president og lederen for FARC-geriljaen har signert den nye fredsavtale.

Håpet er at den skal være avslutningen på over 50 med borgerkrig, en krig som har kostet nærmere 300.000 mennesker livet - og sørget for at 40.000 er sporløst forsvunnet.

- Dette er en historisk dag, et historisk gjennombrudd og en historisk avtale, sier utenriksminister Børge Brende (H) til VG.

Norge har sammen med Cuba spilt hovedrollen i forhandlingene, som har pågått siden 2012.

BAKGRUNN: FARC-forhandlinger startet i Norge

- Det har vært en lang prosess. Men det som skjer i dag, er et langt steg mot endelig fred. Partene er enige om å legge ned våpnene og starte et nytt kapittel i Colombias historie, sier Brende.

Under seremonien i Havana ble fredsavtalen lest opp av Norges spesialutsending til Colombia, Dag Nylander.

Så ble avtalen signert av Colombias president Juan Manuel Santos og FARC-leder Timoleón «Timochenko» Jiménez.

Og så øybelikket en hel verden hadde ventet på:

Håndtrykket mellom de to tidligere erkefiendene - som både er et lyspunkt i en verden preget av krig og konflikter, og en solid opptur for norsk fredsdiplomati.

- En god dag på jobben, Brende?

- Det er først og fremst en god dag for det colombianske folket. Og det er de to partene som har gjort en kjempeinnsats de siste ukene for å få dette i havn. Men det er også en stor anerkjennelse til det norske fredsarbeidet, og spesielt teamet som har jobbet med dette, sier Brende til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet

EN GOD DAG PÅ JOBBEN: En strålende opplagt Børge Brende gratulerer FARC-leder Timoleon «Timochenko» Jimenez med fredsavtalen. Foto: Adalberto Roque AFP


I en gratulasjon fra Det hvite hus hylles avtalen som et viktig framskritt for å få slutt på den 52 år lange konflikten.

– Vi står klare til å hjelpe det colombianske folket i deres arbeid for en rettferdig og varig fred, sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Susan Rice.

BAKGRUNN - COLOMBIAS GLADNYHET: «Dette er krigens siste dag»

Etter det VG kjenner til, jobber partene med å få utarbeidet detaljene i den endelige fredsdavtalen. Den vil, hvis alt går etter planen, bli signert i august.

Ny FN-styrke

Samtidig skal det jobbes med å få på plass en FN-styrke som skal overvåke fredsavtalen og avvæpningen av geriljasoldatene i Colombia.

- Det skal i utgangspunktet være en FN-operasjon ledet av latinamerikanske land. Men hvis det oppstår et behov, og dersom Norge blir spurt, skal vi selvfølgelig også vurdere det, sier Brende.

Nyheten om våpenhvilen blir tatt imot med stor glede av eksperter og hjelpearbeidere som har fulgt situasjonen i Colombia i en årrekke. De vellykkede fredsforhandlingene er et lyspunkt i en tid der rekordmange mennesker er drevet på flukt som følge av krig og konflikt andre steder i verden, ikke minst i Midtøsten.

– For oss som har fulgt dette i mange år, er det en fantastisk nyhet, sier Stefan Åström ved svenske Folke Bernadotteakademin, som har bistått regjeringssiden under forhandlingene, til nyhetsbyrået TT.

PS! Ifølge NRK er FARC-geriljaen og Colombias regjering nominert til Nobels fredspris for avtalen. Forslaget kommer fra Høyres Henrik Asheim og flere andre Høyre-representanter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder